MUDr. Pavel Němec

z Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice Praha

  • Jana: Je mi 69 let a i s brýlemi na čtení nejsem schopna dlouhodobě číst. Některé menší texty nepřečtu vůbec. Šla jsem si pro nové brýle na čtení a lékařka mi řekla, že mi nové brýle nepomohou, protože prý mám věkovou degeneraci. Na internetu se o této nemoci píše, že je léčitelná pomocí injekcí do oka. Moje lékařka tvrdí, že pro mě tato léčba není. Proč?

    Dobrý den, u diagnózy VPMD (věkem podmíněná makulární degenerace) rozlišujeme dvě formy – suchou a vlhkou. Jen vlhkou formu je možno léčit pomocí antiVEGF injekcí do oka. Ve vašem případě se tedy velmi pravděpodobně jedná o tzv. suchou formu nemoci, kdy dochází k rozpadu buněk v centrálním regionu sítnice. Každopádně by vás vaše lékařka ale měla upozornit na pár věcí: jak se doma samovyšetřovat (tzv. Amslerova mřížka), jaké podpůrné preparáty jsou vhodné pro suchou formu nemoci (neuroprotektiva) a jaký interval navrhuje pro vaše pravidelné kontroly. Určitě se také při příští návštěvě zeptejte na možnost speciálních vyšetření (zejména OCT), která by mohla upřesnit vaši diagnózu.

  • Dobrý den, je mi 56 let. Od mládí nosím brýle na dálku a při poslední kontrole mi oční lékař sdělil, že mám změny na sítnici a hrozí mi věkem podmíněná makulární degenerace. O jaké onemocnění jde a je léčitelné?

    Dobrý den, věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je chronické onemocnění centrální části sítnice. Je charakterizováno poruchou centrálního vidění nebo ztrátou zrakové ostrosti. Pokud je neléčená nebo nesprávně léčena může vést k nevratné ztrátě zraku.
    Prvními příznaky může být rozostřené vidění, potřeba více světla pro běžné činnosti, změny ve vnímání barev a později dochází k zastření centrálního vidění a k pokřivení obrazu (pokřivené řádky, linie).
    Jsou nutné pravidelné oční kontroly, kdy lékař provede speciální vyšetření očního pozadí. Rozlišujeme dvě základní formy: suchá a vlhká forma VPMD. Na základě upřesnění diagnózy se stanoví terapie. Při suché formě VPMD je důležité pravidelné a dlouhodobé užívání preparátů obsahujících kombinaci luteinu, zeaxanthinu, zinku, hořčíku, vitaminu C a E a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Vlhkou formu VPMD je možno léčit pomocí antiVEGF injekcí do oka.

  • Dobrý den, mamince je 74 let a léčí se s věkem podmíněnou makulární degenerací a musí docházet na pravidelné kontroly do nemocnice. Dvakrát dostala injekce do oka. Mně je 51let a nemám potíže. Hrozí mi stejné onemocnění a můžu nějak zabránit jeho vzniku?

    Dobrý den, Vaše maminka pravděpodobně trpí vlhkou formou věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) a možnou léčbou této formy jsou antiVEGF injekce do oka. Významným rizikovým faktorem pro vznik a rozvoj VPMD je kromě věku také genetika. Je proto velmi důležité, abyste pravidelně chodila na kontroly k očnímu lékaři, který pomocí speciálního vyšetření bude kontrolovat Vaši sítnici.
    Vy sama se v tuto chvíli můžete pomocí tzv. Amslerovy mřížky pravidelně vyšetřovat a při případných změnách ve vidění okamžitě navštívit svého očního lékaře.

  • Dobrý den, oční lékař mi při poslední kontrole objevil změny na sítnici, které jak mi řekl, by mohlo způsobit v budoucnosti poškození zraku. Doporučil mi užívání preparátu s luteinem. Na internetu jsem si přečetla, že jde jen o doplňky stravy. Můžou mi tyto doplňky opravdu pomoci?

    Dobrý den, ve vašem případě se s velkou pravděpodobností jedná o věkem podmíněnou makulární degeneraci (VPMD) o její tzv. suchou formu. Na suchou formu VPMD neexistuje kauzální terapie a je pouze možné snížit riziko vzniku a rozvoje pomocí preparátů obsahujících kombinaci účinných látek. Jde konkrétně o kombinaci luteinu, zeaxanthinu, zinku, hořčíku, vitaminu C a E. Účinnost byla prokázána ve velké klinické studii AREDS. Důležité je vybrat si kvalitní přípravek, který obsahuje všechny uvedené látky.

  • Dobrý den pane doktore. Už nějakou dobu užívám na doporučení očního lékaře luteinový přípravek. Pan doktor mi řekl, že nejlépe je brát ho po jídle. Někdy zapomenu a vezmu si ho na lačno. Má jídlo nějaký vliv na jeho účinek?

    Lidský organismus si sám neumí lutein vyrobit a přijímá jej z potravy, v případě vyšší potřeby z potravinových doplňků. Lutein se přirozeně koncentruje v sítnici lidského oka a chrání ji jako airbag před škodlivým působením volných radikálů a před oxidačním stresem vznikajícím díky aktivitě modré složky viditelného spektra světla. Samotný lutein je lipofilní tj. v tucích rozpustná molekula, je nerozpustný ve vodě. Proto pro správné vstřebání luteinu z trávicího traktu je nezbytná strava, na lačno se lutein nevstřebá a nevyužit odchází z těla ven. Aby bylo zajištěno dostatečné množství luteinu pro ochranu sítnice je nutné užívat luteinový doplněk současně s jídlem.
    Jsou ovšem dostupné i luteinové doplňky obsahující tukovou složku, nejčastěji ve formě omega 3 nebo 6 nenasycených mastných kyselin, které už samy o sobě vytváří vhodné prostředí pro vstřebávání luteinu z trávicího traktu. Tyto doplňky Vám potom zjednoduší užívání, nezávisle na příjmu potravy.

TRÁPÍ VÁS SPECIFICKÝ PROBLÉM



  • Josef: Dobrý den. Jsem po operaci katarakty měsíc a na oko vidím a přečtu skoro i ty nejmenší písmena,ale v oku mám stále plovoucí černé šmouhy a dost černých teček. Občas se otočím a leknu se že vidím mouchu. A pak si uvědomím že to je v oku. Prosím o radu zdáli mohu vykonávat práci řidiče autobusu ? Jsem ještě na pracovní neschopností a nechci ohrozit cestující při řízení autobusu. Kdy se asi to vše zlepší a v oku nebudu vidět černé tečky a plovoucí šmouhy. Děkuji za odpověď. Fanta

    Dobrý den. To, co vnímáte před očima, jsou zákalky sklivce. Ve sklivci každého člověka se s věkem tyto zákalky tvoří, takže na tom není nic výjimečného. U Vás jsou teď výraznější z několika důvodů - jednak máte vyměněnou čočku a přes novou (čirou) jsou lépe vidět, dále - při operaci čočky dojde i k mírné hydrataci sklivce a zákalků někdy může trochu přibýt, za třetí - při výměně čočky se do oka vkládá umělá čočka, která je tenká, umožní mobilizaci sklivce a ten se odlučuje od povrchu sítnice (to dělá s věkem také, ale po operaci to může být výraznější). Časem se hutnější zákaly mohou posunout více do strany a nebudete je tak silně vnímat, dále se uplatňuje mozková adaptace (potlačování vnímání zákalů). Jen pokud by i nadále byly zákaly příliš rušivé (a to by musel být výrazný stupeň přeměny Vašeho sklivce), připadá v úvahu i operační odstranění těchto zákalků (PPV). Neschopnost můžete klidně ukončit, řídit můžete klidně také. PN

  • Zdeněk: Mám diagnózu H353 Degenerace makuly a zadního pólu - suchá forma senilní makulopatie. Otázky : 1/ který druh doplňku Protectum Vital, Ginkgo extra nebo Omega 3 by pro mne byl nejvhodnější ? 2/ je možné užívat více než jednu bobuli denně pro lepší a rychlejší účinek ? 3/ nehrozí mi slepota ???

    Dobrý den, 1) vhodnější je pro Vás rozhodně Protectum Omega 3 2) neužívejte více než jednu tabletu. Většina složek je zastoupena v takové koncentraci, že překračují potřebnou denní dávku. Zbytečně byste tyto látky z těla vyloučil jako přebytečné a utrácela tak peníze. 3) nehrozí Vám absolutní slepota (tedy lidově tma). Ale pokud nemoc dospěje do velmi pokročilé fáze, můžete být v pásmu tzv. praktické slepoty (výrazně snížené zrakové funkce, nerozlišování detailů), kdy už nebývá možné ani čtení s lupou. Pokud si tedy čtete moji odpověď sám, nejste ještě v této fázi. Pěkný den.

  • Olga: Vážený pane doktore, navazuji na můj předchozí dotaz. Po operaci šedého zákalu po týdnu problémy s ostrostí vidění. Byl diagnostikován cystoidní edém. Léčba - Nevanac, Aescin Teva. Léčba byla v dané možné lhůtě ukončena. Došlo k určitému zlepšení, ale problém přetrvává. Degenerativní změnou na sítnici došlo při operaci k vytvoření blanky (tak mi to bylo vysvětleno), která by měla být operativně odstraněna. Operace údajně trvá hodinu a půl v lokální anestezii a je prováděna až po zhoršování vidění, ale na druhé straně jsem dotazována, zda chci operaci podstoupit nyní. Jsem na rozpacích, jak se rozhodnout, mám obavy, aby zrak nebyl ještě horší. Docházím na pravidelné kontroly na specializované pracoviště, kapu pravidelně jednou za den Cationorm, užívám Protectum (střídám dva druhy) užívám kustovnici. Prosím o radu, zda i v tomto případě může Protectum napomoci stav udržovat a který druh je pro mne vhodný. Problém mám hlavně při čtení, písmenka se mi zamlžují a opět prostupují, ale to mi dobře supluje druhé oko. Někdy to vidění je trochu mlhavé, v posledních dnech mám pocit, že menší písmenka přečtu lépe, ale to je asi jen můj momentální vjem. Jsem na rozpacích hlavně s operací, abych něco nezanedbala. Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den !

    Dobrý den, podle popisu usuzuji, že pooperační edém (CME) při zavedené terapii ustoupil, ale vyvíjí se u Vás tzv. epiretinální proliferace (ERM). Tu není třeba řešit akutně, většinou jde o plýživý proces postupné deformace centra sítnice a lékař by měl pomocí OCT monitorovat vývoj. Rozhodující pro operaci je kombinace dvou věcí: postup nemoci na OCT a pokles zrakových funkcí. Operace se dnes skutečně dělá v lokální anestezii a trvá maximálně 30 min. Podpůrné preparáty klidně berte, ale jako prevenci věkových změn a prevenci edému. Na ERM Vám nijak nepomohou. Pěkný den.

  • ivana: Zdravím pane doktore, chtěla bych Vás moc poprosit o radu, jak co nejlépe a nejintenzivěji pokračovat v léčbě makulární degenerace. Mám 4letého syna a dost mě v nemocnici vystrašili, že mohu oslepnout, protože tato nemoc je nevyléčitelná a nezastavitelná. Navíc se mi asi už měsíc mlží písmenka, když čtu, k čemu jsem nepřikládala žádnou důležitost než tu, že musím mít silnější brýle. Maminka byla u Vás operována na zelený zákal a má nyní šedivý (74let). Já mám brýle na čtení a druhé na jízdu autem, ale jen z důvodu věku. Je mi 46let. Na nemoc jsem přišla náhodou, protože jsem šla na lumbální punkci a musela jsem mít vyšetřeno oční pozadí, ale protože k očnímu moc nechodím a potřebovala jsem to rychle, tak mi to udělali v nemocnici na ambulanci, ale ta tam mi řekli, že mám na 1oku makularní degeneraci a že se s tím dá oslepnout a že ať beru ocuvite Lutein nebo něco jíného třeba a v lékarně mi dopooručili PROTECTUM OMEGA 3,což tedy beru. Ve zprávě mám napsáno: bez městnání na papilách n. II.bilat. Drůzy makuly OPL- více na PO (VPMD-suchá forma incip.? st.p. ev. makulopathii? - anamnesa i subj. však neg. Strašně mooooooooc děkujiiiiiiiiiiiiiiii za odpověoď Ivana Kadlecová, Praha

    Dobrý den. Těžko říct - Váš věk se mi příliš nezdá na to, abyste musela mít VPMD. Popis, který uvádíte zní tak, že si byl lékař/lékařka jistý tím, že skutečně máte drúzy centrální části sítnice. Každopádně, pokud máte obavy, je dobré podstoupit detailní OCT vyšetření, které dokáže rozlišovat mezi různými druhy drúz (některé nejsou tak nebezpečné jako jiné) a zároveň stanovit, zda dochází k nějakým dalším projevům VPMD (zvl. poruchám a rozpadu pigmentového listu). Pokud Vám na OCT vyšetření potvrdí přítomnost drúz, je skutečně vhodné brát podpůrné preparáty, které uvádíte, a dále pravidelně chodit na kontroly. Brýle na čtení jsou normální věkový příznak a nijak se jich bát nemusíte. Pěkný den.

  • karel: dobry den.ma usheruv syndrom ,od svych 18 let se mi zacal zhorsovat zrak.kupuji si tablety Protectum ginkgo beru je jiz dlouhodobe.myslite ze neoslepnu,mam strach ,ke vsemu jsem neslysici,mlady. nevite jestli se necha z casti vylecit muj problem.NECITIM SE NA TO JESTE OSLEPNOUT dekuji za odpoved karel schmidt

    Dobrý den, je mi líto, že Vás asi zklamu, ale retinitis pigmentosa (jako součást Ush.syndromu) zatím neumíme nijak léčit. Je možný pouze monitor vývoje nemoci s postupným zužováním zorného pole, ale žádná účinná terapie zatím není dostupná. Ani u podpůrných preparátů (které většina nemocných bere) nebyla potvrzena a publikována statisticky významná účinnost. Probíhající registrované studie nejlépe najdete na stránkách při americkém minesterstvu zdravotnictví: ClinicalTrials.gov, kde je v tuto chvíli pro pojem retinitis pigmentosa uvedeno celkem 123 studií. Pěkný den.

  • Roman: Dobry den, pracuji v zahranici a zhruba pred osmi lety jsem byl v Roterdamu v nemocnici na vysetreni kvuli klisteti.Mel jsem na noze rudy flek a okolo cerveny kruh.Odebrali mi krev a vzorek misniho moku.Po te mi oznamili doktori,ze telo si s infekci poradilo samo a jiz zadne leky nepotrebuji.Nakonec mi jeste pan doktor pred ocima pohyboval prstem ze strany na stranu a zjistil,ze mam snizene periferni videni.Drive jsem o tom vubec nevedel a myslel jsem ze je vse v poradku,ale nyni kdyz o tom vim tak mi pripada ze se me periferni videni zhorsuje.Kdyz si dam pred ocim prst do strany tak jej vubec nevidim ikdyz snim pohybuji.Zacnu ho videt az kdyz ho mam temer pred sebou.Take se mi nekdy stava hlavne v praci,ze nedokazu zaostrit.Nevim jak presne to popsat snad joko bych videl zamlzene.Trva to treba 3 az 7 dnu.Obcas se mi delaji pred ocima bile kruhy a vidavam v oku jakoby male krouzky ktere se pohybuji.Prosim Vas pane doktore zda mi muzete rict o jaky problem asi jde.Mockrat Vam dekuji a preji hezky den. Roman Laksar

    Dobrý den, začneme odzadu - kroužky, čárky, linie, mušky (cokoliv), které se pohybují před okem, jsou téměř vždy zákalky ve sklivci. Jsou projevem stárnutí a zkapalňování sklivce. Zaostřit nedokážete proto, že Vaše čočka přichází do stavu, kterému říkáme presbyopie - není schopna rychle přeostřovat a budete tedy potřebovat brýle na čtení. Opět normální věková změna. Nejzávažnější je Vaše tvrzení, že nemáte dostatečně široké zorné pole. Subjektivní vjem popravdě není důležitý - musíte jít na oční vyšetření, kde musejí provést tzv. perimetrii - vyšetření zorných polí obou očí. Podle případných defektů zorných polí (které mohou být zcela typické pro tu kterou nemoc) budou potom pátrat dále po příčinách změn Vašeho zorného pole. Pěkný den.

  • Lenka: Dobry den, Nase maminka je duchodkyne s diagnosou vlhke makularni degenerace. Muzete me prosim informovat jaka jsou kriteria pro peci zdarma? Ptam se protoze lecbu musela hradit z vlastnich financnich prostredku co dnesniho dne zhruba 50 tisic kc. Jak je to mozne ze duchodce si musi hradit celou lecbu? Maminka je pojistena s VZP. Jeji duchod je minimum a protoze nema prostredky hradit lecbu jeji stav se zhorsuje ze dne na den. Jak postupovat a proc to doslo do tak tragickeho konce, ze je temer slepa. Dekuji za informace.

    Dobrý den, celý název nemoci Vaší maminky je Věkem podmíněná makulární degenerace (v jejím případě tzv. vlhká forma). Ten název uvádím proto, že je v něm skrytý nejdůležitější důvod této nemoci (věk). Dle všech studií je jasně prokázaný nárůst výskytu nemoci spolu s věkem - takže skoro všichni se jisté formy této degenerace dožijeme. U vlhké formy nemoci existuje v posledních 10 letech (do té doby lidé nevyhnutně slepli) nákladná terapie tzv. antiVEGF preparáty. Protože je léčba tak nákladná (orientačně 1 injekce = 20.000 Kč) a protože je pacientů stále více (jak postupně naše populace stárne), pojišťovny stanovují tzv. podmínky úhrady - tedy kritéria, při jejichž splnění bude léčba hrazena z veřejných prostředků (najdete je detailně na stránkách SUKLu, když zadáte jméno preparátu). Např.pro Lucentis jsou tyto podmínky: "Přípravek je hrazen v terapii vlhké formy věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) za předpokladu splnění VŠECH následujících kritérií: pacienti s prokázanou neovaskulární VPMD membránou, vstupní zraková ostrost v rozmezí 6/12 - 6/60, známky aktivity CNV léze na OCT a/nebo FAG, rozsah léze maximálně 8 DA, rozsah případného submakulárního krvácení maximálně 25 % léze. Léčba je omezena na jedno oko a ukončí se, pokud je zraková ostrost pacienta horší než 6/60 nebo v případě, že na základě anatomického nálezu v makule nelze očekávat další efekt léčby (žádné známky aktivity onemocnění, jizva, geografická atrofie RPE)." Jinými slovy: veřejné prostředky pojišťovny vyhrazují jen pro indikované nadějnější případy (dobré vstupní podmínky), protože na víc by neměly. To sice může znít krutě, ale znovu říkám, že před 10 lety nebyla léčba žádná, a nyní je prostě hrazena jen těm, kdo splňují indikační kritéria (mimochodem - stále jde v ČR o stamilióny Kč ročně). Vemte si na příští návštěvu u lékaře ta indikační kritéria a zeptejte se, zda je maminka náhodou nesplňuje - pak by skutečně měla nárok na léčbu od pojišťovny. Pěkný den.

  • Dana: Asi půl roku mám problémy s ostrostí očí. V květnu jsem byla u oční lékařky a ta mě řekla, že nic není na očích vidět i dioptrie jsou stejné a abych přišla za půl roku, jestli náhodou nemám začínající šedý zákal. V poslední době zjišťuji, že špatně vidím na pravé oko úplně se mě při zavření levého oka jako zmenšují písmena a mám to rozmazané. Čtu se zavřeným pravým okem. Jinak mám 2 a 2,5 dioptrie. Nevím, zda mám čekat až do listopadu. Poraďte mě, nebo jsem ochotná k Vám přijed na vyšetření, případně uveďte podmínky /např. doporučení, cenu apod./ Děkuji a jsem s pozdravem Mařincová

    Dobrý den, máte určitě šedý zákal. Při jeho progresi dochází k tzv. myopizaci (nárůst mínusových dioptrií) - což jednak vede k rozostření obrazu, jednak může obraz viděný postiženým okem zmenšovat. Šedý zákal není akutní záležitost, takže stačí i listopadový termín kontroly, ovšem pokud máte subjektivní problémy velké, běžte k paní doktorce ihned, pošle Vás na operaci dříve a v rámci předoperačních vyšetření se vyšetří i sítnice, aby tam nebylo nějaké překvapení (povrchová membrána, díra v centru sítnice, atd.). Pokud byste chtěla na operaci ke mě, nejdostupnější termíny mám na klinice Lexum (Praha 4), kde Vás rádi objednají do mých kolonek. Pěkné léto. PN

  • Miroslava: Dobrý den ! Můj problém je v častém slzení očí. Nebolí,nepálí ale slzí. Zpočátku mi slzely jen v nepříznivém počasí,jako je vítr,zima atd. Nyní mi slzí i doma,hlavně při čtení , ale někdy jen tak jakoby bez zjevné příčiny,dokonce i v noci,když se probudím musím si je někdy otírat,jak jsou vlhké. Děkuji za odpověď Netřebská

    Dobrý den, nejspíše máte syndrom suchého oka, Měla by se vyšetřit Vaše víčka, slzný film a průchodnost slzných cest. Pokud se potvrdí syndrom suchého oka, je třeba záléčit chronickou blefaritidu (kortikoidy v masti a následně Blefagel dluhodobě na víčka), udělat průplach slzných cest, a doporučit vhodné umělé slzy k dlouhodobé aplikaci do očí. Doporučuji vyšetření ve specializované poradně (většinou při rohovkových poradnách větších klinik) v logické posloupnosti: výtěr z obou očí k vyloučení infekce (včetně chlamydií), speciální vyšetření na syndrom suchého oka se stanovením optimální symptomatické léčby umělými slzami a potvrzení skutečného stavu Vašich slzných cest.

  • JINDŘICH: Najednou se mi zhoršilo vidění levého oka a mírně vidím zvlněné kolmé linie. Můj oční lékař doporučuje operativní odstranění "blanky". Je to jediné řešení a mohu oddálit postup nemoci jinak, eventuelně rozšíření nemoci na druhé oko?

    Dobrý den. Nesedí mi slovo "najednou". Pokud by byla změna prudká ("ze dne na den") ukazuje to spíše na odloučení sklivce od sítnice nebo krvácivé změny nebo proběhlou oftalmickou migrénu (ta ovšem odezní za cca 20 minut). Pokud změna není prudká (spíše se zhoršuje v posledních měsících) může jít o tzv. epiretinální membránu nebo o věkovou degeneraci. Epiretinální membrána se skutečně řeší jedině operací (celkem nerizikovou v dnešní době). Pokud by to byla věková degenerace, musel byste podstoupit další vyšetření, aby se specifikovalo, zda jde o suchou či vlhkou formu této nemoci. Obě zmíněné nemoci se mohou vyskytovat na obou očích a je proto třeba sledovat i druhé oko.

  • Tomáš: Dobry den, pred rokem mi byla indikovana serosni choroidopatie na pravem oku. Zaver byl, ze se ji nepodari odstranit. Jedina lecba a prevence rozsireni je uzivat vyzivu (Protectum) a zpocatku aescin. Zajimalo by me, jestli nahodou neexistuje ucinnejsi lecba. Dekuji Tomas Bahnik

    Dobrý den, centrální serózní chorioretinopatie je typická nemoc mladších lidí (více mužů), kteří jsou stresováni. Pokud se jedná o akutní ataku, většinou použijeme konzervativní terapii (jak jste ji popsal). Slovy "nepodaří odstranit" chtěl Váš lékař naznačit, že onemocnění probíhá často s recidivami, které se nicméně dostavují nepředvídatelně. Každopádně by mělo být provedeno detailní vyšetření (zvláště FAG), které stanoví zda jde o jeden defekt pigmentového listu či zda jsou defekty mnohočetné a stav spíše přechází v chronickou formu nemoci. Na základě tohoto vyšetření navíc lze vyslovit závěr, zda je možné k léčbě použít laser (klasický nebo fotodynamickou terapii). PN

  • Stanislava: Dobrý den, Mám VPMD SUCHÁ. Na pravém oku ve středu mám tmavý flek a lékař mi říkal že se s tím už nedá nic dělat. Na levém oku jsem pozorovala že nemám rovné čáry. Šla jsem okamžitě k lékaři a on mě poslal na injekci Avastin, kterou jsem dostala 10.11.2011,druhou12.1.2012, třetí 25.10.2012 a čtvrtou 22.11.2012 od té doby jsem pod kontrolou nic se nemění je to stejné. Až při kontrole dne 14.6.2017 mi lékař říkal že se začíná dělat šedý zákal, ale na operaci to zatím není. Proto se chci zeptat jestly se bude muset operovat zda oslepnu. Děkuji S pozdravem Stanislava Cajthamlová

    Dobrý den, předně si dovolím opravit - máte (minimálě na levém oku) vlhkou formu VPMD (dostávala jste injekce antiVEGF) a nyní je tedy stav pravého oka zřejmě neléčitelný, vlevo je zřejmě klidný terén po zaléčení vlhké formy VPMD. Pokud máte šedý zákal, je potřeba sledovat jeho vývoj a včas odoperovat tak, aby riziko komplikací bylo co nejmenší. Slepota Vám nehrozí, ale postupující věk a jakákoliv operace může stav mírně destabilizovat. Rozhodně užívejte neuprotektiva (třeba Protectum Omega 3 z našich stránek) a k operaci bych doporučoval kapat Nevanac (více Vám řekne Vaše lékařka/lékař). PN

  • Jiří: Dobrý den pane doktore, využívám této možnosti k dotazu . V oku se mi náhle minulý týden z ničeho nic začali objevovat záblesky na levém okraji při pohybu oka. Byl jsem odeslán na oční kliniku s podezřením na odchlípnutí sítnice . K operaci nedošlo s tím že se jedná o rozštěp sítnice který tam byl pravděpodobně už i dříve a po třídenním pozorování jsem byl propuštěn s tím že se mám dostavit v případě nějakého zhoršení. Nyní záblesky při pohybu oka přetrvávají v cca stejném rozsahu , dále se mi zvětšuje množství "muších křídel" a teček / malých kroužků / v postiženém oku. Chtěl bych se zeptat jestli tyto "mušky" mohou souviset s nálezem rozštěpu. Předem velice děkuji za odpověď. J.Kučírek

    Dobrý den, to, co popisujete, dává vše smysl. Rozštěp sítnice tam skutečně může být již delší dobu (lékař to většinou pozná podle chnonicity změn sítnice a případných demarkačních linií) a nyní se přidala větší mobilita sklivce (s věkem sklivec zkapalňuje a v oku se tvoří zákalky, které se mohou více pohybovat). Pravda ovšem je, že retinoschíza je rizikovým stavem a, i když lékaři nyní nepotrvrdili odchlípení sítnice, musí Vás i nadále hlídat a v případě, že ke skutečné amoci (odchlípení) dojde, Vás zavčas indikovat k operaci. PN

  • Marie: Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, týkajícím se posuzování oční vady jako důvodu k pobírání invalidního důchodu. Má sestra (42 let) se stala v 17 letech obětí nehody, kdy utrpěla úraz oka. Oko se lékařům nakonec podařilo zachránit, ale sestra na něm má -15 dioptrií a poúrazový glaukom. V důsledku toho, že mnoho let měla oko vyřazeno z provozu, to "zdravé" se jí také zhoršovalo, a nyní na něm má -11 dioptrií. Lékař zvažoval refrakční operaci, ale vzhledem k tomu, že má v obou očích glaukom, nakonec ji zavrhnul. Sestřina Dg: H521 Myopie ( -15 a -11 dioptrií) GLAUCOMA sec. posttraumaticum 1.sin. Sy hypertensio intraoculare 1.dx Myopia gravis 1.utr st.p. SLT 1. sin 2007 CATARACTA incip scutelarie 1. sin. V současné době sestra čím dál tím častěji trpí nezvladatelnými bolestmi hlavy, kdy pociťuje obrovský tlak v očích, má silné závratě, zvrací. Posudkovým lékařem ČSSZ nebyla shledána invalidní a měla by podle něj žít normálně jako každý zdravý člověk, ale já si dělám velké obavy o to, aby si nepoškodila zbytky zraku tak, že o zrak přijde. Pane doktore prosím o Váš názor - opravdu se při takové diagnóze jedná o pouhou lehkou slabozrakost, jak to posoudil posudkový lékař? Já se bojím toho, aby si sestra nepřivodila slepotu, protože tlaky v očích a hlavě se jí zhoršují a sílí. Budu Vám moc vděčná za vaši případnou odpověď. Marie Crhonková

    Dobrý den, vážená paní Crhonková, v úvodu je třeba říci, že nesmíte směšovat dvě věci - první je posudek lékaře ČSSZ, který vychází ze současného stavu a nálezu u Vaší sestry a druhou věcí je diagnóza a současné problémy sestry. Posudkový lékař postupuje v hodnocení vždy podle nálezu a kategorizuje podle platných tabulek. Přestože jste neuvedla současný vizus Vaší sestry, lze se dovodit, že zrakové funkce zatím nejsou postiženy natolik, aby mohl být přiznán inv.důchod. Kombinace diagnóz u Vaší sestry není nijak příznivá (mám na mysli hlavně kombinaci vysoké krátkozrakosti a glaukomu) a do budoucna lze očekávat postižení očí se snížením zrakových funcí. Platí pro ní, že by měla být rutině sledována (kvůli glaukomu á 3-4 měsíce, kvůli myopii á rok) a brýle, léčba a další diagnostika uzpůsobovány podle vývoje změn na zrakovém nervu a na očním pozadí. Pokud se bude operovat šedý zákal, dojde u ní k redukci dioptrií a zbaví se částečně současných brýlí, to ale nezmění nutnost pravidelných kontrol a riziko poškození centra sítnice s postupujícím věkem. PN

  • Denisa: Dobrý den chtěla bych se zeptat mám poškozenou sítnici dle lékařky po prodělané toxoplazmóze mé matky když byla těhotná.Prý když těhotná žena takto onemocní a neví o tom tak právě povětšinou je pak postižená ta sítnice.Když si zakryju zdravé oko tak vidím dá se říci tak nějak napůl (vidím předměty,ale nejsem schopna nic přečíst)u dr.přečtu snad jen horní písmeno na tabuli a hlavu musím všemožně natáčet.Dotaz zni jde toto postižení nějak léčit (operovat) říkám si že medicína jde stále kupředu....Na zdravé oko totiž začínám hůře vidět do blízka (rozmazané písmena)naměřená 0,5 dioptrie,ale brýle by ještě neřešila.Děkuji za odpověd

    Dobrý den, pokud máte v makule postiženého oka jizvu po prodělaném zánětu, nelze ji v dnešním stupni poznání nijak léčit. Druhé oko (ve Vašem věku) prochází celkem přirozenou změnou (presbyopie) - kdy všichni lidé, kteří zatím nenosili žádné brýle, začnou potřebovat postupně narůstající Dp na čtení. Nejde tedy ani o nemoc ani o vyšší riziko pro Vaše zdravé oko. PN

  • Karel: Dobrý den. Je mi 47 let a už asi 10 let používám brýle na čtení. Začal jsem na 1 diopt. a teď už používám 1,5 - 2 diopt. Před časem cca 3-4 roky jsem zjistil, že s brýlemi na čtení vidím dobře na dálku, dá se říct lepe než bez nich. Vidím na dálku ostřeji a jakoby zvětšeně. Poslední dobou ty brýle na čtení používám do dálky čím dál častěji a také se mi lépe vidí při řízeni autem. Když jsem zkoušel od kamaráda brýle na dálku 0,5 diopt. tak jsem neviděl vůbec nic. Dotaz: co mám za vadu nebo nemoc očí? Děkuji.

    Dobrý den, máte celkem jednoduchou vadu - hypermetropii (dalekozrakost). Vaše Dp na dálku jsou nejspíše někde kolem zmiňované +1,5. Celkem dlouho jste tuto hodnotu vytvářel v oku pomocí Vaší čočky, potom se s věkem její potenciál vyčerpal, což jste neprve pozoroval při pohledu do blízka a později i do dálky. Brýle jak na dálku, tak na čtení byste měl nosit více, jinak budete dříve unavený a mohou přijít i bolesti hlavy. Pěkný den.

  • Miroslava: Potřebovala bych poradit, který z vašich přípravků je pro mě nejvhodnější, Protectum Vital, Ginko nebo Omega3. U mojí matky (94 let) byla diagnostikována makulární degenerace. Já chodím na pravidelné preventivní prohlídky očí a zatím je vše po této stránce v pořádku. Používám brýle na blízko, na každé oko 2 dioptrie, už asi 6 let jsem dioptrie nemusela zvyšovat. K počítači používám slabší brýle, na dálku zatím nic. Za Vaši radu moc děkuji Cikrýtová

    Dobrý den, zde je to celkem jasné - máte tzv. pozitivní rod. anamnézu, i když věk maminky je úctyhodný a pokud až nyní začala mít makulární problémy, máte slušnou šanci vidět dlouho dobře. Volte mezi Vital a Ginko, pokud skutečně nejsou žádné známky změn na Vaší sítnici, vzal bych si Vital. Omega 3 doporučujeme zvl. pacientům, kteří již mají počínající fázi nemoci VPMD (makulární degenerace).

  • Eva: Dobrý den pane doktore, mám 2 roky po operaci šedého zákalu. Po roce se mi začaly srážet bílkoviny v pouzdře čočky, což bylo odstraněno laserem. Nyní jsem si opět začala stěžovat, že vidím jakési bílé zamlžení a bylo mi po vyšetření sděleno, že musím podstoupit operaci Pars plana vitrektomie. Nevím, jak je tato operace v mém věku riskantní a prosím Vás, o Váš pohled na tuto záležitost. Někdy mám pocit, že opravdu hodně špatně vidím a někdy je to zase docela snesitelné. Po pravdě se toho dost bojím, protože potřebuji řídit a nevím, aby to po operaci nebylo ještě horší. Moc Vám děkuji za Váš názor a přeji pěkný den. Eva Dašková

    Dobrý den, PPV (operace sklivce a sítnice) zvládnete asi celkem bez problémů. Dnes se většinou dělá v lokální anestezii, takže by Vás neměla nijak zatěžovat. Otázka spíš zní, proč byste ji měla podstupovat - jinými slovy, zda je skutečně indikovaná (nutná). Podle proměnlivosti Vašeho vidění bych si vsadil na sklivcové zákaly (případně v kombinaci s ERM), ale zde je skutečně potřeba dobře zvažovat pro a proti. Je vhodné nechat se vyšetřit přímo sítnicovým operatérem, aby zhodnotil zprávu od Vaší paní doktorky a povtrdil ev. nutnost operace.

  • Ivana: Dobrý den pane doktore, mám diagnostikovanou makulární degeneraci. Na jedno oko již nevidím, se druhým mě nyní ošetřující lékařka nabídla specializované vyšetření, resp. řekla, že potřebuji další pomoc a mám se objednat na některou kliniku. Mohl byste mi poradit? Děkuji Muchová

    Dobrý den, s touto diagnózou musíte navštívit nejbližší aplikační centrum. Jedná se o specializované pracoviště, kde je možné léčit makulární degeneraci drahými injekcemi do oka. Pracoviště zvolte podle svého bydliště, abyste to měla blízko (dnes je ve všech krajských městech), sebou musíte vzít zprávu od paní doktorky a pokud budete splňovat kritéria pojišťovny, budete zařazena do léčby, tím spíš, že již na jedno oko nevidíte.

  • Jolana: Dobrý den, již 2 měsíce mě pálí očích. Paní doktorka to nejprve diagnostikovala jako mírnou alergii a předepsala Spersallerg. Po měsíčním kapání, když bolest neustávala jsem šla na kontrolu.Trochu se podivila, vždyť mi přeci řekla, že je to alergie a od páteře. Napsala mi Tobradex. Nakonec jsem šla v pondělí 29.5. 2017 na pohotovost. Tam mi paní doktorka zjistila erozi rohovky. Dnes , v pátek 2.6.2017 jsem opět navštívila ordinaci. V noci se bolesti vystupňovaly. Zjistila, že se tam utvořil vřed. Včera jsem po lehkém zakrytí očí zjistila, že bez brýll vidím lépe do dálky pravým okem, kdežto na blízko jím vidím špatně. Čtení tudíž leží na levém oku, teď postiženém. Bolí mne i pravé, ale to je podle vyšetření v pořádku.Co mám dělat, čeho se mám vyvarovat abych si uchránila zrak. Obrátila jsem se na Vás, protože se u Vás léčí můj otec s VPMD a zatím úspěšně. Bude-li to nutné , třeba operace ráda bych se léčila u Vás. Do emailu pošlu zprávy, tady nevím jak je přiložit. Jolana Klabanová z Liberce Děkuji za odpověď a Váš názor

    Dobrý den, pokud jste měla erozi epitelu rohovky, která se následně zkomplikovala bakteriální superinfekcí (rohovkový vřed), jedná se o akutní infekční záležitost. Měla byste mít předepsána širokospektrá ATB v kapkách (fluorochinolony vyšší generace - Oftaquix nebo Vigamox) a kapat je poměrně frekventně. Musíte také chodit pravidelně na kontroly, aby byl stav dobře monitorován. V některých rizikových situacích se i dnes s rohovkovým vředem hospitalizuje. Takže: nutno vyšetřit, udělat výtěry, stanovit citlivost infekce na ATB a správně léčit. Operace (pokud jde skutečně o rohovkový vřed) zatím není na místě.

  • Ales: Dobry vecer. Na pravem oku mam ve videni zelenou skvrnu a zhossenim videni Periferni videni je v poradnu. Stalo se mi to prii onemocneni anginou Poprosim o radu ale je mi jasne ze misim neprodlene nacstivit lekare. Jem bych chtěl vedet ceho se mam obavat Dekuji Aleš

    Dobrý den, doufám, že už jste byl na vyšetření. I kdyby příznaky odezněly přirozeně, je lepší si oční pozadí nechat zkontrolovat. To, co popisujete mi nejvíce zapadá do jednotky CSCHr - kdy se kumuluje tekutina pod sítnicí a mění tak kvalitu vidění. Pokud by stav zcela přechodný (cca do půl hodiny), mohlo se jednat i o stav tzv. oftalmické migrény, kdy je chvilkově změněna perfúze očního pozadí a receptory nefungují optimálně.

  • Monika: Dobrý večer, šestý týden po operaci očí,trifokální čočky z důvodu vyšších dioptrií a počínajícího šedého zákalu, se mi stalo,že se mi začal před okem objevovat během chvilky z ničeho nic šedý stín kmitající tam a zpět přes oko nebo se uplně oko zamlží a já musím zaostřit na jedno místo,aby se to uklidnilo.Moje oční doktorka mi řekla,že to bylo způsobeno ablací zadní sklivcové membrány a že s tím nic neudělám.Sítnice je prý v pořádku a operace prý je riskantní.Prý se to časem uklidní a membrána si někam sedne.Mám se nějak šetřit nebo už můžu začít něco dělat,např.cvičení v dámské posilovně,práce na zahradě a větší práce na domě.Nebo co mám dělat,je to dosti nepříjemné vzhledem k tomu,že pracuji na počítači.Druhé oko není taky v pořádku,tam prý membránu nemám dávno,to se jen zamlžuje.Prosím o nějakou radu.Stálo mě to dost peněz,mohla to způsobit ona operace?Děkuji moc za odpověd.Monika Pluháčková

    Dobrý den, všechno jste napsala správně. Ve většině případů je to skutečně zadně-sklivcová membrána či zákaly ve sklivci, které pacienty po operaci obtěžují. Paní doktroka Vám celkem správně řekla, že sklivec se bude dále uvolňovat a sytější zákaly se mohou pohnout do strany a nebudete je tak silně vnímat. Pokud naopak problémy trvají, lze podstoupit opeaci sklivce (PPV), která skutečně má určitá rizika, v dnešní době už ne tak velká. S vlastní operací čoček stav sklivce nijak nesouvisí (nanejvýš se mírně urychlilo odlučování sklivce, které ale probíhá v oku u každého člověka.). Dělejete vše bez omezení, paní doktorka Vám pro jistotu zkontroluje zrak cca za 2 měsíce (periferie sítnice) a pokud by rušivé vjemy přetrvávaly, probere s Vámi i možnost PPV.

  • karel: Ahoj dobře den já jsem neslyšící ano ale já mám nemoc oči nevíd noc :-( ha chci dobře vid jo kde :-(

    Ahoj, popravdě nevím, jak Vám poradit a s čím. PN

  • Martin: Před 3 měsíci jsem se ráno probudil a neviděl na půl spodní části pravého oka. Tento stav trvá dodnes. Prošel jsem mnoha vyšetřeními od interny přes sono k mozku a nic. Původ možná iktus, možná zánět.... Kapal jsem různé kapky, bral léky na otoky či srážení krve. Dnes jsem začal brát Protectum gingo extra, aby se mi trochu rozšířily cévky a oko bylo zase prokrveno. Pane doktore, je možné něco udělat, abych zase viděl jako předtím? Operativně se údajně s tím nedá nic dělat a bylo mi doporučeno pouze čekat, až se otok sám začne vstřebávat, prý se to může pak samo zlepšit. Otok se zatím vstřebávat moc nezačal (jen náznak). Děkuji Martin Zeman Praha

    Dobrý den, altitudinální (horní nebo dolní polovina ZP) jednostranné výpady zorného pole bývají typické pro perfúzní (prokrvovací) postižení zrakového nervu nebo sítnice. Nejtypičtěji to bývá přední ischémie zrakového nervu (AION), který postihne celé zorné pole nebo jeho polovinu (častěji tu dolní), může jít ale i o embolizaci do horních kmenů sítnicové tepny nebo o projev okluze (ucpání) horních větví sítnicových žil. Z Vašeho popisu to nejvíce vychází na ischemický otok (a později nejspíš atrofii) zrakového nervu. Bohužel kromě antiedematozní terapie a reperfuzních preparátů, které máte, s tím nemůžete více udělat. Pokud by se jednalo o poslední možnost (žilní uzávěr, BRVO, HRVO) s edematickým postižením centra sítnice, je dnes možné aplikovat injekce do oka: Ale tento stav je natolik typický, že už by byl správně diagnostikován a tato léčba zvážena. PN

  • Růženka: Dobrý večer, 6.4.2017 jsem byla na zákroku katarakty v ÚVN /operoval prim.dr.Ernest/, DG H262 komplikovaná katarakta. /Cataracta sen.corticonucl.oc.utr., PEX 1 utr Hypermetropia 1.utr/. Operace proběhla bez komplikací. problém je v tom, že po téměř 4.týdnech je vidění s operovaným pravým okem stále v v bílé mlze a nepřečtu s ním nic. asi je na vině ketarhopatie rohovky. Nedomnívám se, že by pochybil můj operatér, ale chci se zeptat zda se s tímto mým stavem dá ještě něco dělat, mám na mysli rohovku, která pravděpodobně brání mému lepšímu vidění. Jsem mimopražská a na kontrole u obvodního oč.lékaře jsem byla, bez dalšího řešení. Měla bych přijít na kontrolu? Operujete u vás v mém věku rohovku? Mělo by to smysl? Děkuji za odpověď R.Šafaříková PS: měla jsem jít i na operaci levého oka, po třech týdnech, ale odřekla jsem ji, protože se bojím aby levé oko nedopadlo podobně. Vidím na něj také špatně, ale mohu číst a napsat i tento dopis.

    Dobrý den, neznám přesně Váš nález, ale pokud skutečně je v záznamu operace, že proběhla bez komplikací, neměl by být problém se samotnou čočkou a její polohou. Pokud přesto člověk po operaci šedého zákalu špatně vidí, připadají v úvahu dvě nejčastější věci: změny průhlednosti rohovky nebo změny v centrální sítnici. Ten popisovaný bělavý odstín/mlha by skutečně mohl odpovídat keratopatii (když to slovo píšete, asi už Vám o něm někdo něco říkal) - ale i ta může s odstupem od operace odeznívat. Rozhodně není třeba spěchat s nějakou operací rohovky, ta je pro svoji náročnost vždy až na posledním místě rozvahy. Bez dalších detailů současného nálezu Vám bohužel více neřeknu a popravdě ideální by bylo nechat se vyšetřit v operačním centru, kde jste operaci podstoupila - tedy v ÚVN. Jinak s operací druhého oka správně vyčkáváte, šedý zákal nikam neuteče a Vy potřebujete vědět, jak se to vyvine s prvním okem. PN

  • Karolina: Dobrý den, děkuji za vaši odpověď ohledně zeleného zákalu. Mám další otázku, mohu se zeleným zákalem cvičit jógu? Cvičím jógu 1 krát týdně už dva roky. Teď jsem se opět dočetla, že pro tlak v očích nejsou dobré pozice hlavou dolů, což v józe je celkem časté. Děkuji s pozdravem Konečná Karolina

    Dobrý den, jsem velmi střízlivý v omezování některých (často celkem nevinných) aktivit ve vztahu ke glaukomu. Netuším, jak dlouho a jak často "stojíte na hlavě", ale pochybuji, že to bude mít vliv na vaši nemoc. PN

  • Zdeňka: Dobrý den,syn 5 let má brýle na dálku s dioptriema + 1,00 pro obě oči.Chtěla jsem se zeptat zda je možnost,že se mu zrak nošením brýlí zlepší nebo už ne.Děkuji.Cihlářová

    Dobrý den, v předškolním věku je celkem normální a vlastně běžné, že jsou děti mírně hypermetropické (plusová vada). Většina dětí se s nástupem do školy dostává dioptricky k nule (emetropie) a dále s růstem některé z nich dokonce do krátkozrakosti (myopie). +1,0 je slabá korekce a lze tedy očekávat, že se časem brýlí zbaví. Otázka samozřejmě zní, zda ty zmiňované brýle (+1,0) odpovídají jeho refrakci (kolik skutečně má) - jinými slovy - pro vás a pro případnou předpoveď vývoje je podstatnější kolik má Váš syn na autorefraktoru (či jiném měření dioptrií v oku), než jaké má předepsané brýle. PN

  • Miluše: Vážený pane doktore, mám doporučení na konzultaci k provedení odstranění epiretin. membrány. Paní doktorka mně řekla, že mám na membráně otok a je na zvážení operace. Na konzultaci jsem objednaná až v červenci. Chtěla jsem Vás poprosit, zda je tento zákrok riskantní, pokud ho nepodstoupím, zda mně nehrozí oslepnutí a jak se provádí - v celkové anestezii, nebo v lokále. Do července je ještě dlouhá doba, mohu se zatím věnovat sportovním aktivitám - jízda na kole, Pillates a posilování? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den, M. G.

    Dobrý den, epiretinální membrána (ERM) je celkem pomalu progredující patologie povrchu sítnice a není se tedy třeba bát prodlení. Operaci indikujeme v případech, kdy se stupňuje deformační síla ERM (otoky, deformace sítnice) a kdy se zároveň mírně zhoršuje zraková ostrost. Operace je dnes bezproblémová a nenese vyšší míru rizika, lze ji provádět jak v celkové tak lokální anestezii. Před operací se nemusíte nijak omezovat, dělejte vše, na co jste zvyklá. Pěkný den. PN

  • Karolina: Dobrý den, v 35 letech mi zjistili zelený zákal- glaukom. Chodím do oční glaukomové poradny, mám nasazené kapky, které dvakrát denně kapu do očí. Bohužel můj tlak je opět vyšší, takže mi paní doktorka nasadila kapky silnější Timoptol. Za 14 dnů mě opět čeká přeměření tlaku. Zeptala jsem se tedy paní doktorky, jestli je možné mou léčbu doplnit i jinak třeba bylinkami nebo vitamíny, které podporují oční nerv. Bylo mi odpovězeno, že to nemám zkoušet, že mi to nepomůže, glaukom je chronické onemocnění a já musím dodržovat léčbu atd...Celkem jsem dostala sprchu od paní doktorky a tak jsem si našla na internetu ginko gilobu, tento preparát PROTECTUM GINKGO EXTRA. Ale samozřejmě nevím, jestli to má cenu nebo to je při mém onemocnění zbytečné? Můžete mi prosím poradit? Děkuji s pozdravem Konečná Karolina

    Dobrý den, při diagnóze zeleného zákalu (glaukom) se všem pacientům snažíme vysvětlit, že základem dlouhodobého udržení zrakových funkcí je pravidelná léčba. Ta se dnes skládá ze 4 ramen: 1) kapky snižující nitrooční tlak s předpokládaným potenciálem šetřit tak nervová vlakna na sítnici a ve zrakovém nervu (těchto kapek je dnes velké množství a paní doktorka vám správně přidala, když se jí NOT stále nepozdával, a hlavně může ještě léčbu dále posilovat o novější preparáty). Pokud je tato léčba nedostatečná, doplňujeme ji 2) laserovou terapií zaměřenou na snížení tvroby nitrooční tekutiny nebo na zlepšení odtokových parametrů oka. 3) konečně posledním stupněm je chirurgie - dnes obecně při kvalitě kapek poměrně málo užívaná. Tím 4 ramenem léčby je zařazení neuroprotektivních preparátů, které preventivně zlepšují životnost vaší nervové tkáně v oku. A zde jste se správně ptala na DOPLŇKOVOU léčbu, protože tam přesně Protectum Gingo patří a prakticky všem mým glaukomovým pacientům jej doporučuji.

  • Darina: Dobrý den, mám hnědé oči,toužím však po modré barve,kontaktní čočky mě nesedlo,vadí mi,slyšela jsem že se dá aplikovat modrá duhovka na stálo chirurgicky,prosím o info zda je tato možnost u Vás a jaká je popřípadně cena.Dekuji

    Dobrý den, děkuji za dotaz. Osobně ani v rámci mé domovské kliniky (Ústřední vojenská nemocnice) implantace kosmetických barevných variant duhovky neprovádím a zcela ZÁSADNĚ nedoporučuji. Při řešení těžších forem poúrazových/pooperačních aniridií (ztrát/poškození duhovky) mají určité zkušenosti v ČR kolegové: prof. Rozsíval z Hradce Králové a prim. Stodůlka ze Zlína, v SR potom prof. Izák. Ale znovu opakuji - pro zdravé oko vám to rozhodně nedoporučuji. Zvláště si dejte pozor na reklamu a výrobky Kahn Medical Devices z Panamy!!!!

  • Anna: Dobrý den pane doktore.Mám poškozenou síťnici.Oční Centrum Holešovice doporučuje a také beru potravinový doplněk Macushield.Je ještě jiná možnost LÉKU !?V porovnání účinnost a cena ? Děkuji. Anna Novotná

    Dobrý den, pro jakékoliv věkové degenerativní onemocnění sítnice doporučujeme podpůrné preparáty. MacuShield je v porovnání s ostatními stejně kvalitními preparáty přece jen poněkud dražší. Předpokládám, že jste platila tak kolem 400 Kč na měsíc léčby. Ve srovnání s tím je stejně kvalitní české Protectum Omega 3 až 3x levnější. Zrovna v tomto případě bych při porovnatelné kvalitě obou preparátů rozhodně ušetřil a koupil si českou variantu - tedy již zmíněné Protectum Omega 3.

  • Karel: Dobrý den pane doktore, může být prasknutí zadního pouzdra čočky, při kterém došlo při operaci šedého zákalu příčinou následného odchlípení sítnice na tomto oku? Děkuji za Váš názor.

    Dobrý den. Ano, porušení zadního pouzdra při operaci je uváděno jako rizikový faktor pro následné odchlípení sítnice.

  • Karel: Dobrý den prosím existují nějaké vhodné léky kromě kapek na snížení nitroočního tlaku. V lékárně mi doporučila paní magistra aloe Vera.dekuji Lechner

    Dobrý den. Prosím Vás - pokud máte vysoký nitroční tlak, dokonce snad přímo glaukom (zelený zákal), MUSÍTE chodit na pravidelné kontroly k OČNÍMU LÉKAŘI (ne do lékárny). Léčba vysokého nitroočního tlaku, který je nebezpečný pro náš zrakový nerv, je možná v několika stupních - kapky (dnes velký výběr kvalitních preparátů), laserový zákrok, chirurgie.

  • Jana: Dobrý den pane doktore, před rokem jsem byla na operaci levého oka z důvodu šedého zákalu. Byla mi voperována čočka model ZXT225. Vznikl mi problém, že se mi v oku občas zablýsklo a nyní vidím při změně směru oka zastřeně. Na internetu jsem vyhledala, že výše uvedená čočka je vhodná při astigmatismu, ale ten jsem nikdy při vyšetření neměla. Paní doktorka po půlroční kontrole mi řekla, že by se mi mohlo oko poškodit v důsledku této čočky. 17.3. jsem byla na dalším vyšetření - uvádím část ze zprávy OL: klidný, roh. tunel tempor. adapt., IOČ in situ, jen velmi lehce nas. nahoru decentrovaná (v mezích normy) - se soustř. kruhy - MF, z.p. s jemnou fibrozou. Prosím o Vaše posouzení jakým způsobem je možné můj problém řešit a zda skutečně může dojít k poškození oka. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. Jana

    Dobrý den, voperovaná čočka je velmi kvalitní a při její kalkulaci se musí (nebo lépe řečeno - vyplatí se to) zohlednit i případné zakřivení rohovky - tolik tedy k tomu, že jste zřejmě měla rohovkový astigmatismus. Záblesky souvisí s odlučováním sklivce a po operaci nebývají vzácné - je třeba jen vyšetřit periferii sítnice. Současné problémy mohou souviset s uvolněním závěsu čočky - pokud je volný, může dojít k posunu (tzv.decentraci) čočky, což samozřejmě snižuje její funkci (zvláště u tohoto typu - tedy multifokální torické IOL). Oko Vám tedy nemůže poškodit tato čočka, ale její horší funkce může být projevem změn závěsného aparátu původní čočky. Musíte navštívit operační centrum, kde jste byla operována a kde Vám sdělí, zda je posun v dioptriích příliš velký, zda není přítomen sekundární zákal a zda je nutno se samotnou IOL neco dělat.

  • Vítězslav: Dobrý den. Mám osmiletého syna a teď mu zjistili že má na jednom oku sedm a půl dioptrie Prosím mohl byste mi říct co máme dělat jak se to dá odstranit nebo co je pro něj nejlepší děkuji Koller

    Dobrý den, to je špatná zpráva. Pokud je toto první stanovení jeho refrakčního stavu, velmi pravděpodobně bude oko s vysokými dioptriemi postižené - tupozraké. To, co musíte udělat, je objednat vyšetření u dětského oftalmologa (např. v Praze kolegyně Zobanová nebo Konvičková), určit, zda a jak je porušeno binokulární vidění a zda jakékoliv řešení (brýle, čočky, operace) bude mít přínosný výsledek.

  • Bohumila: Pane doktore jsem 3 měsíce po operaci šedého zákalu,oči mě stále slzí,pálí,ráno slepené,vyzkoušela jsem snad všechny oční kapky,umělé slzy,kapu několikrát denně.Vidím rozmazaně,jakoby přes vodní stěnu,už to trvá moc dlouho,můžete mi poradit? Děkuji.

    Dobrý den, nemohu Vám poradit snadno, jednoduše a jednoznačně. Bezpochyby máte syndrom suchého oka v kombinaci s chronickou blefaritidou (zánět okraje víček) - částečně (a přechodně) souvisí s operací, částečně (nevratně) s věkem. Rada zní: dobré vyšetření u Vašeho očního lékaře - stanovení typu suchého oka a určení vhodného spektra léčebných preparátů. Moje kombinace léků by třeba zněla: Maxitrol mast (pouze na předpis) na noc (jen na 14 dní), Vividrin Ectoin kapky 3xd, Thealoz Duo gel 3xd střídavě s uvedenými kapkami. To by mohlo zmírnit Vaše problémy.

  • Martin: Hezký den pane doktore Nemče, chtěl bych se Vás touto cestou zeptat na problematiku očního onemocnění. Mám problém s ostrostí vizu a také deformaci obrazu na levém oku. Rovnou linku vidím přerušenou jakobyy šipkou a ještě posunutou o trochu výš. Byl jsem na vyšetření v ambulanci a přikládám nález. Amsler OP: bez metamorfopsiíí, OL: zvlněné horizontály v nasálním doílním kvadr. NT 21,5/23 mmHg bk CCT 618/625 (- 3 mmHg) obj. OPL: klidné, rohovky transpa., intaktní, PK čiré, přim. hlpubky, duhovky klidné, zornice centr,. foto+ in situ, opákní OF + biomikroskopie (unitropie) OPL: papily ohraničené, v úrovni, exkavace malé centr., neuroepitel dobře prokrvený, makula vpravo bez ložisk. změn, vlevo přesuny pigmentu parafoveol. tempor., priferie bez hrubých ložisk. změn OCT makul (lineární horizont. transfoved. sken) OPL: obvyklá kontura makul se zachovanou foveol. depresí, tloušťka neuroretiny ve foveole přím., vpravo jen ojed. drobné abnormality RPE extrafoveol. nasálně, vlevo několik drobných hyperrefl. ložisek na úrovni RPE a odpovídající deformace ISe parafoveol. nasálně a inferonasálně, nasálně ve vzdálenosti do 400um od foveoly Závěr: Degeneratio maculae luteae presen. oc. I. sin., malé změny také vpravo, dif. dg. st. p. CSChR,oční hypertenze, vyšší CCT. Pan doktor mi doporučil kontrolu za 1/2 roku, při zhoršení dříve, dlouhodobě vhodné přípravky s luteinem(Ocutein). Obracím se na Vás s prosbou o posouzení mého nálezu a dotazem na možnosti léčby (anti-VEGF, laser apod.) Děkuji za pomoc Beraxa.

    Dobrý den, nález, který jste poslal zní komplexně a dobře. Všechna vyšetření jsou provedena správně a i závěr je stanoven (zatím) podle standardů léčby. Vaše nemoc se nazývá centrální serosní chorioretinopatie, v.p. podle popisu chronického typu s vícečetnými ložisky defektů pigmentového listu. Nemoc typicky probíhá v opakujících se vlnách, obvykle postačuje nasazená terapie, aby edém odezněl. Pokud je terapie nedostatečná (a změny pokročilé) užíváme někdy též laserovou formu léčby (PDT), ovšem pouze tehdy pokud prosáknutí pod sítnicí zůstává delší dobu a hrozí postižení receptorů. Interval kontrol 1/2 roku je v inaktivní fázi nemoci vhodný.

  • Martina: Dobrý den pane doktore. Píšu kvůli mamince. V roce 2014 byla na vyšetření Degenerace makuly. Závěr: VPMD vpravo časné stadium NVM zatím bez metamorfopsií. Zajímalo by mě, jak často by měla toto vyšetření absolvovat. Změnila oční ambulanci a v této nové ji řekli, že toto vyšetření není teď nutné. Dále by mě zajímalo, zda by mohla toto vyšetření absolvovat i bez doporučení stávajícího očního lékaře. Moc děkuji Valtrová

    Dobrý den, pokud byla u maminky diagnostikována VPMD měla by podstoupit podrobné vyšetření očního pozadí 1xročně, nejlépe včetně OCT vyšetření. Pokud je onemocnění v časném stadiu, je vhodné nasadit preventivní neuroprotektivní terapii (Protectum). Je třeba onemocnění hlídat a v případě přechodu do závažnější vlhké formy, odeslat pacientku do vyššího (aplikačního centra) k injekční terapii.

  • Marta: Dobrý den, mám diagnostikovánu ablaci zadní sklivc. membrány vpravo, sklivc. opacitaty vpravo. Oční lékař mi sdělil, že se s tím prakticky nedá nic dělat. Od 14 let jsem krátkozraká (-6 dpt.), neprodělala jsem žádnou oční operaci, ani nemám šedý či zelený zákal. Existuje nějaký zákrok, kterým by se to dalo odstranit? Je to velmi nepříjemné, neustále mám před okem rychle se pohybující velké šedé chuchvalce. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den, tvorba zákalů stějně jako tzv.likvifikace (zkapalňování) sklivce je normální věkovou změnou. U Vás navíc mírně urychlenou a výraznější vlivem krátkozrakosti. Sklivcové zákaly po odloučení sklivce bývají subjektivně velmi rušivé, časem se ovšem tento vjem zmírňuje a to jak vlivem "posunu těchto zákalů stranou", tak jistou mozkovou adaptací. Jen u některých nálezů (velmi rušivé zákaly nad centrální krajinou sítnice nebo velké množství zákalů v celém sklivci) je třeba podstoupit operaci - tzv. pars plana vitrektomie. Dnes jde o poměrně rychlou, bezstehovou chirurgii. Většina center ji ovšem provádí jen ve skutečně indikovaných případech.

  • Pavla: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je normální, že se mi někdy stane, že se mi oční bělmo začne pohybovat ("shrnovat"), většinou tomu předchází silné svědění oka. Někdy je to levé oko, jindy pravé. Mám za sebou operaci obou očí - odstranění krátkozrakosti v 19-ti letech. Tento stav trvá cca 2 roky. Není to pravidelné a neděje se to ani 1 x za 3 měsíce, je to opravdu velmi individuální. Další dotaz je ohledně toho, že 1x se mi stalo, že jsem přestala vidět na sekundu. Na bílém pozadí vidím bublinky a pravděpodobně se mi tato bublinka dostala do zorného pole. Je to nepříjemné, když jedete v autě. Co se s tím dá dělat a proč se mi to stalo? Děkuji za Vaši odpověď Pavla Řeháčková

    Dobrý den, při povrchových iritacích (dráždění, svědění, překrvení) oka dochází k drobnému otoku spojivky - ta potom vytváří při pohybu oka nařasení (neshrnuje se Vám tedy bělmo, ale na něm ležící spojivka). Většinou stačí potlačit dráždění povrchu oka - umělé slzy, antialergika, případně antiinfektiva (pokud už by stav měl charakter zánětu). Druhý dotaz nejspíše odkazuje na tzv. oftalmickou migrénu, kdy dochází ke krátkému výpadu zrakové ostrosti oka. Stav bývá způsoben neadekvátním prokrvením očního pozadí a mladých lidí jde vesměs o fnkční poruchu (kolísání krevního tlaku, jeho prudký pokles). Třetí dotaz souvisí se změnami Vašeho sklivce - krátkozrací lidí mají dřívější změny sklivce - jeho zkapalňování vede k tvrobě zákalků, které Vy pak vnímáte jako různé tvary na bílé zdi, na modré obloze, atd.: Je to subjektivně někdy rušivé, ale ne nebezpečné. Teprve, když zákalků rychle přibývá, je třeba vyšetřit periferii sítnice.

  • Jan: Dobrý den, pane doktore léčím se s CRVO pravého oka asi 2 roky,po zjištění onemocnění ve FN Plzeň jsem se dozvěděl,že by byla vhodná léčba otoku sítnice injekcemi Eyley a,že to pojišťovny neproplácejí.Tak jsem si domluvil aplikace v zařízení Lexum v Praze,kde jsem postupně dostal tři nitrooční injekce.Vždy po aplikaci se mi zrak podstatně zlepšil.Léčba byla nákladná a pak se účinek zkracoval,tak mi doporučili v Lexumu abych zkusil ještě ozurdex,ten mi po úhradě 32000 Kč aplikovali ve FN Plzeň.Účinnost byla cca 2 měsíce a pak došlo k opětnému zhoršení zraku na pravém oku.Současný obj.nález:klidné,čočka opákní,sklivec norm.nález,na fundu papila zrak.nervu s centr.exkavací,okraje rozostřené,dilatované venozní větveIRH a několik vat exx ERM edém makuly.Doplníme LK v obl.vat.exx.Prosím o sdělení existuje-li nějaká alternativní léčba otoku sítnice a jdeli vůbec uzávěr sítnicové cévy vyléčit.Děkuji moc za odpověď Šatra Jan

    Dobrý den, tato problematika je značně složitá. Uzávěr centrální sítnicové žíly vždy omezuje výrazně zrakové funkce a měl by být léčen agresivně (myslím tím intenzivně) a komplexně (kombinace antiVEGF, kortikoidů a laseru - plus interna - monitor krevního tlaku a zjištění parametrů srážlivosti krve). Z tohoto pohledu asi vše probíhalo správně (jen bych asi v úvodu dával více antiVEGF (to byla ta Eylea nebo Lucentis)), pak správně zkusili i depotní kortikoid (Ozurdex) a jak je vidět edém přesto trvá. V popisu je jedna důlužitá zmínka - ERM. Pokud je zároveň na povrchu sítnice epiretinální membrána (ERM), bývá otok (edém) poměrně rezistentní na léčbu a její efekt je vždy jen dočasný. Teď tedy odpovědi na Vaše dotazy: 1) terapie byla zatím správná 2) laser je možné, a u CRVO dokonce nutné, doplnit 3) úplné vyléčení CRVO je sporné, protože k útlaku Vaší centr. žíly dochází ve zrakovém nervu, kde je žíla příliš stlačena (asi rigidní centrální tepnou) 4) pokud skutečně máte ERM - byla by na místě odlehčující operace se sloupnutím membrány, s další aplikací antiVEGF či kortikoidů v závěru operace (a někdy s ev. uvolněním útlaku v samotném nervu - tzv.neurotomie) Pošlete na mé jméno na adresu ocni@uvn.cz poslední zprávu, obrázky z OCT. Případně si Vás pozveme do ÚVN.

  • František: Dobrý den, pane doktore, jak vidíte, nejsem už nejmladší, bohužel, při kontrole očí a uvedených potížích v Brně na Neovizi, mi bylo ve středu tohoto týdne sděleno, že mám tzv. černou díru na sítnici, zaplatil jsem si za obrázky, byl jsem ohromen, resp. šokován tím, co sem viděl a co mne trápí. V poslední době mám pocit dvojího vidění, rozostřený obraz, večer špatně rozeznávám, co je přede mnou, lidi poznávám až v bezprostředním kontaktu. A co operace? Vyšetřující lékař mi řekl, že na operaci pro můj věk je svým způsobem již pozdě a ne vždy se musí zdařit. Doporučil mi užívat tablety Protectum Omega 3, užívat 1x denně 1 tabletu. Pane doktore, ještě hodně píši, kvůli Parkinsonu už jen na PC, velmi často se musím vracet k původně napsanému textu a opravovat. Pane doktore, prosím, můžete mi narovinu napsat, jaká je moje další prognóza, jak dlouho budu či nebudu už vidět? moc Vám děkuji za odpověď, v hluboké úctě JUDr. František Prorok, Stanislava Živného1389/2, 692 01 Mikulov na Moravě.

    Dobrý den, pane doktore. Trochu jste mne pobavil tou "černou dírou" na sítnici, nedávno jsme o černých dírách mluvili s mým synem, protože je probírali ve fyzice. Ale zpět k Vaší nemoci - nejspíše máte tzv. makulární díru. Jde o kompletní defekt vrstev sítnice v centrální oblasti (makula - odtud název) a dobře bývá zobrazitelný na OCT vyšetření (to bude to, co jste si platil). Právě tím, že je díra v sítnici v samém centru (tedy místě našeho nejostřejšího vidění) snižuje značně funkce oka. Řešit se dá pouze operativně. Váš věk - promiňte - není z dnešního pohledu žádným pokročilým věkem!! Takže tento argument neberu. Jiná věc je, jak vypadá samotný defekt (velikost, změna elevovaných okrajů) a jak dlouho již trvá. Tyto faktory mohou ztížit operaci a její výsledek. Každopádně bych se ale o operaci oka zajímal, zřejmě budete také mít šedý zákal a pokud je Parkinson limitací pro výkon v lokální anestezii, tak bychom Vás na 1/2 hodiny uspali a vyřešili obojí. Prognóza nemoci (pokud nebudeme operovat) je taková, že bude dál trvat výpadek centrálního vidění (a postupně bude toto vidění slábnout), ale periferní zorné pole Vám zůstane. Pane doktore pošlete na mé jméno Vaše OCT (snímky, co jste platil) a poslední zprávu z Neovize - ocni@uvn.cz. Napíši Vám, zda máme nějakou šanci. Protectum berte trvale, bude zpomalovat zhoršování zraku.

  • Irena: 17. února 2017 jsem podstoupila operaci šedého zákalu na pravém oku, + nitrooční čočky - vidění bez brýlí na blízko. Od operace na oko nevidím ani na dálku, ani na blízko. Při kontrolním vyšetření mi bylo zjištěno edém rohovky u tunelu. Prosím jaká je léčba, jak dlouho trvá a hradí pojišťovna léčbu (VZP) ?? Děkuji za odpověď Irena Šašková

    Dobrý den, možná již odpovídám pozdě. Protože edém rohovky bývá pouze přechodná záležitost a postupně s časem od operace mizí. Jen v nejtěžších stavech postižení vnitřní vrstvy rohovky (endotel) mohou být tyto změny trvalejší a potom konzervativní terapie příliš nepomáhá. Pokud by tato "netransparence" rohovky trvala, bude Vám doporučena tzv. lamelární keratoplastika (transplantace jedné vrstvy rohovky). Pojišťovna tento zákrok normálně hradí. Ale věřím, že nebude potřeba.

  • Hana: Dobrý den, píši Vám z druhé i mailové adresy,j elikož adresa na TUL mi odpověděla, že nebylo odesláno. Jsem moc ráda ,že jsem si po dlouhé době ( lékárna momentálně neměla produkt skladem koupila produkt Protectum omega 3. Dotaz zní: je lepší MacuShield nebo stačí Protectum. Oko mi stále teče na další injekci jsem objednaná na březen. Vše jsem si na Vašich stránkách přečetla a jsem nesmírně šťastná,že jsem ve Vašich ( těch nejlepších rukách s MUDr.Leflerovou ). Moc Vás zdravím a děkuji za odpověď. Slunce v duši Hana Šiftová,Zámecký vrch 1398,463 11 Liberec 30 Hanka Šiftová - 602 418 047

    Dobrý den, vážená paní Šiftová. Děkuji za mail, také Vás moc zdravím. Vaše nemoc, jak Vám již řekla dr. Löfflerová, je dlouhodobá, i když je pravda, že se zavednou terapií se časem utlumuje aktivita a tak klesá i nutný počet injekcí. Podpůrná terapie má výrazné místo, i když faktický vliv na nemoc podle velkých nadnárodních stuií (AREDS a AREDS II) spočívá "jen" ve zpomalení nemoci o cca 25-30%. I tak je třeba dbát na složení produktů, za které chcete utrácet. Zmíněné preparáty patří oba mezi ty kvalitnější, přičemž Protectum omega 3 je prakticky špičkou v této péči. Pro mě je komplexnější, protože kombinuje složky první studie AREDS (vitamíny C a E, zinek, karotenoidy) s hlavními složkami druhé studie AREDS II (lutein, zeaxantin, nenasycené mast.kyseliny). V MacuShieldu je zase mezo-zeaxantin, který, pokud nejíte občas krevety, z potravy jen tak nezískáte. Ale jak říkám, kompelxnější je pro mne Protectum.

  • Ilona: Dobrý den pane doktore ve středu 15. února jdu k Vám na operaci šedého zákalu do Lexumu. Jsem po aplikaci 2 injekci Ayley take v Lexumu. Nevím jaký bude výsledek všech těchto zákroků, ale hodně mě záleží na vidění pravého oka, kde probíhají všechny popisovan= zákroky. Levé oko nevidí po lečbě VPMD. již 8 let. V případě, že bude nutná další aplikace Ayley měla bych šanci dostat se do některého z aplikačních center, kde aplikaci hradí pojištovna? Volím možnost kontaktu emailem, abych ve středu nezdržovala. Děkuji za odpověd. Ilona Duketovská

    Dobrý den. Rozhodně je nutné po operaci katarakty zkontrolovat sítnici a hlídat ji pak nadále v pravidelných rozestupech. Při ev.reaktivaci procesu (vlhká forma VPMD) je třeba přidávat další injekce do oka. Do aplikačního centra (v Praze ÚVN, Vinohrady, Karlovo nám., Motol) se určitě dostanete, POKUD budete splňovat indikační omezení úhrady, které stanovuje pojišťovna. Každopádně, pokud zazní nějaká slova o dalších aplikacích, ptejte se, zda máte nárok na úhradu. Pokud ano - pošlou Vás do aplikačních center. Kdybyste měla pochybnosti o informacích, klidně do jednoho z center zajděte s poslední zprávou od Vašeho lékaře. Tím spíš, že máte již jen jedno oko s lepším použitelným viděním.

  • Lubomír: Pěkný den přeji. Nerad bych obtěžoval. Chtěl bych poradit nebo moct. Mám už jedno oko s krátkozrakostí 17dioptrií, astigmatismem a myopii. V roce 2006 jsem podstoupil enukleaci leveho oka,které podstoupilo několik operací v 2003 po amoci. Oko uplně osleplo a odumřelo.Proto ta enukleace. Teď podle nálezu se amoce objevuje v mém pravém oku. Doporučují operaci. Ale já z ní mám respekt a nejistotu. Mé podvědomí a zkušenosti mne vedou k tomu nepodstoupit operaci a nechat sítnici dožít přirozenou cestou. Oční vadu máme v rodině hlavně v mužské větvi. Lékařské zprávy mám oskenované. Mohl bych je zaslat, ale nemám kontaktní email. Děkují za pochopení. Lubomír Pavelčák P.S. Omlouvám se pokud jsem některé výrazy napsal špatně.

    Dobrý den, myslím, že jste vše napsal správně. Při vysokých refrakčních vadách (Vaše krátkozrakost) je skutečně zranitelnost sítnice velká a možnost rozštěpů, krvácení a odchlípení značná. Pokud je skutečně i na Vašem druhém oku diagnostikována amoce, MUSÍ se nějak terapeuticky zakročit - škále je velká: laser, promražení, instilace plynu, operace sklivce s plynem či silikonovým olejem. Pokud ale není přítomna amoce (a jde o jinou myopickou patologii očního pozadí) je možno někdy vyčkávat, případně zajišťovat laserem. Pro jistotu pošlete zprávu na ocni@uvn.cz. Podíváme se, kdo a co Vám skutečně diagnostikoval.

  • Marie: Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, prosbou o radu a o Váš oddborný názor. Dnes mě kontaktovala moje sestra /69 let/, která právě dnes byla na Vašem pracovišti vyšetřena, na základě doporučení obvodní lékařky, že na jedno oko nevidí ostře. Má pocit modrošedého vidění, zastínění přes jedno oko. K této situaci došlo dá se říct ze dne na den. Ráno se s tímto pocitem probudila. Obvodní lékařka ji doporučila Vaše pracoviště, kde byla vyšetřena, byly ji rozkapané oči. Když se laicky vyjádřím, došlo údajně k prasknutí cévky v oku, naplnění krví. Po vyšetření byla propuštěna s tím, že situace se musí šeřit a byla objednána na konec března t.r.. Můj dotaz se týká toho, zda není na závadu nechat tento stav tzn., že stále nevidí na jedno oko zřetelně, až na březen, kdy se problém bude řešit. Nemůže tak dojít, k prodlení a k trvalému, nevratnému poškození ? Prosím, jestli je možné na tento laický dotaz odpovědět. Děkuji moc a přeji krásný den. Krumphanzlová

    Dobrý den, cévní příhody v oku bývají nejčastějí dvojího druhu - buď skutečně dojde k defektu cévy a krvácení do sklivcového prostoru nebo dojde k "ucpání" cévy (typicky žíly) a krvácení a otok je v sítnici. Oba stavy vedou k rychlému poklesu funkce, stupeň postižení je dán tíží patologie - od lehkého zastínění až po úplnou ztrátu vidění. Podle Vašeho popisu bych usuzoval na tzv. hemoftalmus - tedy krvácení do sklivcového prostoru a zde skutečně vyčkáváme na vstřebání krve a "pročištění" sklivce. Teprve pokud se krev nevstřebává či pokud koagula (sraženiny) krve "tahají" (trakce) za sítnici indikujeme operační řešení. V každém poučení při propuštění domů ale uvádíme, že při prudkém zhoršení stavu se pacient dostaví opět akutně na kontrolu.

  • Radka: Dobrý den,ještě se chci zeptat,pokud tedy prořídnutí pigmentového listu , je normální změna sítnice kolem 50 roku života a změny nemusí mít klinickou odezvu,dalších několik let, znamená to, že VMPD je vyloučeno, nebo v budoucnu může tato nemoc i s tímto nálezem propuknout.Jinak mi paní doktorka řekla, že drúzy tam nejsou, o tekutině ani o žádných jiných změnách mi něříkala a ve zprávě nic takového není, jen říkala, že tím dochází nebo jestli už je zeslabení sítnice. Samozřejmě, že se u mne jedná o obavy ze ztráty zraku, když víte jak tato nemoc může skončit.Mám úzkostné stavy a z toho pramení i mé obavy.Mohu popř.konzultovat tuto problematiku s vámi přímo v ÚVN a donést zprávy z posledního vyšetření , jsem z Prahy. Děkuji a přeji příjemný den Radka

    Dobrý den. Ne - VPMD není vyloučena. Hranice mez přirozeným "stárnutím" sítnice a VPMD je poměrně tenká a každý člověk po 80 roce již má určité projevy změn na sítnici, které limitují jeho vidění. Do 65 let jde jen o malé procento lidí, změny nemají charakter rychleji progredující nemoci (ať už suché či vlhké formy) a mluvíme proto nejčastěji o přirozených věkových změnách. Do makulární poradny ÚVN nechoďte, protože to nyní nejspíš nemá smysl. Poradna přijímá pouze doporučené pacienty od spádového očního lékaře, který určí, že již propukla VPMD (zvl.vlhká forma) a že je zapotřebí invazivní (injekční) terapie. Pěkný den.

  • Radka: Dobrý den, jak jsem psala v předchozím dotazu, tak jsem navštívila Ocni kliniku pro změny na silnici.Pani doktorka mi řekla, že změny na pravém oku jsou a do zprávy napsala proridnuti pogmentoveho listů vlevo+fov..reflex+, sítnice do periferie lezi, bez loziskovych změn.OCT mákul oboustranne architektonická retiny zachovala, bez známek edemu či atrofie.Rikala, že zatím to není jasná diagnostika VPMD , ale v budoucnu muze byt.Kontrolu mám za rok, je možné, aby nemoc nepropukla a nález zůstal takový jaký je nyni po např.nekolik dalších let.Jak jsem psala je mi 47 let.Pani doktorka říkala, že možné to je.Dekuji za vás nazor

    Dobrý den, prořídnutí pigmentového listu je celkem běžná normální věková změna KAŽDÉ sítnice kolem 50.roku věku. Pokud paní doktorka nenašla žádné další změny typické pro VMPD (drúzy, plošné defekty RPE, drobné ablace RPE či tekutinu pod sítnicí), jde o normální projev věkové změny organismu. V takových případech většinou doporučujeme pouze podpůrné preparáty a volný interval kontrol (á 1-2 roky). Tyto změny nemusí mít klinickou odezvu (pokles zrakové ostrosti) dalších 15 let.

  • Jana: Dobrý den pane doktore, Mám otázku ohledně mého manžela. Je mu 55 let. Na začátku prosince 2016 mu byl operován šedý zákal na pravém oku. Došlo ke komplikaci a na začátku ledna 2017 mu byla operována odchlípená sítnice (aplikace plynu). Jeho vidění se pozvolna začalo zlepšovat od úplné mlhy až k hrubým obrysům. Asi před 5 dny však zaznamenal zvlněné horizontální i vertikální vidění. Dnes tj. 6. února 2017 tuto skutečnost oznámil na kontrole u očního lékaře. Byly mu předepsány kapky Flarex 1x denně. Další kontrola až 20. ůnora. Mám obavu jestli se nejedná o VPDM a jestli by neměl podstoupit nějaké vyšetření (OCT) co nejdříve, aby se něco nezanedbalo. Kontrola za 14 dní mi připadá jako velká prodleva. Předem děkuji za odpověď.

    Dobrý den, ve věku 55 let s anamnézou, kterou jste popsala bych si nevsadil u manžela na na VPMD. Pokud měl amoci a byla použita plynová tamponáda, jednalo se nejspíše o C3F8 - což je poměrně vysoce expanzivní směs plynu a přetrvává v oku i 6 týdnů. Otázka tedy zní - kolik je stále ještě plynu v oku?, není to náhou hladina plynu, kterou manžel vnímá?, pokud je již vidět na sítnici (aspoň na dolní polovinu už by mělo být vidět) - zůstala přiložená? nebo se znovu odchlipuje (nejrizikovější situace)? Tyto věci by měla zodpovědět oční lékařka, která manžela po operaci kontrolovala. Flarex je běžný protizánětlivý lék. Pokud je sítnice přiložená, viděl bych termín 20/2 (tedy asi 6-7 týdnů po operaci) jako normální.

  • Olga: Vážený pane doktore, dne 16. a 23.1. jsem podstoupila operaci šedého zákalu. U druhého oka se mi do týdne začalo ve středu objevovat šedé kolečko při zaostřování textu. Byla jsem řádně vyšetřena se závěrem - vytvoření edému (špatnou imunitou ?). Dokapávám pooperační kapky Tobradex, mám pokračovat Indocollyre. Na léčbu otoku mi byl předepsán Nevanac (velmi špatně se aplikuje svou hustotou) a Aescin-Teva 3x2 tbl. Je tato léčba správná ? Mohu očekávat zlepšení ? Před operací jsem viděla dobře. Na čočky jsem si připlatila dost peněz, nyní jsem špatná ze situace, která nastala (špatná četba, PC i televize). Je nutné prodlužovat rekonvalescenci, myslím tím absenci prací v předklonu, cvičení (léčím se na osteoporózu, tedy potřebuji být stále v pohybu i ohledně problémům se zády). Dodržuji klidový režim, jak je dáno, ale nevím, co dále ? Může se oko zatěžovat čtením, nemá to špatný vliv na léčbu ? Děkuji Vám za Váš čas a přeji pohodový den.

    Dobrý den, pokud byl vyšetřením stanoven pooperační cystoidní edém, nemáte se čeho obávat. Jde o komplikaci, která se u určitého procenta pacientů přechodně objevuje. Tobradex doberte jak byl napsán. Už nyní aplikujte Nevanac a Aescin tbl. - to je správná a v naprosté většině účinná terapie, která by měla do měsíce příznaky potlačit. Peněz vložených do čoček nelitujte, je správné si pořídit kvalitní asférické čočky - ty se Vám z dlouhodobého pohledu (kvalita vidění) vyplatí!! Kromě skutečně těžké námahy můžete dělat cokoliv, ani čtení ani monitory či televize nevadí. Trpělivě berte předepsané léky.

  • Radka: Dobrý den, mám dotaz.Byla jsem u oční lékařky a ta mi zjistila změny na sítnici na pravém oku.Za tři měsíce mi chce rozkapat oči, aby viděla o co přesně jde.Myslí si, že by to mohlo souviset s centrálním viděním, tedy makulární degenerace.Pomocí Amslerovy mřížky, vidím vše v pořádku.Chci se zeptat, jak rychle tato nemoc postupuje a musí dojít k úplnému oslepnutí.je mi 47 let.A nejsou tři měsíce dlouhá doba na zjišťování takovéto nemoci.Uvažuji objednat se na nějakou kliniku dříve.Na doporučení lékařky jsem začala užívat preparát s omega 3 mastnými kyselinami na oči.Děkuji Koubková

    Dobrý den, myslím, že můžete být klidná. Ve Vašem věku by byla přítomnost VPMD velmi předčasná. Samozřejmě můžete mít drobné nepravidelnosti pigmentového listu (RPE), ale nemělo by se jednat o nic vážného. Podpůrné preparáty Vám určitě nublíží, a pokud nemáte přízanky na Amsler.mřížce a vidíte bez potíží, nechejte klidně interval 3 měsíce - po vyšetření po rozkapání si nechejte nález popsat o lékařky. Pokud by měla nějaké pochybnosti, pošle Vás sama na další specializovaná vyšetření.

  • Jana: Dobrý den pane doktore, tatínek má 80 let, zhoršoval se mu zrak, paní doktorka z oční ambulance poslala na vyšetření do nemocnice - se závěrem : Vlhká forma věkem podmíněné makulární degenerace ODS Artefakia ODS Na očním pozadí nejsou pozorovány žádné diabetické změny Pacient s nálezem vlhké formy věkem podmíněné makulární degenerace na obou očích. Nález velmi pokročilý. Visus na pravém oku 25 písmen, vlevo 5 písmen /to levé oko bylo již špatné od narození/ Pacient nesplňuje indikační omezení úhrady nitroočních preparátů k léčbě VPDM. Nález je velmi pokročilý. žádná terapie již nedokáže vidění zlepšit. Poučen, že onemocnění postihuje centrální vidění, ale periferní zůstává zachované Diagnozy : H353 degenerace, Z961 přítomnost nitroční čočky Nyní můj dotaz, Věta - Pacient nesplňuje indikační omezení úhrady nitroočních preparátů k léčbě VPDM mě zarazila. Je nějaká naděje k zastavení zhoršování vidění ? Dočetla jsem se že vlhkou formu lze léčit injekcemi do oka Paní doktorka na ambulanci předepsala tatínkovi doplněk stravy Protectum ginkgo. Děkuji moc a těším se na Vaši odpověď Jana

    Dobrý den, vše ve zprávě je napsáno správně. K léčbě vlhké formy věkové degenerace centra sítnice (VPMD) se dnes používá drahá injekční terapie (preparáty se píchají opakovaně přímo do oka, 5-6x za rok). Pojišťovna hradí tuto léčbu jen u pacientů, kteří splňují četná indikační kritéria, přičemž nejdůležitejším kritériem je zraková ostrost. U pacientů (jako Váš tatínek), kdy jsou již velmi omezené zrakové funkce není tato léčba hrazena. Můžete samozřejmě tyto prepráty zaplatit, ale 1) je to opravdu nákladné (kolem 20.000 Kč za injekci schváleného léku, existují i tzv. off-label levnější léky, možná jste slyšela o Avastinu, ale ty nyní v EU není možné podávat), 2) je třeba vědět, zda to má ještě smysl (nejlépe podle OCT a FAG vyšetření). Pokud jsou v centrech sítnice již jizvy (vazivová přestavba) nebudou ani injekce příliš účinné. Periferie a tedy orientace v prostoru tatínkovi zůstanou, ale centrum se z popisu zdá již ztracené. Nechte si nález u otce vysvtlit lékařem i s obrázky OCT.

  • Jiří: Dobrý den pane doktore, v pondělí dne 9.1.2017 jste mi operoval šedý zákal na levém oku. Byla mi implantována monofokální čočka. Po operaci vidím sice lépe, ale mám následující problémy: 1) jakoby kmitající obraz - hodně mi vadí světlo, v oku mi ,,bliká", bez slunečních brýlí nemohu vůbec vyjít ven (samozřejmě vím že mám brýle po operaci používat). 2) operovaným okem vidím svislé objekty mírně nakloněné doprava (dveřní futra, okenní rámy, pouliční lampy, komín apod.). Prvně jsem si toho všiml na PC, kde jsem viděl jednotlivá "okna" nakřivo. Moc Vám děkuji za Vaše vyjádření. S pozdravem Jiří Doleček

    Dobrý den, oba problémy mohou být přechodně po operaci katarakty. 1) kmitající obraz je většinou dán drobným pohybem umělé čočky v závěsném aparátu té původní, kam jsme ji umístili. Zčásti se na těchto vjemech také podílí sklivec (záblesky), který se poněkud volněji pohybuje za novou čočkou. Po usazení a fixaci čočky většinou odezní. 2) zešikmení linií může být dvojího typu - buď jde o dočasné nařasení zadní části pouzdra (kapsula), do kterého jsme čočku vkládali - po vypnutí a fixaci odezní. Nebo se jedná o pooperační astigmatismus vliv srůstání rohovky v místě operační rány. Pokud by byl tento astigmatismus vyšší než 1,25 Dp můžeme jej snížit nářezy rohovky. Na změření definitivních dioptrií počkejte 1,5 měsíce po operaci. Pak Vám Váš lékař řekne, zda je nutné doplnit ty nářezy rohovky.

  • Pavla: Dobry den,lezim se s ocni hypertenzi,zkousime každý rok jiné kapky,zatim moc napomáhají ty bez konzervantu,ale ja nechci kapat nastalo kapky s konzervantu neboť mam syndrom suchých oci a nedělají mi dobre. V poslední době me zlobí prave oko,řeže slzí tlačí a prijde mi ze je to nárazové jako kdyby tam praskla vždy nějaká Žilka a pak to časem přejde.na oko si stěžují uz delší dobu.ale moje doktorka se vždy odkaze ,ze po čtyřicítce se nemohu divit.ja bych ale tento opakující se problem chtela řešit.nevite na koho bych se mohla obrátit?dekuji p laur.

    Dobrý den, to, co popisujete, je častým problémem dlouhodobě léčených glaukomatiků - volba preparátu na jedné straně s optimálním účinkem, na druhé straně s minimálními dlouhodobými vedlejšími efekty. Volba vhodného preparátu se mimo jiné odvíjí od základní klasifikace Vaší nemoci, jejího trvání, stupně postižení zrakového nervu a také od stavu povrchu Vašeho oka (epitel víček, spojivky a rohovky). Někdy s terapií musí poradit i specialista glaukomatolog - v Praze glaukomové poradny u všech fakultních nemocnic, případně specializované ambulance. Jinak přehled glaukomatologů v celé ČR poskytují stránky České glaukomové společnosti.

  • ANNA: Dobrý večer..27.6.2016 jsem byla na operaci šedého zákalu v Horních Počernicích..týden po operaci (stále suché oči).. jsem byla u oční lékařky,(která mne poslala na zákrok) s tím,že mám stále suché oči a také "pavučinky " na obou očích..lékařka pouze řekla ,že je to normální,ty pavučinky a doporučila mi,koupit kapky na umělé slzy...celkem jsem koupila sedmery kapky na umělé slzy..nepomohly žádné...28.11 .2016 jsem podstoupila v Horních Počernicích-laicky řečeno..ucpání slzných kanálků špunty...(zaplatila 1000 korun.)stále stejné..za týden jsem jela opět do Hor.Počernic..doktorka,která mi (dávala ty špunty do očí) ...mi napsala recept na oční kapky..!?stále mám suchost v očích..je moc zvláštní,že po šesti měsících se nic nelepší,naopak...poradíte mi,prosím co s tím.....musím nosit brýle proti slunci,bez nich mne bolí oči..AnnaNová

    Dobrý den, ve Vašem dotazu popisujete dvě věci - zákalky ve sklivci (pavučinky) a syndrom suchého oka. Oba jsou příznakem věkových změn na oku a obě nemoci mohla zvýraznit operace šedého zákalu, která jinak mohla proběhnout zcela bez komplikací. Zákalky sklivce se s novou čočkou a určitou mobilizací celého sklivce po operaci zvýrazní a přechodně mohou být rušivé. U většiny lidí se časem zákaly posunou do strany a část z nich přestaneme vnímat adaptací. U suchého oka je to složitější. S takovým odstupem od operace už na suché oko nemá vliv operace (to bývá jen první 2-3 měsíce), spíše jde tedy o trvalý stav poškození Vašeho slzného filmu, typnul bych si, že i s postižením Meibomských žlázek ve víčku a tedy s nedostatkem lipidů na povrchu oka. Vaše lékařka by měla stanovit, kteá ze složek slzného filmu je u Vás dominantně porušena a podle toho doporučit terapii - umělé slzy a gely. Pokud jde skutečně o vodnou složku (kvantitativní deficit - viz ony ucpávky slzných cest), budete odkázána na poměrně frekventní kapání kapek a paní doktorka by se Vás měla ptát i na iné nemoci (trávicí systé, klouby, imunitní choroby). Suché oko Vám nevyléčí, ale může účiněji zmírnit Vaše problémy. Vždy s našimi pacienty vyzkoušíme vícero kapek a gelů až dospějeme k optimální kombinaci. K účinné terapii patří i hygiena okolí očí, masáže, a i ty zmiňované brýle, které brání rychlejšímu dráždění očí.

  • Zdeněk: Dne 13.12.2016 jsem podstoupil operaci šedého zákal laserem.Žádné pooperační potíže nemám,jen stále vidím před operovaným okem šedou skvrnu,která vždy zakryje to,na co zrak zaměřím.Při kontrole 21.12. mi bylo řečeno,že mám něco se sítnicí a dostal jse k užívání asi 8 různých léků z nichž za smysluplné považuji Tobradax,Nevanac a Prednison.Ostatní jsou homeopatika nebo potravinoné doplňky.Mám pocit,že se operace nepodařila a že jsem trochu ohlupován.Laicky si myslím,že mě tím laserem poškodili sítnici.Je to možné? A dá se s tím něco dělat?Děkuji za odpověď. Navrátil Zdeněk

    Dobrý den, spíše bych byl klidný. Pokud operace proběhla standardně (viz protokol, který jste dostal při odchodu), neměl byste se obávat. Rozhodně Vaši sítnici nemohl poškodit laser, který se v úvodu operace používá. To, co popisujete, je velmi pravděpodobně případ pooperačního cystoidního edému centra sítnice. Většinou přechodná, za 1-2 měsíce odeznívající komplikace. Naše léčba většinou bývá: Aescin tbl, Nevanac kapky, případně Dexamethasone kapky. Pokud by se jednalo o složitější nemoc - typicky věková degenerace, ani ta přímo nesouvisí s operací, ale někdy skutečně sledujeme mírnou progresi po operaci čočky. Každopádně vyšetření OCT by mělo jasně určit jaký typ nemoci v centru sítnice máte.

  • Alice: Dobrý den pane doktore, mám k Vám prosbu. Můj otec -81 let- má již dlouho cukrovku, má poškozené oči, na jedno nevratně nevidí a na druhé vidí špatně a pomalu se to zhoršuje.Byl odelsán na anti VEGF- injekci do oka. Je v pořadníku a čeká na zavolání. Prohlubují se v nás obavy, aby nedošlo ještě k většímu zhoršení vidění. Můžete mi prosím sdělit, zda je riziko zhoršení vysoké? Bylo by kruté, kdyby i na to druhé oko přestal vidět. Mnohokrát Vám děkuji za radu a přeji krásné vánoce. A.Berková

    Dobrý den, omlouvám se za velmi pozdní odpověď - mé zdravotní problémy vše posunuly. Dost možná jste se již po Novém roce dostali s otcem k terapii. K Vašemu dotazu jen dodávám, že podstatné je, zda důvodem horšího vidění u otce je cukrovka či zda se jedná o věkouvou degeneraci centra sítnice. Věková degenerace může mít rychlý průběh a je třeba začít s terapií co nejdříve, cukrovka (tedy edém centra sítnice) mohou chvíli na léčbu počkat. Obecně je před koncem roku vždy každé pracoviště této drahé léčby finančně "napjato" a někteří pacienti se tak dostanu k léčbě hned po novém roce.

  • Jiří: Jiří: Dobrý den pane doktore, poslední 3 roky se mi rapidně zhoršuje vidění LO - již 9 D do dálky. Mám komplikovanou kataraktu - moje DG je: Cataracta complicata, Arteria hyaloidea peristens. Byla mi proto doporučena operace šedého zákalu. Již 9. ledna 2017 jsem k Vám objednán na operaci a mám následující dotaz: je lepší zvolit multifokální nebo obyčejnou nitrooční čočku? A jaká jsou rizika u použití jednotlivých typů čoček? Někde jsem četl, že multifokální čočky ještě nejsou tak dokonalé... Moc Vám děkuji za odpověď. Jiří Doleček

    Dobrý den, pokud čočka tzv. myopizuje (svým kalením vytváří a zvyšuje mínusové dioptrie) a začne snižovat zrakovou ostrost, je rozhodně určena k operaci - tedy náhradě. Na Vaši otázku ohledně typu čočky nelze na tomto místě odpovědět - výběr a doporučení čočky je příliš komplexní záležitost a na základě Vašeho dotazu na ni nelze odpovědět. Toto téma MUSÍTE probrat přímo v operačním centru s indikujícím/kalkulujícím(ten, kdo měři čočky)/operujícím specialistou, protože on u Vás musí zvážit všechny okolnosti nálezu (včetně Vámi zmíněných změn ve sklivci) a doporučit Vám optimální čočku. Vy se pak musíte rozhodnout, zda toto jeho doporučení akceptujete.

  • Ivo: Dobrý den pane doktore.jsem po operaci šedého zákalu 8 měsíci.mam obyčejné nitrooční čočky bez doplatků.mam zbytkové dioptrie 1,5 a 0,5 dioptrií na obou očích.mam diabetes a zvýšený nitrooční tlak,zeleny zákal nemám.je nějaká možnost laserem odstranění trvalé dioptrií.je mi 46 let.dekuji lechne

    Dobrý den, první otázka zní - jaké ty dioptrie máte - zda mínusové či plusové. Pokud mínusové, druhá otázka zní - chcete skutečně tuto vadu snižovat, když by mohla být celkem příjemná na čtení? Třetí otázka, kterou snad zatím nemusíte řešit, je co bude časem dělat se sítnicí Vaše cukrovka. Takže - všechny tyto otázky proberte v operačním centru, kde Vám operovali čočky a pak se rozhodněte, zda do placeného výkonu (laser) půjdete.

  • Libuše: Dobrý den pane doktore, pravidelně, každý rok naštěvuji oční lékařku z důvodu dg. glaukomu u mého otce. Již podruhé mi lékařka říkala, že mám podle jejích vyšetření "neostrou" žlutou skvrnu v levém oku. Na fotografii, kterou mi ukazovala je žlutá skvrna rozostřená. Oční nerv i tlak je prý v pořádku. Dala mi Amslerovu mřížku s tím, že si mám dělat pravidelné testy a za rok přijít na kontrolu. Zatím vidím dobře, jen při větší zátěžy očí (počítač) mám pocit únavy a lehkého pálení levého oka. Chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká léčba či prevence, kterou bych mohla v tomto případě dělat. děkuji za odpověď Pecherová

    Dobrý den, pokud je u Vás v rodině zelený zákal, je zcela správné, že podstupujete každý rok preventivní prohlídky. Pojmu "neostrá" žlutá skvrna popravdě nerozumím, ale pro Vás by mělo být důležité zhruba toto: měřit nitrooční tlak, vyetřit přední segemnt na šterbinové lampě, zkontrolovat zorné pole, vyfotit na OCT centrální krajinu a zrakový nerv. Pocit únavy a palení při delší práci do blízka souvisí s nastupující presbyopií (nutnost brýí do blízka). Z hlediska prevence jsou pro Vás vhodná dietní doporučení, pravidelné preventivní kontroly a podpůrné preparáty určené pro mladší pacienty (Protectum Vital).

  • Marcela: Dobrý den pane Doktore, jsem po operaci amoce sítnice a nyní s odstupem 5ti měsíců mi lékař nechce upustit silikonový olej z obav nedostatečného přihojení a poranění cévy.Vysvětlil rizika,přesto se nemohu smířit s tím,že do konce života budu vidět jako nyní dva obrazy.Je možnost dostavit se k Vám či na Vaše pracoviště ke konzultaci?Máme v rodině k Vašemu pracovišti opodstatněnou důvěru a budu respektovat ať se rozhodne jakkoliv.Děkuji Marcela Velebová Tábor

    Dobrý den, silikonový olej po operacích amoce zůstává individuelně dlouho. Někdy vypouštíme olej za 3 měsíce, jindy za půl roku, v některých případech chceme olej nechat co nejdéle (než se začne rozpadat - emulzifikace - nebo dělat jiné komplikace). K vyšetření na naší klinice potřebujete doporučení svého ambulatního očního lékaře. Ale obecně - nikdo nechce moc sahat do terénu, který primárně neoperoval a po vypuštění SO by za výsledek nesl odpovědnost. Dvojité vidění navíc může být dáno jak SO, tak stavem čočky, případně změnami na sítnici po jejím odchlípení, takže ani po vypuštění silikonové tamponády nemusí zcela zmizet.

  • Jan: Dbrý den, v březnu t.r. jsem měl operaci šedého zákalu na obou očích. Při operaci levého oka došlo k ruptuře zadního pouzdra čočky. Před 6 měsíci jsem absolvoval operaci PPV z důvodu odchlípení sítnice na levém oku a mám v něm silikonový olej. Jsem bez potíží, ráno a večer kapu Dozotimu. Kontrolní vyšetření ukazují na dobrý průběh, v březnu jsem objednán na laser a po té by měl být ojej vypuštěn. Před několika dny pozoruji při zakrytí pravého oka, že se před levým (operovaným) okem uprostřed zorného pole objevuje slabě modře zabarvená skvrna a za ní je např. text v knize rozmazaný? Může to být způsobeno přítomností silikonu? Děkuji za odpověď. Jan Nový

    Dobrý den, těžko říci jen podle Vašeho popisu. Obecně může být tato porucha způsobena dvěma věcmi: drobné bubliny v mase silikonového oleje nebo nějaké změny (nejčastěji edematizace) centrální krajiny. Každopádně byste měl podstoupit vyšetření dříve než v březnu, aby lékař určil původ nynější změny vidění.

  • Marcela: Dobrý den pane doktore Již od třetí třídy nosím brýle na dálku. V roce 2002 jsem podstoupila laserovou operaci krátkozrakosti lasik -7 dioptrií. Po opera jsem nikdy dobře neviděla, obraz se mi trochu dvojil a měla jsem rozmazaný obraz. Žádné brýle mi nepomohly. V současné době mám asi -3,5 dioptrie a mám cylindrickou vadu. V roce 2015 mě byla diagnostikována ablace zadní membrány sklivce na obou očích. Je nějaká možnost operace nebo léčby? Moje vidění je nesnesitelné, někdy si připadnu jako v mlze a mám veliké zákaly, které poletují po celém oku. Je možné, že tento stav zapříčinila laserová operace? Mnohokrát děkuji za odpověď Cetkovská Marcela

    Dobrý den, otázku můžeme rozdělit na dvě části. Nejdříve k vaší refrakční vadě - bylo by dobré podstoupit vyšetření kvalitním optometristou, aby zkusil vykorigovat optimální brýlové řešení. Pokud by i přes veškerou snahu nešla vykorigovat optimální zraková ostrost, je třeba pátrat po změnách rohovky (souvislost s původní laserovou operace) nebo na očním pozadí. Tím se dostáváme k druhé části odpovědi - změny sklivce (a často i změny sítnice a pigmentového listu) jsou součástí vyšších refrakčních vad. Zkapalňování a odlučování sklivce je při vyšší myopii normální a může být skutečně rušivé. Hutnější nebo mnohotné zákaly sklivce lze samozřejmě operovat (PPV), ale byl bych velmi opatrný s indikací takové operace. Takže shrnuto: nejdříve optometrie a stanovení optimální korekce, následně vyšetření očního pozadí k vyloučení závažnějších sítnicových komplikací.

  • Milos: Dobrý den, dnes jsem dostal od lékařky na zkoušku predpis na luxfen 2mg/ml tři balení.Mam kapat jednou denně po jedné kapce do obou očí.Dnes jej v lékárně neměli a zítra si jej mám vyzvednout.Na internetu jsem se teď dozvěděl některé věci.Chodim pravidelně po půl roce na neurologii a na ultrazvuk protože mám asi na 75 procent úženou asi ucpanou levou krkavici a beru avecer atoris30 a godasal 100.Stav je několik roku stejný možná mírně zlepšení.Jaky je prosim váš názor v tomto případě na tyto kapky luxfen jestli je mohu kapat. Dříve všem měl glaukom,kapal jsem např timocomod a jiné kapky .Už si nezapomínám jake.Asi pred 4 roky jsem byl na operaci a mám nové nitrooční čočky.Pomery se prý změnily a tak jsem nekapal a teď je to prý na hrane,mám prý opět vyšší nitrooční tlak /20/ a druhý je nižší .Dnes mi dělali také oct a perimetr.Oboje je prý na hraně. Mám dotaz jestli tyto kapky mohu užívat vzhledem k výše popsanému onemocnění,zatim se prý jedná o kapani na zkousku na 3 měsíce,lecim se zatím atorisem a godasalem/ krkavici/. Dale prosím kdy je mám kapat.Radeji bych je kapal večer ,ještě prosím mám dotaz jestli ,jestli budu kapat večer tak jestli večer před kontrolou na očním si je mám kapat.V případě,ze bych kapal ráno,tak ráno před kontrolou si je mám nakapat.R adeji bych kapal večer.Dekuji vám za odpovědi. Miloš Vávra.

    Dobrý den. Při vašem onemocnění (zúžení karotid) není žádná kontraindikace k užívání Luxfenu. Pokud je Váš nález na peritestu a OCT hraniční a nitrooční tlak se pohybuje kolem 20 mmHg, je skutečně vhodné kapky užívat. Kapou se jednou denně a dobu si klidně určete sám, účinnost kapek je testována na 24 hodin. Kapejte stejně a pravidelně, před kontrolou si kapku navíc nedávejte.

  • Iva: Dobrý den pane doktore, Již 2 týdny me dost nepříjemne bolístky oci.Dnes jsem byla na vyšetření, kterého mi zjistilo zakalek na sklivci a weisuv prstenec.U jednoho oka mam pocit přilétajíčich mušek a běhat mi tmava skvrna před okem.Je to dost neprijemne.Mám současného zánět, který se musí příležitosti kapkami tobrex (dnes začátek lecby).Chci se zeptat i na názor jiného očního lékaře, zda je možné,ze tyto problémy odezní. Bylo mi řečeno že nemám zvedat těžkého věci v předklonu s hlavou.Mohu si ještě jinak pomocí?

    Dobrý den, tvorba zákalků ve sklivci je přirozenou součástí věkových změn sklivce. V dospělosti dochází k tzv. likvifikaci (zakpalňování) sklivce, s kterým je spojena právě tvorba zákalků a odlučování sklivce od zadního pólu oka. Povrchový zánět (který nijak se zákaly sklivce nesouvisí) odezní při stávající terapii. Ovšem zákalky vás budou trápit delší dobu. Někdy nastane tzv. mozková adaptace a zákaly časem nejsou tak viditelné, někdy se posunou mírně do strany a nejsou tedy v hlavní zrakové ose. Pokud by byl výskyt zákalů větší lze je odstranit i operativní cestou.

  • Jarmila: Dobrý den. U očního lékaře mi byly zjištěny změny na sítnici,nějaké tečky.Nic bližšího mi lékařka zatím neřekla.Jsem rok a půl po operaci šedého zákalu,zhoršil se mi zrak, a proto mám obavy z VPMD,kterou trpí moje 92 letá maminka.Můžete mi k tomu něco sdělit?Děkuji Šalamonová

    Dobrý den, podle toho, co píšete, může jít skutečně o změny centrální sítnice ve smyslu věkové degenerace. To, co by mělo následovat po vyřčení nálezu o "tečkách" je asi OCT vyšetření se stanovením skutečných změn a poučení. Poučení o nemoci, její prevenci (zvláště v počínajících fázích zcela zásadní - viz podpůrné neuroprotektivní preparáty) a o možnostech další terapie, pokud by nemoc postupovala do pozdějších fází.

  • Eva: Vážený pane doktore, od svých 10-ti let jsem byla silně krátkozraká (cca 7-9 diop. na obou očích), od 23 let jsem nosila kontaktní čočky, ale získala jsem na ně alergii. V 35-ti letech jsem podstoupila laserovou operaci obou očí, pravé opakovaně plus několikanásobné nářezy rohovky. Po několika letech se mi vrátily zhruba 2 dioptrie na každé oko a v důsledku zásahů do rohovky přibyly cylindry. Asi před 10-ti lety se mi začal tvořit šedý zákal a před 5-ti lety mi zjistili zelený zákal s širokým úhlem. Ke své oční lékařce chodím pravidelně co 3 měsíce a téměř každý rok na OCT a hloubkové vyšetření do LEXUM. Když mi předepíší brýle, vidím přes ně jakžtakž 2 měsíce. Zrak se mi rychle mění, nyní vidím obrazy několikrát nad sebou a vedle sebe, což v důsledku znamená, že nerozeznávám tvary, mizí mi i barvy a jsem schopna zaostřit pouze na 10 - 15 cm. Denně kapu Xalatan - nemůže být také na vině? Dále trpím artrózou, listézou páteře, mám endoprotézu, atopickým ekzémem, alergiemi a Crohnovou chorobou. Mohou mít tyto věci vliv na zrak? Snažím se nebrat kortikosteroidy. Jaké mám podle Vás vyhlídky? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Se srdečným pozdravem Ing.E.Švandová

    Dobrý den, vše, co jste zmínila, může mít vliv na kvalitu zraku. Z mého pohledu jsou nejpodstatnější vlivy - 1) krátkozrakost s pravděpodobným postižením makuly (centrum sítnice) a prořídnutím pigmentového listu. 2) glaukom - u vás léčený a dobře monitorovaný, ale stejně bych při předpokládaných problémech se sítnicí a pigm.listem volil jinou skupinu kapek (analoga prostaglandinů často způsobují kolísavou edematizaci očního pozadí), 3) katarakta - je třeba vědět jak se vyvíjí obraz šedého zákalu a jak ovlivňuje Vaši zrakovou ostrost. A konečně - z dlouhodobého pohledu není příznivý ani ten Crohn - riziko zánětlivých a degenerativních změn sítnice a cévnatky. Takže? Nyní je třeba stanovit, proč máte diplopii (dvojité vidění) a zda s tím lze něco dělat (u šedého zákalu operovat, u sítnice pokud by byla s edémem nebo myopickou membránou stanovit, zda by nepomohla injekční terapie antiVEGF). Bylo by vhodné změnit antiglaukomovou terapii. LEXUM disponuje dobrými odborníky na to, aby ten problém u Vás určili a navrhli terapii.

  • Karel: Dobry den, dovolujem sa Vas touto cestou opytat na ocne musky, ktore ma trapia uz dlhsu dobu. Bol som na vysetreni ocneho pozadia a vysledky mam bez nalezu.Chcem sa opytat akym sposobom sa daju odstranit. Mam 58 rokov. Vam velmi pekne dakujem. S pozdravom Karel Stromsik Siroka 33 83107 Bratislava

    Dobrý den, zákalky sklivce (v té nejčastější podobě) bývají dvojího druhu: metabolické zákalky v podobě tzv.synchisis scintilans (typicky množství tmavých tečkovitých zákalků) a věkové zákalky - změny kolagenu při zkapalňování sklivce (proměnlivé tvary - tečky, vlákna, kruhy), které se pohybují se směrem našeho pohledu. Řešením je pouze operace - odstranění sklivce, které ovšem indikujeme pouze při skutečně subjektivně velmi rušivých zákalech a po dobré informaci pacienta o možných rizicích takového zákroku. Musím ještě zmínit krevní zákaly (nejčastěji u diabetiků), které se celkem slušně resorbují (někdy s podporou draselno-jodových kapek).

  • Karel: Vážený pane doktore, rád bych se, prosím, zeptal na 2 věci: 1. Oční kapky Visial (glimcare): Mám z tohoto léta hlavně kvůli ostrému slunci při sportování (naneštěstí jsem si nebral sluneční brýle, i když se na některé sporty nenosí) a také kvůli práci na počítači stále hodně podrážděné a unavené oči, a rád bych se tedy zeptal na oční kapky Visial – proč se dle návodu kapou 2 – 3 kapky do každého oka 3 - 4x denně? Udivují mě ty 2 – 3 kapky do oka - v těchto kapkách je totiž dokonce vyšší koncentrace hyaluronátu sodného (3 mg/ml), než v drtivé většině jiných kapek, a navíc u jiných kapek z mé zkušenosti určitě stačí 1 kapka do každého oka. Nejsou ty 2 – 3 kapky do každého oka příliš? 2. Doplňky stravy s luteinem a zeaxantinem - má smysl je v mém případě užívat, když pravidelně jím vejce, která mají mít tyto látky v hojné míře ve žloutku? Děkuji za odpověď. S pozdravem, Klos

    Dobrý den, děkuji za dobrý dotaz. Kapky Visial se používají díky složení (kombinace kyseliny hyaluronové s aloe vera) zvl. na reparaci (hojení) např. po refrakčních (laserových) operacích rohovky, po dlouhodobém nošení kontaktních čoček, k výplachům či očním koupelím. Zde je potřeba hydratace povrchu intenzivnější - více kapek. Pokud ve Vašem dotazu zmiňujete léto, slunce a sportování, mohlo by pro Vás být vhodné vyzkoušet umělé slzy s aktivní ochranou před UVB zářením - Hyabak. Kapky obsahují také hyaluronát sodný, jsou ve stejné cenové relaci i velikosti baleni (bez konzervačních látek a s přesnou kalibrací právě jedné kapky při kápnutí do oka). V otázce výživy a pravidelného přísunu luteinu a jeho konzumace v dostatečném množství je mnoho popsáno na internetu. Lepší je kontinuální a pravidelný přísun - zajistí dostatečnou hladinu v krevním séru a následný transport a ukládání ve strukturách oka. U vaječných žloutků je v dnešní době potřeba rozlišit, zda jejich sytější žlutý vzhled není způsoben využíváním luteinu jako potravinářského barviva, které je limitováno jeho obecně nestabilním chováním. Při nadmíře konzumace pak také narazíme na stále diskutovanou otázku cholesterolu a s ním spojených komplikací. Vhodnější je tedy konzumace rostlinných zdrojů luteinu jakými jsou např. kapusta, vodnice, špenát nebo cuketa s brokolicí. Pokud už ale máme podezření na onemocnění sítnice nebo je prokázané vyšetřením - je rozhodně lepší uvažovat i o suplementech (respektujících studie AREDS, AREDS2) O této poslední větě se kdyžtak poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem (a vyberte kvalitní a ověřený produkt).

  • Petra: Dobrý den, dostala jsem od své lékařky pokaždé na brýle na blízko a na každé oko má +1 dioptrie tak se chci zeptat zda i mi nějak mohou ublížit brýle koupené v hypermarketu? Předem děkuji za odpověď Vejlupkova

    Dobrý den, ve Vašem věku přirozeně nastupuje presbyopie (brýle na čtení). Pokud jste do této doby brýle nenosila a změřené dioptrie Vám vycházejí cca stejně na obou očích (viz Vaše brýle +1), nemohou Vám brýle z hypermarketu ublížit. Musíte si být ale vědoma několika věcí: dioptrie u těchto levných výrobků nemusejí být zcela přesné (minimální vliv), kvalita skel/plastů je samozřejmě mizerná (rychle se opotřebí) a hlavně nemáte zde změřenou přesnou "rozteč" mezi Vašima očima (což dělá každý optik a poradí potom, které obruby jsou pro Vás vhodné a které méně). Poslední věc je důležitá a při špatné volbě šířky brýlí neodpovídají potom dioptrie (laicky - díváte se přes špatnou "necentrovou" část skla).

  • Eva: Dobrý den, jsem po vyšetření očí včetně pozadí, tlaku a i po magnetické rezonanci hlavy-údajně vše v pořádku....mám ale problém z očima takový, že nevidím na levé oko do dálky, ale na blízko docela dobře a na pravé obráceně.To levé oko mne však bolí a mívám migrény a pocit že mi nefunguje levá polovina hlavy.Brýle do dálky nesnáším...je mi po nošení zle.... a jsem i "levostranně" nemocná-což si myslím s tím může souviset.Co to může být?

    Dobrý den, velmi pravděpodobně máte anisometropii (nestejné dioptrie na levém a pravém oku). Tento stav bývá buď dlouhodobý (prakticky od mládí se od sebe oči odlišují a může to být spojeno s lehkou-střední slabozrakostí jednoho z očí) nebo je pro Vás (relativně) nový a pak je nějčastejší příčinou rozvoj zákalu čočky na jedné straně (tzv. myopizace), kdy se zhorší vidění do dálky a s posunem dioptrií do mínusu naopak (paradoxně a dočasně) vylepší na blízko. Pokud nesnášíte korekci, může to být vlivem cylindru, který tam můžete mít přidaný. Nevím, každopádně by bylo dobré znát (změřené) dioptrie na obou očích a ozřejmit příčinu, proč se Vám případně tyto diptrie změnily.

  • Irena: Dobrý den. V červnu a červenci t. r. jsem podstoupila komplexní oční vyšetření, dvakrát CT očí, oční pozadí atd. Nosím dioptrické brýle -7 dioptrií. Údajně nemám zvýšený nitrooční tlak a vše ostatní celkem v pořádku. Na CT zjištěn otok levého oka, který utlačuje oční nerv; byly mi doporučeny potravinové doplňky a obdržela jsem oční kapky Nevanac, které mi asi po 14 dnech aplikace způsobily slabý zánět v oku, musela jsem s tím přestat. Subjektivně mám pocit, jako by mi levé oko vylézalo z důlku, mám obavy, abych na oko nepřestala vidět. Myslím, že pan doktor si s tím neví rady. Sdělte mi, prosím, co se s tím dá dělat?

    Dobrý den, popis otoku (snad i s vlivem na samotný zrakový nerv) je poněkud nekonkrétní, takže se mi i těžko vyjadřuje k možnostem dalšího postupu. Při Vašem věku a stupni zrakové vady bych očekával možnost věkových makulárních změn (klidně i s mírným otokem), v tom případě jsou doplňky naprosto správně, nesteroidní kapky stačí jen krátkodobě a brát je již nemusíte. Každopádně by bylo dobré vědět důvod (etiologie) vašeho "otoku", zda jsou změny skutečně jen levostranné, zda se otok skutečně týká i papily zrakového nervu, atd. - od célé této rozvahy se potom odvíjí návrh terapie/sledování/podpůrné léčby.

  • Šárka: Dobrý den, do soboty 15.10. jsem viděla dobře, přečetla i velmi malá písmenka, jsem jen od 18 let mírně krátkozraká (1,25 dioptrie) a na čtení jsem brýle nepotřebovala. V sobotu mi levé oko začalo bolet a viděla jsem rozmazaně. Myslela jsem, že to může být tlakem, bolela mě hlava, tak jsem hned v pondělí navštívila obvodní lékařku, tlak byl vyšší 160/100 a poslala mě ihned na oční pohotovost do nemocnice. Tam mi paní doktorka řekla, že moje návštěva je zbytečná, že mi nejdřív měli řešit tlak, ale následně mě neochotně vyšetřila a sdělila mi, že mám na levém oku úplnou makulární díru a myopii slabou oboustranně a je nutná urychlená operace. Na dotaz k bližšímu vysvětlení řekla, že neví a že určitě nemohu mít problémy od soboty- Na CT oka mám jít 7.11.2016 Na internetu jsem našla vaše video a tak prosím o možnou konzultaci, zda je možné vás navštívit, nějak jsem po této zkušenosti ztratila důvěru a přirozeně se bojím. Pracuji jako lektor, poradce a metodik a bez dobrého zraku se neobejdu. Moc děkuji za vaši ochotu

    Dobrý den, bylo by zvláštní, pokud byste ve Vašem věku a při Vaší vadě (nízké) měla makulární díru, ale možné to je. Termín na OCT 7/11 není nijak špatný. Pokud se potvrdí diagnóza, musíte jít skutečně na operaci, kterou se snažíme defekt uzavřít a pokud možno vylepšit zrakovou ostrost. Varianty pro Vás jsou dvě - buď počkáte do 7/11 na OCT nebo přijdete v tomto týdnu do ÚVN, OCT uděláme u nás a při potvrzení dg. Vás kolegové ihned objednají k operaci. Pokud se rozhodnete pro nás, odkažte se mým jménem už na recepci, stejně jako při vyšetření u lékaře, rád Vás odoperuji.

  • Ludmila: Dobry den.Mam dioptrie na dálku i na blízko, vše v plusu,Zrak se mi neustále zhoršuje, Bryle na stalo nosím teprve druhým rokem,před tím asi pět let jen na čteni, teď už mám dvoje brýle.Můj dotaz zni, jestli mi pomůže nějaký zákrok?LASER nebo rovnou vyměná čočky?A pokud vyměna, tak jakej druh čočky je nejvhodnější? Děkují za odpověď.Tesařová

    Dobrý den, zde je to celkem jasné. Pokud jste skutečně hypermetropka (+ dioptrie), nastupuje presbyopie, nosíte již brýle a chcete stav řešit, je nejvhodnější metodou operace s implantací multifokální čočky. Ovšem před tím, než vám bude operace definitivně doporučena, musíte samozřejmě podstoupit podrobné předoperční vyšetření.

  • Olga: Dobry večer,jsem po operaci šedého zakalu,dostala jsem nejdřív kapky maxitrol nasledne spersadex com a ted mam flarex.Pořád me pali,tlaci,slzi a boli oci.Ted už se bojim,abych to neměla horší a nakonec nepřestala vidět.Děkuji

    Dobrý den, pokud operace proběhla bez zásadních komplikací, měla by zánětlivá iritace ustoupit do několika dní. U některých lidí může být vyšší dráždivost a někdy se skutečně musí vystřídat několikery kapky. Pro vás je důležité sledovat, aby nedošlo k rychlému poklesu zrakové ostrosti, což vždy signalizuje vážnější komplikace.

  • Zuzana: Dobrý den pane doktore mám nějaký problém se svým levým okem.Najednou jsem začala vidět větší množství černých teček,které se pohybem oka pohybují! Neboli to ani nesvědi,jen mi to vadí.Přes den je to horší než večer a za šera. Co to může být? Děkuji za odpovědět Zuzana Nevřelova

    Dobrý den, jedná se o zákaly ve sklivci, většinou lépe viditelné (a tedy rušivé) na světlém podkladě (bílá zeď, nebe, sníh). Jev souvisí se změnami sklivce a většinou nebývá nijak nebezpečný. Pokud ovšem se vyskytne v mladším věku a pokud by bylo těch zákalků větší (přibývající) množství je třeba vyšetřit periferii sítnice, zda není přítomna nějaká rhegmatogenní změna (trhlina).

  • Radka: Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat, jestli jste se někdy nesetkal z mým problémem. Byla jsem ve speciální poradně ve Zlíně a glaukom nebyl zjištěn. Nicméně mám velký neřešitelný problém a to kalné, mlhavé vidění na oku levém. Pravé to také dělalo, ale časem se to upravilo. V roce 2014 jsem byla na PPV pro obrovské zákaly a na oku pravém znovu pro ERM. Vidění na tomto oku je ostré, i když deformované. Ale oko levé se stále zakaluje a po nakapání Combiganu se jakoby odmlží, ale brzy je to nanovo. Proto mám přidán Luxfen v poledne,abych mohla fungovat Jsem z toho zoufalá a proto se nezlobte, že jsem Vás kontaktovala. Předem děkuji, Pětová

    Dorý den, poměrně rychlé a kolísavé "zakalování" obrazu s rychlým ústupem může být reálně způsobeno jen dvěmi příčinami - buď perfúzní (prokrvení) nepravidelností nebo kolísáním nitroočního tlaku, kdy dojde k mírné edematizaci rohovky. Pokud obtíže ustupují po antiglaukomaticích, klonil bych se spíše k druhé variantě. Bylo by vhodné nechat si proměřit křivku NOT během 24-48 hodin, kdy se pravidelně proměřuje příp.kolísání NOT. Pokud by křivka prokázala nestabilitu nitroočního tlaku a vy přitom aplikuje kombinaci léků, byl by asi k úvaze operační zásah s nějakou formou drenáže. Ale glaukom není moje specializace - proto konzultujte některou z glaukomových poraden očních klinik (tím spíš, že jste po PPV).

  • Karel: Vážený pane doktore, prosím Vás o pomoc. Mám závažný problém – už přes 3 měsíce hodně unavené a pálící oči, celý den, od rána (kdy by snad zrak měl být odpočinutý), cítím se i tzv. světloplachý. Oční lékařka mi při vyšetření nic nezjistila, ale přečetl jsem si web glimcare.cz, a všechna ta uvedená vyšetření mi neudělala. Je mi 41 let, pracuji sice hodně na PC, ale hlavně kvůli ostrému slunci, kdy jsem si byl v tomto létě několikrát zasportovat bez slunečních brýlí (vím, že je to kvůli tomuto, protože jsem předtím mnoho let takto na přímém slunci nesportoval), mám již přes 3 měsíce hodně unavené a pálící oči, což jsem nikdy neměl. Vykapal jsem už různé kapky, včetně Thealoz Duo (Glimcare) – ty jsem kapal 3 týdny 5 – 6 krát denně, nyní používám 11. den velmi drahé kapky EvoTears, což má být zcela nová kvalita při léčbě syndromu suchého oka, ale nepomáhá mi to dostatečně. Jsem krátkozraký, nosím vyhovující brýle, ale jinak jsem s očima nikdy nic neměl, čočky nenosím, na žádné operaci (po kterých bývá tzv. suché oko) jsem nikdy nebyl, jas i kontrast mám na PC i na TV na minimu. Co se s tím dá dělat? Má smysl ještě kapat nějaké kapky či gely, popř. které, a má smysl užívat něco jako Protectum Omega 3 (Glimcare) s těmito kyselinami, luteinem, zeaxantinem atd., nebo tento přípravek pomáhá až starším lidem na makulární degeneraci? Velmi děkuji. S úctou, Karel Klos

    Dobrý den, ve Vašem věku bych na suché oko příliš nesázel a pokud ano, patřil byste asi k těm, kteří mají tzv.kvantitativní deficit, tedy pravý sicca syndrom a jsou odkázáni na trvalé a poměrně frektentní kapaní umělých slz s problematickým efektem. Nicméně tento fakt by jednoše potvrdilo vyšetření sekrece slz (Schirmerův test). Pokud si tedy myslím, že nejde o suché oko, připadají v úvahu další dvě etiologie: 1) únava očí při práci do blízka s nastupující presbyopií (proměřit refrakci a stávající brýle a zjistit, zda již nepotřebujete jiné brýle na monitory a na čtení), 2) některé formy repetitivních spojivkových zánětů, které se urputně vracívají (viry, chlamydie).

  • Vladimira: Dobrý večer. Prosím vás mám dotaz udělali se mi v ocich takove mapy a tečky když mrkám je to nepříjemné a bojim se aby to nebylo vázne Děkuji za odpověď

    Dobrý den, dotaz je bohužel tak nespecifický, že nevím, kde skutečně ty tečky jsou. Ale, pokud jsou ty body a "mapy" pohyblivé, vidíte je před sebou zvláště na světlých podkladech (zeď, nebe) a mají tendenci jakoby "plavat" (pohybovat se do strany), jde nejspíše o sklivcové zákaly, které bývají celkem normálním příznakem likvifikace (zkapalňování) sklivce. Zákaly jsou sice subjektivně nepříjemné, ale není třeba zasahovat.

  • Hana: Dobrý den pane Němec, prosím o radu, jaké koupit dětem (14 a 17 let) lampičky/žárovky na stůl na učení, čtení, psaní. Syn 17 let má mírný astigmatismus. Brýle mu předepsány nebyly. Doporučují se pro oči nějaké parametry, typy žárovek, které šetří zrak, či jsou některé žárovky vysloveně zatěžující? Jaké jsou parametry, podle kterých vybírat? Děkuji předem za odpověd i za Vaši poradnu, hezký den, Hana Vácová 774 949 724

    Dobrý den, je mi líto, ale zde žádnou skutečně zasvěcenou odpověď nemám. Astigmatismus Vašeho syna nevadí, pokud nebude tma (kdy je širší zornice), nedoporučují se zářivková (frekvenční) světla výrazně bílých odstínů (nad 5000 K). Dokonce ani pro své děti jsem po tom nijak nepátral. Bohužel již nejsou normální žárovky, na kterých jsme vyrostli já i Vy, a které na nás evidentně žádné škody nenapáchaly. Takže jsem se šel podívat, co tam mají moje děti: ekvivalent 40W, 2700 K (přirozený žlutavý odstín)...což ale není, jak se říká v klasickém filmu, směroplatné.

  • Radka: Dobrý den, jako člověk, živící se očima (jazyková redaktorka = celý den u PC a nad papíry), se snažím starat o svůj zrak, chodím na pravidelné kontroly, atd. I proto, že se posledních několik let léčím s mírně vyšším krevním tlakem. Na kontrole jsem byla naposledy v květnu, všechno bylo v pořádku. Posledních několik dní cítím určitý dyskomfort vidění při práci, levé oko jako by bylo slabší, reaguje výrazněji na světlo atd. Zkoumáním pohledem do zrcadla jsem si dnes všimla, že mám levou zorničku znatelně roztaženější než pravou. Na internetu se objevují v této souvislosti diagnózy jako borelióza (nepřichází v úvahu) nebo mozkový nádor... Jsem dost vyděšená. Samozřejmě je třeba odborné vyšetření. Bohužel se mi nedaří zde v Kolíně dopracovat se k němu v nějakém dostupném termínu.

    Dobrý den, jak správně píšete, budete potřebovat oční vyšetření. Aniž bych Vás chtěl falešně uklidňovat, faktem je, že až 20% lidí má nestejnou velikost zornic a není za tím skryta žádná patologie. U žen bývá někdy přítomna jistá vegetativní (většinou parasympatikus) nestabilita a zornice tak může být i jednostranně lehce širší. Ty složitější a nebezpečnější nemoci (které by anizokorie doprovázela) mají většinou i další projevy (bolesti, pulzní bolesti a tlaky v hlavě, tlak v oku, pokles zrokové ostrosti, atd.). Takže rovnou vyražte na oční - anizokorii by měli považovat za možné akutní ohrožení - a vyšetřit Vás dříve než na běžný objednací termín.

  • Kamil: Kamil - Dobrý den ,pane doktore - používám multifokální brýle na dálku pro obě oči plus 2 ,na blízko opět pro obě oči plus 5. Mám problém v tom ,že mě trvá "strašně" dlouho než zaostřím na př. pod nohy na nerovnosti. Proto často zakopávám , musel jsem omezit ježdění na kole ,lezení a stávám se hlemýžděm . Poraďte zda není na př. operativní či jiné řešení. S díky a s pozdravem DrSchön.

    Dobrý den, multifokální brýle pokryjí všechny pohledvé vzdálenosti - ovšem je třeba si na ně zvykat a pochopit princip jejich fungování. Horní částí skla se díváte do dálky, dolní potom do blízka. Pod nohy se tedy nelze dívat tak, že skloníte jen oči - to se potom díváte přes tu část skla, která je udělána do blízka a zaostřuje tak asi na 30-40 cm - zem pod nohama potom přes tuto část skla vidíte rozmazanou. Pro pohyb a sportování tyto brýle nemusí být úplně optimální, protože části skla na stranách jsou opticky neaktivní a mohou deformovat zorné pole. Při Vaší vadě (hypermetropie) a věku (asi už počínající šedý zákal) bych se zajímal o operaci čoček a jejich náhradu multifokální umělou čočkou (většinou bez následné nutnosti brýlí). A i kdyby Vám v rámci předoperačních vyšetření nakonec nabídli "jen" monofokální čočku, i tak byste měl být spokojenější, protože by Vám zůstaly jen brýle na čtení.

  • Vítězslav: Dobrý den, asi před 14 dny se mi projevila vada vidění. Projev je takový, že před sebou při mrknutí vidím průhledné kolo s trochu silnějším okrajem. Je to asi jako když se díváte do silného bodového světla a pak si to nějakou dobu oko pamatuje. Bohužel mi to znemožňuje ostře vidět do dálky a za snížené viditelnosti. Co to mohlo způsobit a jak je to závažné? Poranění oka si nejsem vědom. Vypadá to jako když pozorujete trepku v mikroskopu. Kolo se stěhuje jen tam kam se dívám, jako bych měl nějakou clonu před okem. Předem děkuji za odpověď.

    Dobrý den, máte zákalek ve sklivci - a dle Vašeho popisu velmi pravděpodobně i odloučení zadněsklivcové membrány od povrchu sítnice. To kolečko, které vnímáte, by mohl být tzv.Weissův prstenec. Jde o přirozené zkapalňování sklivce s věkem a jeho odlučování od sítnice. Většinou není třeba žádný zákrok - zákaly se posunou mírně stranou. Jen u zcela rušivého vjemu a větších subjektivních obtíží si někteří pacienti přejí operaci - odstranění sklivce (vitrektomie).

  • Raymund: Dobrý den pane doktore, mám následující problém a dotaz: Při klasické operaci šedého zákalu došlo při inplantaci čočky k protržení pouzdra a čočka spadla do prostoru sklivce, Při následné sítnicové operaci byla čočka vytažena, vyčištěn sklivec a při tom bylo zjištěno částečné odchlípení sítnice a k její částečné stabilizaci laserem. Použití této techniky/asi 400 impulzů/ bylo opravdu velmi bolestivé - bylo mně řečeno, že mně použit anestezie " nějak nesedla". Po 6 týdnech byl ambulantně učiněn další pokus s lasrem,ale snesl jsem jen 40 impulsů - tentokrát to bylo bez jakékoliv anestezie opravdu nesnesitelné. Za čtrnáct dní je naplánován další pokus. Co má v tomto případě pacien dělat a to opravdu z medicinského hlediska není jiné řešení? Děkuji za odpověď.

    Dobrý den, problém s Vaší čočkou je obávanou komplikací operace katarakty a pokud se k tomu ještě přidá odchlípení sítnice, je to velmi nesnadná situace. Ošetření sítnice při operaci s provedením laseru (případně instilací dočasné tamponády (většinou plyn)) bývá většinou dostatečné. Je pravda, že někdy se ještě doplní pár laserových stop při kontrolách, ale určitě ne donekonečna. Sítnice buď prostě drží a je zajištěna nebo stav směřuje k nutné re-operaci. V laserech jsou rozdíly, ale argonový laser (nejužívanější) většinou nebolí. Je tedy otázka, jaký laser byl ve Vašem případě použit. Zda je možné jiné řešení, nelze, bohužel podle Vaše popisu přesně říci.

  • Hana: Dobrý den, pane doktore, v pátek 16.9.2016 jsem dostala oční kapky od lékařky Théa Spersadex Comp.Nevím vlastně co mi je, šla jsem k lékařce s tím, že mám červené oči, bělmo u levého oka až krvavé, v oku to tlačí, někdy jako bych tam něco měla, druhé oko je trochu lepší.Nevím, jak dlouho si kapat, v letáku je max. 10 dní, ale kolik je minimálně?Také se chci zeptat, jestli je normální, že po nakapání do oka, cítím kapky v ústech, protečou do úst, je to v pořádku? Po těchto kapkách se už nic pak nedává?Lékařka mi neřekla vůbec nic.Nebyla to má lékařka, zvolila jsem lékařku blízko mého zaměstnání, nechtěla mě vzít na ošetření, ale nakonec ano . Předem děkuji za radu.Hana Vrbová

    Dobrý den, dostala jste kombinované kapky - antibiotikum a kortikoid - které používáme pro potlačení spojivkových infekčních zánětů. Zřejmě se tedy Vaše paní doktorka domnívala, že takový zánět máte. Kapky by měly zlepšit stav do 3 dnů a doporučujeme je dávat následně ještě dalších 3-4 dny. Při standardním odeznění zánětu se již většinou nepokračuje žádnými kapkami. Pokud se záněty vracejí, je třeba udělat výtěry spojivkového vaku a zjistit citlivost případných baktérií na antibiotika. To, že se kapky dostávají do krku, na patro a na jazyk je normální, protože oči jsou slznými cestami spojeny s nosem a nosní dutina zase se zadní částí ústní dutiny.

  • Janova: Mam 6letou cerku ktera ma od narozeni spadle vicko byla 3krat na operaci a vubec se ji to nelepsi,chtela bych vas poprosit o radu a nebo doporuceni k lekari dekuji

    Dobrý den, osobně se nevěnuji problematice dětské oftalmologie, ale doporučuji kolegy, kteří se problematice naopak dlouhodobě věnují - Dr. Krásný (Vinohrady), Dr. Ondráček (Bulovka), Dr. Dohnal (Motol), Dr. Zobanová (Barandov). Obecně řečeno - musí být stanovena příčina ptozy a určit, zda je možné operační řešení s elevací víčka a "zavěšením" do frontálního (čelního) svalu.

  • Jaroslava: Vážený pane doktore, Dovoluji si obrátit se na Vás s mým problémem. Mám diagnozu malé makulární díry. Zjištěno v dubnu, sledováno, nyní se stav mírně zhoršil, mám se rozhodnout, zda půjdu na operaci - PPV. Nosím brýle na dálku/dlouhodobě/ i na blízko /asi 2 roky/. Postiženo je pravé oko, vidění hodně kompenzuje oko levé. Bude mi 60 let. Dotaz: operovat nebo vyčkat? Pokud půjdu na operaci a operace se "povede", co se může následně objevit? Pokud se operace "nepovede", jak budu vidět ve srovnání se současným stavem? Pokud operaci zatím odložím, mohou být v pokročilém stadiu onemocnění větší komplikace při a po operaci? Děkuji předem za Vaše odpovědi a za Váš čas. S úctou Jarka

    Dobrý den, makulární díru lze pouze operovat. Jiná léčba není. Výkon by měl být proveden, co nejdříve po stanovení diagnózy. U skutečně malých děr zvažujeme některé skutečnosti. To, co zvažujeme, je aktuální vidění, velikost díry, stav jejího okraje, vztah ke sklivci, případnou možnost samouzavření, vývoj v čase. Vy se nemůžete sama bez informací lékaře rozhodnout, Vám by to mělo/nemělo být doporučeno, zda operaci podstoupit. Operace makulární díry je dnes velmi úspěšná, vidění se zlepší částečně, díru se anatomicky daří zablokovat ve většině případů. Operace má i své komplikace (v malém procentu) - nezablokování díry, odchlípení sítnice, zhoršení vidění.

  • Václav: Již delší dobu mám obzvláště po ránu plné obě oči bílého sekretu a také písku. V noci se s tím těžko spí, oči jsou plné. Co dělat? Děkuji.

    Dobrý den, trpíte nemocí (příznaky) suchého oka. Není to příliš přesné pojmenování, nicméně správnější název - nerovnováha složek slzného filmu je jaksi delší a hůře srozumitelný. Ve Vašem případě se nejspíš jedná o poruchu spojenou s víčky a jejich změnami (zvláště změnami jejich okrajů), kdy je porušena (potlačena) sekrece lipidové (tukové) složky slz. Nejprve se nechte vyšetřit očním lékařem (aby náhodou nešlo o jinou příčinu) a následně Vám bude doporučena terapie umělými slzami (se složkou lipidů) a na noc možná i pologely. Vyléčit tento stav nelze, zmírnit příznaky ano.

  • Hana: Dobry den,pane doktore. Muj dotaz se tyka bezneho vysetreni pro vstup do AČR jako čestná stráž. Jelikoz mam trochu neprijemny zazitek z detstvi z navstevy oftalmologa pri vysetreni zanetu spojivek,mam obavy z navstevy u Vas. Chtela bych se zeptat tedy,jak takove vysetreni krome cteni probiha a zda jsou vase pristroje bezkontaktni,napr.tonometr pro mereni nitrooc.tlaku. Nenosim bryle ani kont.cocky. Mam neprijemny pocit jen,kdyz o vysetreni ctu. Dekuji za odpoved

    Dobrý den, pokud chcete být členkou AČR, nemůžete mít strach z očního vyšetření! Ale teď vážně. Vyšetření je rychlé, zcela bezbolestné a také zcela nekontaktní. Posuzuje se Vaše zraková ostrost do dálky a do blízka, změří se Vaše dioptrické nastavení očí (refrakce), změří se dále nitrooční tlak (bezkontaktně, proudem vzduchu), posoudí orientačně barevné vidění a zorné pole. Dále budete vyšetřena na šterbinovém mikroskopu (svítí do očí) - a to jak přední segment Vašich očí, tak oční pozadí (nekontaktní diagnostická čočka). Troufnu si říci, že nepříjemné bude hlavně čekání...Pěkný den.

  • Lucie: Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li můžu užívat kontaktní čočky ikdyž mám Gilbertův syndrom? Děkuji za odpověd a přeji hezký den

    Dobrý den i Vám. Kontaktologie není zrovna mým oborem, ale i tak - nepamatuji si na nějakou přednášku/publikaci (a pro jistotu jsem znovu zadal do univerzitního vyhledavače), která by hovořila o nějaké kontraindikaci kontaktních čoček u Gilbertova syndromu. Případnou žlutavou barvu skléry (bělma) to nezmění a obecná pravidla pro péči o oči a kontaktní čočky pro Vás platí stejná jako pro ostatní uživatele.

  • Marie: Dobrý den už dvakrát jsem si nechala měřit zrak nechala udělat drahé brýle viděla jsem tak měsíc a pak už vůbec každé oko mám jiné měřené prosím nějakou radu pak jsem měla ještě velké bolesti hlavy a tlaky na oči motani hlavy ale brýle potřebuji nevidím díky moc

    Dobrý den, z vašeho dotazu nevyplývá, kde jste si nechala dělat ony brýle a kdo vám je předepisoval. Není ani jasné, jakou vadu máte. Takže na dotaz nelze dobře odpovědět. Mohu se jen dohadovat - nejčastější chybou při předpisu brýlové korekce bývá to, že se automaticky předepíše taková korekce (dioptrie), které "vylezou" z přístroje na měření dioptrií (autorefraktometr). Takto "tvrdě" napsané brýle mohou být tzv.překorigované a může v nich být použita příliš vysoká míra cylindru (astigmatismus), kterou netolerujete. Doporučuji objednání u očního lékaře, nejlépe v takových ordinacích, kde zároveň působí optometrista. Oči změřit, pak vyzkoušet brýlovou korekci testovací sadou skel a předepsat takovou brýlovou korekci, kterou budete snášet.

  • Irena: Dobrý den chtěla bych se zeptat mám maminku a od narození šilhá už jednou byla na operaci očí když jí bylo 5 let ale přesně si nepamatuje, aby jí to srovnali ale nepodařilo se to, jenom levý oko jí šilhá a pravý má v pořádku, tak se chci zeptat jestli by to šlo srovnat mockrát vám děkuji za odpověď

    Dobrý den, moc Vás nepotěším, ale strabismus (šilhání) jednoho oka u Vaší maminky je nejspíš dáno těžkou amblyopií (tupozrakostí) nebo jinou v dětství získanou příčinou poklesu zrakové funkce oka (v případě maminky levoho). Tento strabismus je možné operovat, ale oko se stejně zase velmi rychle odchýlí. Takže by šlo o zbytečnou zátěž maminky.

  • Nikol: Dobry den, Jsem nyní v 9. měsíci tehotenstvi. Od 6.mesice tehotenstvi pozoruji viditelnou změnu oci. Leve oko se na první pohled jeví viditelne menší a ma neustále spadnute oční víčko. Prave oko naopak vypadá velmi otevřené az vyboulene. Pri pohledu obou oči dolu prave oko tlačí na dolní víčko a stahuje jej dolu. Po celou dobu tehotenstvi užívám kontakni čočky s dioptriemi -1,25 na levé oko a 1,5 na prave oko. Zajímá me zda se jedna o běžný jev v tehotenstvi, připadne jaké mohou by priciny. Dekuji za odpověď.

    Dobrý den, nejprve tu jednodušší část odpovědi - není to běžný stav a nesouvisí s kontaktními čočkami. A teď to složitější - to, co popisujete, jsou neurooftalmologické příznaky, které mohou mít různou etiologii (příčinu) - poruchy inervace, růst oka, endokrinní změny, patologie v očnici, myastenické problémy). Pro zpřesnění diagnostiky bude potřeba provést několik testů: exoftalmometrie (měření předozadního postavení očí), test mobility a diplopie (hybnost očí a dvojité vidění), změření refrakce (dioptrie) a délky obou očí, kontrola funkcí zornice a samozřejmě i měření NOT (nitroočního tlaku). Podle nálezu na těchto základních vyšetřeních může být doporučeno i zobrazovací vyšetření orbit (CT nebo NMR) případně endokrinologické vyšetření. Čeká Vás toho tedy dost, což, vzhledem k Vašemu 9.měsíci, není zrovna šikovné. Ale tak to někdy je. Takže po porodu ihned navštivte Vašeho očního lékaře, ať může začít vyšetřovat.

  • Jitka: Dobrý den chtěla bych se zeptat Oční lékařka mi při vyšetření řekla že mám centretické zůžení zorného pole v obouch očí a ktomu vysoký tlak také na obouch očí a ja bych se chtěla zeptat jestli by toto onemocnění očí nemohlo být způsobeno kontaktními čočkami které tedy ted raději nepoužívám ale ráda by se k nim vrátila. Děkuji za váš názor Freiová.

    Dobrý den, pokud máte skutečně na OPAKOVANÉM vyšetření perimetrem tzv. koncentrické zúžení zorného pole, musí se určit přesně příčina tohoto defektu zorného pole. Vaše zmínka o vyšším nitroočním tlaku by navozovala dojem, že se může jednat o pokročilejší fázi zeleného zákalu (glaukom), ale může jít i o jinou příčinu (typicky dystrofie periferních receptorů sítnice nebo některé změny ve zrakové dráze, zvl.zrakové kůře). Každopádně kontaktní čočky na tyto výpady zorného pole nemají žádný vliv a nejsou ani jeho příčinou. Musíte se ptát lékařky po příčině a tu začít léčit.

  • Irena: Krásný den, mám dotaz, jsem měsíc po operaci šedého zákalu. Jsem nešťastná z toho ,že na každém oku mám u vnějšího koutku černý pruh který při každém mrknutí kmitá. Je to depresivní. Když si zakryji vnější část očí vidím nádherně do dálky na to že před operací jsem měla 4,5 dioptrii. už jsem se nabrečela dost tak vám pokládám otázku zda je to napořád nebo se s tím dá něco dělat. Předem děkuji za odpověď. Irena Mazancová Ústí n.L. tel. 732612614

    Dobrý den, paní Mazancová. Již jsem Vám jednou odpovídal, proto ještě jednou okopíruji minulou odpověď. Přeji pěkný den. "...To, co popisujete, nazýváme negativní dysfotopsie. Jde o poměrně vzácný jev u malého procenta pacientů (dle literatury do 1%), kteří podstoupili naprosto normální a nekomplikovanou (tedy "úspěšnou") operaci katarakty. Příčina není zcela jednoznačná - většinou jde o kombinaci několika faktorů, které ani Vy ani operatér nemůže ovlivnit: velikost zornice, velikost kapsulorhexe, vzdálenost umělé čočky od duhovky, materiál a okraj čočky (tzv. ostrý okraj IOL je typický). Naprostá většina těchto fenoménů je potlačena mozkouvou adaptací do 2 let (to Vás asi moc neuklidnilo). Někdy pomůže laser nasální části přední kapsuly, někdy explanatace čočky a její nahrazení jiným typem, případně její uložení před kapsulární vak. Nicméně je nesnadné Vám doporučit "riskantní" výměnu čočky, když nelze zaručit, že problémy to 100% vyřeší. Někteří moji pacienti tento nepříjemný stav přečkali v prvních týdnech tím, že nosili tmavé brýle (rozšiřují mírně zornici), pak problémy začaly ustupovat...."

  • Kateřina: Dobrý den, pane Němec mívám po práci na počítači občas zarudlé oči, zvýrazněné žilky, často pak nesnesu denní světlo a musím nosit tmavé brýle. Problém trvá tak 1-2 dny, ale v té době nemohu užívat počítač bez těch brýlí. Pomáhá průplach borovou vodou, ale jen dočasně. Máte nějaký tip, co bych mohla pro své oči udělat ? S přátelským pozdravem K. E

    Dobrý den paní Erlebachová. Neobejdete se bez návštěvy očního lékaře. Problémy, které popisujete, jsou poměrně časté pro pacienty ve vašem věku. Velmi pravděpodobně totiž souvisí s tzv. syndromem suchého oka. Pokud k předpokládané poruše slzného filmu přidáme onu zmíněnou práci na počítači, presbyopické nastupující obtíže (brýle na čtení, omezenou akomodaci) - vše vytváří logický kruh. Pokud vás lékař vyšetří, stanoví stupeň poruchy slzného filmu a doporučí vám umělé slzné preparáty a event.optimální korekci pro práci s počítačem. Samozřejmě může jít i o jiné poruchy (zvláště některé formy repetitivních infekčních zánětů spojivky), ale osobně bych odhadoval zmíněnou etiologii. Moje práce lékařského konzultanta poradny není ničím podmíněna, takže rozhodně nemusíte mít obavy zmíněné ve vaší poznámce.

  • Irena: Krásný den. Jsem měsíc po operaci šedého zákalu a objevily se mě u vnější strany obou očí černé stíny. Je to deprimující. Když si zakryji rukama vnější části očí tak vidím nádherně a černé stíny nevidím. Myslíte, že to pomine. Děkuji za vaši odpověď Irena Mazancová

    Dobrý den. To, co popisujete, nazýváme negativní dysfotopsie. Jde o poměrně vzácný jev u malého procenta pacientů (dle literatury do 1%), kteří podstoupili naprosto normální a nekomplikovanou (tedy "úspěšnou") operaci katarakty. Příčina není zcela jednoznačná - většinou jde o kombinaci několika faktorů, které ani Vy ani operatér nemůže ovlivnit: velikost zornice, velikost kapsulorhexe, vzdálenost umělé čočky od duhovky, materiál a okraj čočky (tzv. ostrý okraj IOL je typický). Naprostá většina těchto fenoménů je potlačena mozkouvou adaptací do 2 let (to Vás asi moc neuklidnilo). Někdy pomůže laser nasální části přední kapsuly, někdy explanatace čočky a její nahrazení jiným typem, případně její uložení před kapsulární vak. Nicméně je nesnadné Vám doporučit "riskantní" výměnu čočky, když nelze zaručit, že problémy to 100% vyřeší. Někteří moji pacienti tento nepříjemný stav přečkali v prvních týdnech tím, že nosili tmavé brýle (rozšiřují mírně zornici), pak problémy začaly ustupovat.

  • Tomáš: Dobry den. Vim ze navsteva ocniho lekare je nezbytna a jiz jsem objednan. Chci se jen zeptat co mohu mit za problem. Na leve oko mam horni polovinu obrazu zdeformovanou a neostrou. Dekuji za odpoved Skála

    Dobrý den. Pokud v rámci této "deformace" vidíte na levé oko relativně slušně (není výrazný pokles zrakové ostrosti) vsadil bych si ve Vašem věku na prosáknutí pod sítnicí, které nazýváme Centrální serosní chorioretinopatie. Můžete mít ovšem i problém s cévami dolní části sítnice - BRVO (jste sice mladý, ale byste měl vyšší krevní tlak, hladinu cholesterolu a nadváhu, proč ne), můžete mít i tzv. epiretinální membránu, mohla by to být retinoschíza či odchlípení dolní části sítnice. Jak správně píšete - jednoduché vyšetření očního pozadí odpoví celkem jasně.

  • jana: Dobrý den,pane doktore prosím o radu ..mám syna je mu 9 let jiz 1rok nosi bryle z duvodu prestehovani jsme zmenily lekarku,ktrea mu dala na kazde oko o malinko navic plus cilindry syn mi bryle nechce nosit s tim ze to co je dal s brylemi vidi blizko u sebe mam trvat na prezkouseni a nebo jak rekla lekarka nutit ho nosi bryle az si zvykne nerada bych mu ublizila a selkym rozumem si mylsim,ze bryle maji cloveku pomoct ne ho stresovat dekuji za odpoved preji hezky den ladrova

    Dobrý den, podle toho, co píšete, začal syn nosit brýle kolem 8 let věku, což by napovídalo tomu, že jde o krátkozrakost a nyní tedy v korekci ( v brýlích) i s kompenzací astigmatismu (to je ten cylindr). Velmi obecná pravidla pro tuto vadu a věk praví: oči přeměřit každý půlrok, korekci předepisovat vždy nižší, než jaká je naměřena na přístrojích (tzv. podkorigování), cylindr přidávat vždy jen pokud je vyšší hodnoty, vidění zlepšuje a je pacientem tolerován. I u cylindru platí, že jej můžeme předepsat nižší a takový, aby byl tolerován. Takže - promluvte s lékařkou, přeměřte společně oči na přístroji a vymyslete korekci, kterou bude Váš syn tolerovat při zkoušení skel čtením na optotypech (písmena na zdi). Nižší dioptrie, případně vypuštění cylindru, oči "nekazí", vždy jde o optimální toleranci (snášení) a kvalitní vidění zvolené brýlové korekce. Pokud by se snad jednalo o složitější kombinovanou vadu, doporučuji specialistu - dětského oftalmologa.

  • Josef: Chci se zeptat,jetliže bych se léčil na vaší klinice,hradí všechny vaše léčebné zákroky pojištovny?Byla mi doporučena léčba injekcí do oka.Děkuji a nezlob te se,že ubírám váš čas.

    Dobrý den. Pokud máte na mysli injekční léčbu při tzv.věkové degeneraci centra sítnice, tak ano - léčba je v ÚVN hrazena pojišťovnou. Platí zde ale, že musíte tak jako v jiných aplikačních centrech (jejich seznam najdete na stránkách cvrs.cz), splňovat indikační kritéria pojišťovny pro úhradu této nákladné léčby. Indikační kritéria stanovuje pojišťovna a zjednodušeně - hradí pouze léčbu části pacientů s ne příliš pokročilým nálezem. Podrobněji Vám odpoví Váš obvodní oční lékař, který tato indikační kritéria zná, nebo aplikační centrum, kde se určí, zda můžete být léčet z prostředků pojišťovny.

  • marie: Mam v operovanou cocku a pro stale vysoky tlak jsem od kvetna po operaci kanalku - jelikoz pri zvraceni se mi do oka dostala krev oko se pry cisti, ale ja na nej od te doby nevidim.Uzivam ascin a kapky do oci azopt. Mam prosbu - myslite ze jeste na oko budu videt - nekdy.Dekuji predem Slezakova

    Dobrý den, neumím spolehlivě odpovědět, protože neznám nález a mám příiš málo informací od Vás. Obecně při hemoftalmu (krev ve sklivcovém prostoru) čekáme na resorbci krve cca 2-4 týdny - podle průběhu. Pokud zůstává v oku krev i nadále, většinou doporučujeme její operační odstranění cestou pars plana vitrektomie (operace zadního segmentu oka). Ale znovu opakuji - zde mám příliš málo informací, abych mohl lépe odpovědět.

  • Zdeněk: oSLEPL JSEM ČÁSTEČNĚ ZE DNE NA DEN...V NOCI ,,,NA JEDNO OKO. VYTVOŘILA SE MI NA POZADÍ SKVRNA, KTERÁ ZAKRÝVÁ ROHOVKU TAK, ŽE NA OKO VIDÍM JEN PERIFERNĚ...DRUHÉ OKO JE JAKŽ TAKŽ V POŘÁDKU AŽ NA TO, ŽE SE NĚKDY VYTVOŘÍ DEFORMACE ZORNÉHO POLE, ALE NIKDY TO NETRVALO DELE NEŽ 10 AŽ 15 MIN. jAKO KDYŽ SE PODIVÁTE DO (ŽAROVKY) aSI NEEXISTUJE GENOVÁ TERAPIE TAK SNAD JEN NĚCO NA TO, ABY SE MI TO JEŠTĚ PAR ROKU ODDALILO dĚKUJI dUTKA

    Dobrý den, důvod ztráty vidění jednoho oka je z Vašeho popisu nejasný a bylo by rozhodně dobré ozřejmit ten důvod u Vašeho očního lékaře. Mezi diagnozami, které mohou postihnout centrum sítnice a periferii zachovat, je dnes několik, které lze léčebně aspoň částečně ovlivnit. U druhého oka popisujete nejspíš "scotoma oscilans" - tedy dočasný skotom (výpad zorného pole) typický pro tzv. oftalmickou migrénu. Tento stav věšinou souvisí s poruchou prokrvení kraniální oblasti (hlavy) a Váš lékař by Vás měl doporučit k vyšetření - ultrazvuk krčních tepen. Podpůrnou terapií v podobě tablet Protectum Vital samozřejmě nic nezkazíte, ale primárně se nechte vyšetřit očním lékařem.

  • Věra: Dobrý den,byla mi zjištěna před týdnem makulární degenerace.Je opravdu jediná možnost aplikace Avastinu? Bojím se ,postihnuté mám levé oko. Zákrok by mi provedli v Krajské nemocnici ve Zlíně-mám se rozmyslet. Prosím o radu ,nevím co mám dělat a bojím se o zrak . Moc děkuji . Věra

    Dobrý den. Pokud máte tzv.vlhkou formu věkové degenerace (VPMD), je nejúčinější formou terapie aplikace antiVEGF (injekce do sklivcového prostoru oka). Léčba antiVEGF je nesmírně drahá a proto je pojišťovnami omezena pouze pro některé pacienty, kteří splňují tzv. indikační kritéria. Váš oční lékař by měl posoudit, zda splňujete tato kritéria. Pokud ano, měla byste být léčena hrazenými léky (Lucentis, Eylea). Pokud je stav Vaší nemoci mimo kritéria stanovená pojišťovnou, můžete si buď koupit tyto zmíněné léky (ovšem jedna aplikace v tomto případě bude stát kolem 23.000 Kč!) nebo souhlasit s aplikací Avastinu (každá injekce bude mnohem levnější, cca kolem 3.000 Kč). Musím zde ovšem napsat, že Avastin není výrobcem tohoto léku určen pro injekce do oka a proto česká odborná společnost pro nemoci sítnice (ČVRS) nedoporučuje z právního hlediska její užití (mimochodem problém celé EU). A musím také napsat, že v jiných (ne-evropských zemích, včetně USA) je tento lék hojně užíván (právě pro svoji příznivou cenu a podobnou účinnost). Takže se ptejte na stav své nemoci a všechny možnosti léčby.

  • Jana: Jsem rok a pul po operaci sedeho zakalu na obou ocich. Mam trifokalni torickou copovedcku. Problem mam s palenim oci pocitem pisku v ocich obcas i rozmazane skvrny, ktere vsak nejsou trvale a vzdy na stejnem miste. Dekuji za radu a preji pekny den. Stachova

    Dobrý den. Podle Vašeho stručného popisu jde o dva celkem běžné problémy související s věkovými změnami očních tkání. Jednak máte velmi pravděpodobně tzv. syndrom suchého oka (pálení, pocit písku v očích). A dále, v případě rozmazaných nestabilnách skvrn, půjde nejspíše o zákalky sklivce. V obou případech doporučuji vyšetření u očního lékaře, aby jednak potvrdil zmíněné diagnózy, a dále aby určil typ postižení v případě suchého oka a tedy i nejvhodnější terapii umělými slznými preparáty.

  • Věra: Dobrý den pane doktore, od 1.června tohoto roku na vaší klinice čekám na zvýšení limitu pro injekční léčbu VPMD od VojZP pro ÚVN pro rok 2016. Na oční kliniku jsem byla odeslána svojí oční lékařkou jako akutní případ. Na pravém oku mám nejspíše suchou formu VPMD, která zřejmě přechází do mokré, ale i po několika vyšetřeních to není zcela jasné, vidění se ale hodně zhoršilo. V červnu se následně projevila na levém oku, které bylo prozatím v pořádku, mokrá forma, která byla velice progresivní, na oko jsem během 3 týdnů přestávala vidět, takže jsem nemohla čekat na výše uvedené navýšení limitu a na klinice Lexum jsem 12.7. absolvovala nitrooční injekci Eylea. Po této injekci jsem byla na kontrole v ÚVN, vidění na levé oko se velice zlepšilo, rovněž se i zlepšilo pravé oko, do kterého jsem injekci nedostala. Jsem objednána na 25.8. na opětovnou kontrolu na vaši oční kliniku, s tím, že pokud bude limit navýšen, budu moci absolvovat injekční léčbu. Vím, že jedna injekce zpravidla nestačí k zastavení mokré formy a je nutné po určité době aplikovat další injekce, které jsou však pro mě velice drahé. Můžete mi prosím sdělit z Vaší zkušenosti, jak dlouho trvá vyřízení navýšení tohoto limitu? Existuje program, který je u vás na klinice, i na jiných pražských očních klinikách, kam bych se mohla v případě, že limit pro ÚVN nebude navýšen např. do srpna t.r., obrátit ? Jde mi o to, abych čekáním na zvýšení limitu nepromrhala čas, který bych mohla využít pro vyřízení léčby VPMD někde jinde. Děkuji.

    Dobrý den, děkuji za dotaz, který je zcela precizně formulován a je z něj vidět, že jste dostala správné informace a sama se výrazně o problém zajímala. Problém rozpočtu pro tuto drahou a omezenou léčbu je každoroční a vždy s podzimem (letos dokonce u některých pojišťoven dříve) žádáme o navýšení rozpočtu. Letošní situace je kritická i proto, že pacienti v jiných letech měli možnost "úkroku stranou" a mohli na krátké období (1 - 2 injekce) podstoupit ošetření Avastinem (antiVEGF lék, který ovšem primárně není určen pro podání do oka), které bylo finančně "únosné"(větš. mezi 2-4 tisíci Kč za injekci). V letošním roce většina seriózních pracovišť od apilkací této látky ustoupila - ne proto, že by pochybovala o její účinnosti (všude mimo EU se užívá dál), ale čistě a jen proto, že se obávají případných právnických následků. Pojišťovny zatím vůbec nereflektují výrazný nápor pacientů, kteří splňují JIMI STANOVENÁ INDIKAČNÍ KRITÉRIA (podmíky pro uhrazení léčby konkrétnímu pacientovi, které stanovuje pojišťovna). Jak Vy, tak my, lékaři, jsme potom chyceni do pasti, kdy "nemůžeme" léčit, přestože Vy máte nemoc, pro kterou Vám to Vaše pojišťovna garantuje. Řešení: 1) správně jste šla aspoň na jednu injekci "komerčně", 2) my vedeme tzv.čekací listy pojištěnců jednotlivých pojišťoven - kterými argumentujeme při jednání o zvýšení rozpočtu (vše většinou trvá 2-3 měsíce - v průběhu září bychom měli vědět v ÚVN více), 3) pokud se vůbec nic nepohne, je namístě Vaše stížnost (až pohružka žalobou) na Vaši pojišťovnu (to ona Vám garantuje uhrazení Vaší léčby, my jsme jen zdravotnické zařízení - tedy vykonavatel této péče), 4) kdybych já měl tuto fázi nemoci a nemohl si dovolit platit takto drahou terapii a potřeboval další injekci, nechal bych si aplikovat jeden z těch levných (podobně účinkujících) preparátů - otázkou ovšem je, kdo Vám jej v dnešní napjaté situaci bude v ČR chtít aplikovat.

  • Milan: Vážený pane doktore, obracím se na Vás se svým problémem. Od r. 2013 jsem po operaci šedého zákalu obou očí. Poté se objevilo slzení očí, které se ani po níže uvedené terapii nezlepšuje. Opakovaně jsem navštívil oční ambulance - výsledek není bohužel uspokojivý. Dosavadní léčba: - kapky z autologního séra - Dexamethasone WZF Polfa oph gtt sus 1x5 ml 0,1% 2x denně, Ocuflasch 2-3xdenně - Tobradex oční mast oph ung 3,5GM 3x denně na víčka - Spersadex comp oph gtt sol 1x5ml 3x denně do obou očí - Ophtalmo-Hydrocortison 1x5GM/25MG 2x denně - 10 dní - v r. 2015 provedena YAG kapsulotomie OL Pokud byste měl pro mě nějakou radu, která by mě zbavila mého problému, budu Vám vděčný.

    Dobrý den, to, co píšete dává smysl a vlastně nikde není žádná chyba - zřejmě ani v operaci, ani v následné terapii, ani v tom, že Vy máte tyto problémy. Po operaci se u Vás akcentovala nemoc, které se říká Suché oko. Kombinace Vašeho věku, prodělané operace (kdy řezem do rohovky se částečně a dočasně zhorší inervace povrchu oka) a možná i vyšší dřáždivosti očí vlivem většího množství světla, které jde novou čočkou do oka - všechno to způsobuje, že stabilita slz na povrchu oka není optimální, to vede k iritaci (dráždění) a to zvýrazňuje (akcentuje) tvorbu vodné složky slz (slzení, přetékání slz přes víčka). Jediným řešením jsou stabilizující a doplňující slzné preparáty (umělé slzy), doplněné možná i pologely (spektrum léků, které já zkouším u pacientů: Systane gel drops nebo Systane Balance, Hylo-Gel, Vidisic, Evotears, Hyabak - ale každý lékař může mít jiné zvyklosti, a samozřejmě záleží na vstupním vyšetření a stovení tíže postižení povrchu oka). Tyto prostředky Vás problémů úplně nezbaví, ale mohou je výrazněji utlumit.

  • Lucie: Dobry den pane doktore,chtela bych se zeptat mam 4leteho syna 6mes.se mz delali jecna zrna nekdy po mesici,nekdy po 14dnech. A pak mi rekli ze udelaji zakrok,ze mu to vyskrabnou a jeste ten den jsme sli domu. Ale delali mu to pred pul rokem ale stejne se mu delaji dal kazdy mesic. Lekari rekli te se neda nic delat ze se to treba ve stari zlepsi. Tak proc nas hnali na zakrok? Chci se zeptat da se stim neco delat? Dekuji Maskova

    Dobrý den, záněty Meibomských žlázek mohou být skutečně někdy úproné. U malých dětí to bývá často kombinace několika faktorů: obecně menší ne tak dilatovaná (rozšířená) vyústění žlázek na okraji víček (můžete vidět pod lupou navnitř od linie řas), pobyt v prašném prostředí (hřiště, pískovičtě, tělocvičny), nedostatečná hygiena okraje víček a někdy i možná spojitost s alergickými projevy (zvl.kožní alerg.nemoci - v takových případech je dobré konzultovat i dermatologa). Jinak z hlediska terapie - většinou vystačíme s konzervativním přístupem (a zvl. u dětí bych byl s operativou spíše zdrženlivý - pokud samozřejmě rozsah otoků není příliš velký a ložisko chronické a opakující se). Co dělat v bodech: 1) hygiena víček a jemné masáže (na konci sprchování teplý obklad na oči, následně kapka dětského šampónu na prst a čistit řasy a okraj víčka 10 vodorovnými tahy, opláchnout a promnout ještě jednou teplýma rukama) 2) při nastupujícím zánětu hned teplé (teplé jak jen vydrží) vlhké obklady (přitlačit na oči!) 3x denně 3) kortikoidy v masti (nám doma se osvědčily kortikoidy v kombinaci s ATB - Maxitrol mast. Podávat jak pod dolní víčko, tak prstem rozetřít po koříncích řas 3xd aspoň 5 dní) 4) pozor na čokoládu a na smažené věci (jediné zrádné věci v dietě, které mohou mít vliv) 5) přes den okraje víček čistit speciálními gely pro oční hygienu (Blephagel, dříve byl i Blephagel duo - přímo sycené čtverce (asi už v ČR není), ale dejte Blephagel přímo na odlič. tampóny a je to podobné) 6) trpělivost - s věkem a růstem kořene nosu se poněkud změní konfigurace víček a celé oční šterbiny a u mladého zdravého dítěte by problémy měly ustoupit

  • Pavel: Dobrý den, jsem po operaci obou očí - v lednu levé oko, v červnu pravé oko - výměna čoček kvůli šedému zákalu a zažehnání zeleného zákalu. Levé oko je v pohodě, na pravém mám dle sdělení edém, který prý možná bude pomalu odeznívat, zatím se to moc nemění, vidím na pravé oko hůře, čtu text s pravým okem obtížně, v porovnání s levým nevidím tolik detailů a celkové je obraz jako trochu ve stínu, barvy ne tak jasné jako u levého oka a mírně rozmazané, i když trošku zlepšilo. Zpráva od lékaře po kontrole z minulého týdne: V OP 5/10sl +3,00 dsf J č. 3sl +4,00 dsf NOT 11,4/13,5 OP zevně: spojivka klidn, rohovka transparentní, přední komora hlubší, duhovka klidná, zornička okrouhlá, reaguje. dfth: artefakie, IOL centr. papila bpn, centr.krajina matná, funkce v mezích normy a věku, sítnice leží. Dg OPL Aertepphakia OP CME ve stavu regrese OCT OP nález idem Terapie: do pravého oka kapat Nevanac gtt 3xdenně, Dexamethason gtt šxdenně, Hydrocortison mast vysadit, Aescin dále užívan 3x1 tbl. Konec diagnozy. Údajně, kdyby ten otok nezmizel, prý mě čekají tak do půl roku nějaké nitrooční injekce. Můžete poradit, případně zkontrolovat? Před operací jsem měl dioptrie myslím 7,5 - 8.00 Děkuji a rovněž mě zajímá cena za vyšetření. A můžete mi sdělit jak probíhají ty nitrooční injekce ke zmizení otoku, je mi z toho. Bc. Pavel Šmichrast

    Dobrý den, vše, co jste napsal sedí a je správně léčeno. CME (edém) máte proto, že jste mladší a sklivec může po operaci šedého zákalu ještě trochu působit na sítnici, navíc při Vaší vyšší krátkozrakosti je asi i oslabna funkce pigmentového listu pod sítnicí. V naprosté většině případů dojde ke vstřebání tohoto pooperačního edému do 3 měsíců při léčbě, kteoru máte správně stanovenu. Při vašich původních diptriích bych rozhodně ještě doporučoval dlouhodobou podpůrnou terapii výživovými suplementy (složením na bázi Protectum Vital z těchto stránek). Na injkeci tedy v klidu zatím zapomeňte, nebude nejspíš potřeba. Jinak injekce je výkon asi na 10 sekund, tenkou jehlou se přímo do oka píchne látka, která zevnitř (ze sklivcového prostoru) snižuje otok. Záleží na pracovišti a jeho zvyklostech, jakou látku použijí - od triamcinolonu (většinou bez doplatku), přes Avastin (v současnosti neschválen pro podání do sklivce a většinou tedy neužíván, doplatek max. do 3500 Kč) až k antiVEGF lékům schváleným pro podání do sklivce (doplatek cca kolem 20.000 Kč). Osobně jsem nedal ještě žádnému svému pacientovi s CME po kataraktě tu poslední zmíněnou variantu. Téměř všichni zabírali na kapkovou a tbl.léčbu.

  • Jana: Dobrý den . Jsm několik let po lejzrové operaci která mi byla provedena v Lexumu v Praze . Asi rok se mi začal rapidně znovu zhoršovat zrak . Někde jsem četla že se to dá spravit nějakým malým zákrokem . Potřebovala bych vědět o jakou úpravu jde a po případě kde se toto dá provést . Nyní bydlím v Karlových Varech - . Předem děkuji za odpověď . Kajerová J.

    Dobrý den, pokud jste po refrakční laserové operaci a pozorujete zhoršování zraku, rozhodně doporučuji navštívit právě to pracoviště, které zákrok provádělo. Z vašeho dotazu nevyplývá, zda zhoršování zraku je povahy refrakční (dioptrie) nebo zda není spojeno s jinou patologií oka (katarakta, sítnice). Takže opakuji - rovnou se objednejte do centra, kde byl proveden primární výkon. Zaprvé pro to, že jiná centra nerada přebírají odpovědnost za práci někoho jiného, za druhé proto, že Lexum disponuje kompletním spektrem vyšetřovacích metod a pokud by šlo i o jinou příčinu poklesu vizu, jsou ji schopni řešit na vysoké úrovni. A pokud by šlo skutečně "jen" o tzv. dokorigování oční vady, řeknou vám přesně, zda vůbec a co je ještě možné s rohovkou dělat.

  • Evžen: Dobrý den,léčí mně od r.2012 na opar na rohovce,stále beru 2x denně Herpesin400.Na infekčním oddělení řekli, že by bylo dobré lék vysadit.Na oční klinice kam docházím HK-Kukleny,mně bylo sděleno,že kdyby lék Herpesin vysadili oko by bylo zase červené a zasažené mlhavým viděním.Je možné toto onemocnění nějak vyléčit? Děkuji.V.

    Dobrý den, nemohu vám dát jednoduchou a jednoznačnou radu, protože neznám nález. Popravdě řečeno - primární virový zánět rohovky léčíme systémově (tak jak jste léčena) a lokálně (virostatika v masti a epitelizační preparáty v gelu). Po té, co akutní fáze odezní, většinou utlumíme i celkovou terapii. Stavy jako herpet.záněty rohovky pak často přecházejí v chronické kolísavé metaherpetické záněty (záněty autoimunní povahy) a ty v opakujících se remisích léčíme očními kortikoidními kapkami a v některých případech i imunosupresivní systémovou terapií. Jinými slovy spíše bych souhlasil s názorem infekčního oddělení, ALE neznám nynější skutečný nález a riziko případné reataky skutečné herpes-keratitidy.

  • Jaroslav: Dobrý den pane doktore, asi měsíc po operaci katarakty pravého oka (operace proběhla 21. ledna) jsem začal pravým okem prostředí kolem sebe vidět jakoby v mlze. Po aplijkaci očních kapek DEXAMETHASONE WZF POLFA se vidění poněkud zlepšilo. Bydlím v Trutnově a zdejší oční lékařka mi sdělila, že se s tím nedá nic dělat. Z toho důvodu jsem navštívil vaši kliniku. Paní doktorka Hradcová mi nechala udělat vyšetření OCT a byl zjištěn makulární exém. Po poradě s Vámi mi doporučila aplikaci TRIAMu. K operaci jsem objednán na zítřek. Rozhodl jsem se, že ji odložím a prosím Vás o radu, zda je nutné uvednou injekci aplikovat, či zda je lepší počkat. Na blízko vidím poměrně dobře, se zvětšující se vzdáleností jsou předměty (zejména písmena) čim dál více v mlze. K odložení mě vedou jednak obavy z následných komplikací uvedených v tiskopisu "Souhlas s léčebným postupem" a dále skutečnost, že působení léku je časově o mezeno a je nutné jej po čase opakovat (po jakém čase?) a také, že dojde ke zvýšení nitroočního tlaku. Prosím o Vaši odbornou radu. Předem děkuji. Jaroslav Doleček

    Dobrý den, dobře si na Vaše obrázky z OCT pamatuji. Máte jasný CME (cystoidní makulární edém) po operaci šedého zákalu - tedy lidsky řečeno - otok centrální sítnice. Protože už Vaše lékařka vyzkoušela různé "konzervativní" metody léčby tohoto typu edému a otok stále neustupuje, je zřejmé, že kapky a tablety (asi Aescin či Diluran) nebudou stačit. Většinou po operaci katarakty čekáme na ústup event.edému tak 2-3 měsíce maximálně, potom se kloníme k aplikaci léků injekčně přímo do sklivce. Indikace k injekci je správná a paní doktorka Vám doporučila lék, který je v současnosti pro Vás nejdostupnější. Avastin se už přes půl roku v ČR dávat nesmí, ostatní antiVEGF jsou drahé (1 injekce přes 20.000 Kč) a tak zbývá jen kortikoid. Komplikací se bát nemusíte (my je máme v poučení uvedeny na doporučení právního oddělení nemocnice skutečně hodně odstrašujícím způsobem) - dvě hlavní jsou katarakta (tu máte pryč) a přechodné zvýšení NOT (které ani nemusí být přítomno nebo nebývá žádným problémem). Podstatnější je, zda bude stačit jen jedna injekce (většinou v těchto případech ano). Pokud by totiž edém neustupoval nebo se vracel příliš rychle, znamenalo by to, že je příliš poškozený Váš pigmentový list a šance na dlouhodobý úspěch je menší. A nakonec - rozhodnutí nejít na aplikaci je Vaší svobodnou možností (já bych aplikaci znovu doporučoval), ale pak musíte dále brát protiedematické léky a podpůrné preparáty (jako třeba Protectum Vital z těchto stránek) a doufat, že edém bude přece jen ustupovat. Pavel Němec

  • Tímea: Mam multifokalne dioptrie do dialky 1,50 a do blyzka 3,00. Rada by skm si už dala operovať oci. Mam 45 rokov. Čo by ste mi poradil?

    Dobrý den, (omlouvám se za drobné zdržení, ale byl jsem na krátké dovolené). K vašemu dotazu: protože se jedná o plusové dioptrie (hypermetropie a presbyopie), protože snášíte celkem dobře multifokální korekci a protože je Vám 45 let, je pro vás jednoznoačnou volbou operace vašich čoček - tedy jejich chirurgické odstranění a nahrazení multifokálními nitroočními čočkami. S tímto řešením byste měla být maximálně spokojená, protože byste se měla zbavit jak brýlí na dálku, tak na blízko. Pokud budete chtít a je pro Vás Praha dostupná, rád vás odoperuji v Oční klinice Lexum, kde tyto čočky operuji. Samozřejmě - před samotnou operací musíte projít vyšetřením (klidně se na klinice objednejte ke vstupní kontrole s tím, že jsme si spolu psali). Při vyšetření se musí ověřit, zda skutečně můžete tyto čočky dobře užívat (jinými slovy, zda není nějaké překážka v operaci či použití právě těchto nadstandardních čoček). Pavel Němec

  • Renata: Dobry den,mohla bych se k vam prosim objednat na vysetreni?mam velke problemy s ocima a uz jsem byla u 3 ocnich lekaru a nikdo mi nedokazal pomoc.Pry mam syndrom sucheho oka,ale umele slzi mi nepomahaji ani mast na noc.Potrebovala bych dukladnejsi vysetreni nez jen mi kapnout do oka cervenou barvu na zjisteni suchosti.Mohu se k vam prosim objednat?moc vas prosim.Dekuji Renata Šindlerova z Prahy

    Dobrý den, suché oko je velmi široká skupina, která z hlediska příčiny spojuje několik oblastí povrchových změn oka. Jde o propojený komplex změn víček, spojivky, slzných a lipidových žláz, poruch povrchové inervace a případně i systémových nemocí či hormonálních poruch. Na naší klinice se již tomuto tématu nevěnuji. Odkazuji vás tedy na rohovkovou poradnu - p. Dr. Holubová. Ale i tak musíte mít nejdříve doporučení/žádanku od obvodního očního lékaře.

  • Helena: Dobrý den,mám na obou očí odchlípnutou sítnici.Mají mi do pravého oka aplikovat injekci.Do levého už mi to prý pijištovna neuhradí, není tam krevní aktivita.je možné že když tu injekci do levého oka zaplatím tak se mi to zastaví? A na kolik by mě to vyšlo? Děkuji s pozdravem, Sečanska

    Dobrý den, nejspíš nemáte "odchlípení sítnice" (která nazýváme amoce), ale asi vlhkou formu věkové degenerace (VPMD) s elevací sítnice vlivem růstu membrány, krvácení nebo kumulace tekutiny. Pokud je u vašeho levého oka nález mimo indikační omezení pojišťovny, můžete si injekce (léčba pomocí antiVEGF) skutečně platit sama, ovšem upozorňuji, že jedna injekce stojí přes 20 000 Kč a obvykle je během jedno roku potřeba kolem 5-6 injekcí. Ani tak nemáte žádnou jistotu, že zrovna ve vašem případě léčba 100% zabere. U pravého oka, jak jsem vytušil, by léčba připadala v úvahu a určitě vám ji doporučuji. Jde o jedinou účinnou léčbu vlhké formy VPMD.

  • Lucas: Dobrý den pane doktore, je mi 34 let a trpím Pigmentovou degenerací sítnice, zhruba v 18 jsem byl naposledy na perimetru kde mi bylo řečeno, že mé periferní vidění je pod 4,5 stupni. Plus jsem se narodil předčasně a byl jsem v inkubátoru, který mi sítnici také poškodil. Chtěl bych se zeptat, nevíte jestli bylo již dosaženo nějakých pokroků v léčbě? Nedokážete odhadnout kdy bude možné transplantovat sítnici ? Mohu něco udělat proto, abych si zachoval aspon centrální vidění a zachoval nebo snad i zlepšil zrakovou ostrost? Předem Vám moc děkuji za odpověd a přeji pevné zdraví a hodně úspěchů... :) S úctou Lucas Hunter

    Dobrý den, asi vás zklamu (což jste asi trochu očekával), kombinace vašich dvou nemocí - retinitis pigmentosa a nějakou formou retinopatie nedonošených - je bohužel velmi nepříznivá. Žádné převratné novinky v léčbě nejsou, v podstatě jsme stále pouze ve fázi, kdy můžete užívat podpůrné preparáty, které se užívají pro léčbu věkové degenerace sítnice, ale ani zde nebyl prokázán signifikantní vliv na zpomalení nemoci. Transplantaci sítnice si neumím představit vůbec, voperování elektronického čipu do oka a jeho propojení s mozkem ano...už na tomto poli probíhají první zajímavé pokusy. Tyto pokusy jsou zatím určeny pouze pro pacienty s prakticky úplnou ztrátou receptorů i v centru sítnice (kde vy ještě zbytky těchto buněk máte) a umožnují zatím jen zcela orientační vidění (pacient najde dveře a projde jimi).

  • Jana: Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Mému manželovi (69 roků) dnes paní doktorka řekla, že má asi rozpad sítnice. Předepsala mu léky, kapky a za měsíc má jít na kontrolu. Chtěla jsem Vás poprosit, kdyby se diagnoza potvrdila, je možné tuto nemoc léčit a pokud ano, tak jak? Děkuji za odpověď Hlaváčová

    Dobrý den, pojem "rozpad sítnice" je poměrně nejednoznačný. Každopádně - pokud by se mělo jednat o věkovou degeneraci (VPMD), čemuž by odpovídal i věk manžela, obávám se, že kapky nebudou nijak účinné. VPMD má dvě formy - suchou a vlhkou. Pro suchou formu používáme podpůrné preparáty, které najdete i na této stránce (tedy forma tablet, které splňují celoevropskou studii AREDS). Pro vlhkou formu je dnes nemodernější terapie injekcemi antiVEGF přímo do sklivce oka. Od správné diagnózy by se tedy léčba měla ubírat těmito směry.

  • Alexandr: Dobry den, od 3 let mam myopii gravis,po operaci kataraktu/cca 2OOO/, se me videni zlepsilo,ale myopia samozrejme zustala.Nyni mam glaukom a videni se stale zhorsuje. Doslechl jsem se,ze se provadi transplantace sitnice.Myslite si,ze mam nejakou sanci na zlepseni stavu? P.S.pouzivam kaky-Simbrinza a Glaucotima. Dekuji za odpoved Bicek

    Dobrý den, vliv vysokého stupně krátkozrakosti na vaši sítnici a zrakový nerv samozřejmě zůstává i po operaci čoček, které jste (jak píšete) prodělal. Dvě věci, které často komplikují takovéto vysoké stupně refrakčních vad jsou: glaukom (nyní jste léčen a musíte být i nadále monitorován v glaukomové poradně vašeho obvodního očního lékaře) a předčesné typy degenerace sítnice (zde - pokud se objeví takové známky v centrální sítnici - vás váš lékař odešle do specializovaného sítnicového centra). Tam vám sice nenabídnou transplantaci sítnice, na kterou se ptáte a která se rozhodně NEPROVÁDÍ, ale mohou posoudit, zda lze něco aktivně s vaším stavem udělat. Zcela nutně se při kombinaci těžká myopie-glaukom ptejte lékaře na podpůrné léky (ideálně s Ginkem - třeba Protectum Extra!!)

  • Anna: Dobrý den, pane doktore. Mám již několik roků makulární degeneraci sítnice, kdy již na levé oko vůbec nevidím. Zjistila mi to až oční lékařka u které jsem byla na prohlídce kvůli tomu, že hůře vidím. Pravé oko ještě není nijak postiženo, kromě nově zjištěného šedého zákalu.Bylo mi řečeno, že se s tím již nedá nic dělat a tak užívám různé potravinové doplňky s luteinem a dalšími léčivy - a to je tak asi vše. Jak již jsem napsala, zatím není ještě tak zle, ale bojím se, abych nakonec neoslepla. Takže vás prosím, co dělat dál, abych si zrak zachovala alespoň v tomto stavu i nadále. Poraďte mi prosím něco, moc děkuji předem. S úctou Anna Buchtová

    Dobrý den, u věkové degenerace sítnice (VPMD) bývá častý jistý stranový rozdíl. Skutečně můžete mít jedno oko již jen s hraničními zbytkovými funkcemi a druhé ještě relativně dobře vidoucí. Vaše lékařka vám dobře poradila dvě věci: zatím odložit operaci šedého zákalu a používat podpůrné výživové doplňky. U vašeho pravého oka máte jistě jen tzv. suchou formu nemoci a MUSÍTE i nadále brát tyto podpůrné preparáty - je to jediná zpomalující známá léčba. Musíte si zároveň dát pozor na složení těchto přípravků a investovat peníze jen do těch, které dodržují složení, které jako účinné prokázala studie AREDS/AREDS2. Odkaz na studii stejně jako příklady takových preparátů najdete i na těchto stránkách nebo jinde na internetu. Závěrem: neomezujte se - dělejte vše, co normálně děláte, samovyšetřujte se 1xtýdně doma pomocí Amslerovy mřížky, choďte na pravidelné kontroly k oční lékařce (aspoň 1x za půl roku) a berte důsledně podpůrné preparáty. Víc zatím nelze dělat.

  • ZITA: VÁŽENÝ PANE DOKTORE, CO MOHU DĚLAT, PROSÍM, KDYŽ MI PO LASEROVÁNÍ NASTALY PROBLÉMY S VIDĚNÍM A OKO POBOLÍVÁ - LASEREM MI CHTĚLI ZASTAVIT KRVÁCENÍ DO SÍTNICE, ALE PŘEDTÍM JSEM VIDĚLA DOBŘE A TED MÁM VELKÉ PROBLÉMY. DÁ SE S TÍM JEŠTĚ NĚCO DĚLAT? DĚKUJI MOC ZA ZPRÁVU.

    Dobrý den, z dotazu není jasné, jakou nemocí trpíte. Ale vzhledem ke zmínce o krvácení do sítnice a použití laseru, lze předpokládat, že jde o diabetickou retinopatii. Špatná systémová kompenzace nemoci (cukrovky) vede k postižení sítnice s krvácivými projevy a tvorbou edémů. Laser se běžně používá jako preventivní typ léčby a nezpůsobuje bolesti a ani (při spávném použítí) nevede ke krvácení do oka. Jinými slovy - problémy po laseru vám neudělal ten laser, ale zhoršení nemoci sítnice - průvodními jevy takového zhoršení bývá zvýšení tlaku v oku, zvýraznění edému v centrální sítnici a případně i nové krvácivé změny. Pokud jde tedy o komplikace cukrovky, lze vždy něco dělat - musíte se nechat znovu vyšetřit a lékař určí důvod vašich horších zrakových funkcí a navrhne vám možná řešení. Pokud byl důvod laseru jiný, musela byste jej více specifikovat do dotazu.

  • Věra: Vážený pane doktore, 4.4.2012 jste mě osobně provedl v ÚVN operaci sítnice. Při propouštění jste mi předpověděl následnou operaci šedého zákalu - ta byla v Liberci 16.11.2012 operatér Mudr. Bulíř. Zhruba 2,5 roku jsem byla s viděním v rámci své diagnozy spokojena. V lednu 2016 jsem byla na OCT v Jablonci /Dr. Fustrová/ . 30,4.2016 jsem zjistila, že mám na pravém /operovaném/ oku černou skvrnu. Nové OCT potvrdilo vlhkou formu VPMD a byla jsem poslána na vyšetření na Lexum. Mudr. Kalíková mi vypsala nález a doporučení na aplikaci anti VGF. Informovala mě o ceně za aplikaci jedné injekce Kč 25000,- v Lexumu a doporučila mi obrátit se se zákrokem do nemocnice, kde je možné získat injekci za nižší cenu, případně zdarma. Jelikož jsem ve Vaší nemocnici již byla a byla jsem s péčí nadmíru spokojená, obracím se na Vás po 4 letech znovu s prosbou o pomoc. Děkuji za zprávu. S pozdravem Věra Drahošová

    Dobrý den, vážená paní Drahošová, vše, co jste napsala, zní logicky a je asi správně. Léky na vlhkou formu VPMD, které se píchají přímo do oka (do sklivce) skutečně stojí v ČR kolem 25.000 Kč. Aplikaci si můžete buď zaplatit v jakémkoliv centru, které má tzv. sítnicovou poradnu. Nebo můžete být doporučena do tzv. aplikačního centra – síť nemocnic, kde tuto léčbu NĚKTERÝM pacientům proplácí pojišťovna. Vaše nejbližší aplikační centrum je KN Liberec (info u dr. Löfflerové), dále KN Hradec Králové a nebo pražská centra (VFN, FNKV, ÚVN Praha). V jednom z těchto center musíte být vyšetřena – doporučuji poslat zprávu od vašeho očního lékaře včetně OCT obrázků – a musí být rozhodnuto, zda splňujete indikační kritéria pro úhradu léčby od pojišťovny. Centrum volte co nejbližší, protože pokud léčba začne, budete muset jezdit každý měsíc na kontroly. Zprávu, kterou máte od paní doktorky a z Lexumu, přineste do Liberce. Pokud již nebudou mít prostředky pro tento rok, pošle Vás paní doktorka Löfflerová dále/ev. k nám.

  • Marcela: Dobrý den, prosila bych o informaci, jestli jde nějakým způsobem (operací?...) zachránit oko, u kterého ještě není VPMD. Na levém oku už tato degenerace je, i přes aplikaci 3 injekcí Lucentisu (asi před 3 roky). Pravé oko je ještě poměrně dobré (šedý zákal a poškozená sítnice), ale na klinice Lexum mi nedoporučili operaci šedého zákalu z důvodu poškozené sítnice. Vidění se ale postupně zhoršuje a nemůžu se smířit s tím, že neexistuje nějaký způsob, jak zabránít postupnému oslepnutí. Děkuji za Vaši odpověď

    Dobrý den, na Váš dotaz není jednoduchá odpověď. VPMD je typicky oboustranné onemocnění a lze tedy od stavu jednoho oka často předvídat i vývoj na druhém. Pokud jste již na jednom oku měla vlhkou formu VPMD (dostávala jste aplikace antiVEGF), je riziko rozvoje nemoci pro druhé oko také vysoké. Z toho důvodu býváme také zdrženlivější při případné operaci šedého zákalu. Mé doporučení je: neoperovat příliš brzy (malý vliv zkalené čočky na vaše vidění) ale ani příliš pozdě (při tvrdé, hodně zkalené čočce je riziko pro sítnici mnohem vyšší). Operaci provést při středně zkalené čočce s minimálním rizikem komplikací a s kompletním zajištěním proti možným projevům na sítnici (podpůrné výživové preparáty, protizánětlivé a protiedematické léky a kapky). Klinika Lexum disponuje dostatečně zkušeným týmem, aby ve spolupráci předněsegmentového (čočka) a zadněsegmentového (sítnice) specialisty vše dobře promysleli a naplánovali. Jinak se ptáte ještě na nějaký preventivní výkon a zde Vás zklamu, žádný preventivní (operační/injekční/laserový) výkon v oblasti VPMD neexistuje. Jedinou známou prevencí jsou podpůrné preparáty (viz třeba Protectum z těchto stránek).

  • Tomáš: Dobrý den chtěl bych se zeptat hlásil jsem se na vojáka z povolání ale nemohl jsem nastoupit kvůli poruše stereovidění a lehké tupozrakosti je možné tyto vady zpravit pomocí operace ?? děkuji za odpověd

    Dobrý den, asi vás moc nepotěším, ale zmíněné vady spolu obě souvisejí a operačně je řešit nelze.

  • lenka: Dobry den chltela bych se zeptat spatné vidim mam vysoky tlak bolesti hlavy nevidim spiš na dalku rozmazaně to vidim a mam řed očima jak vlakna takove cerne jak pavučina. Děkuji

    Dobrý den, Z dotazu není jasné, zda jste již byla u očního lékaře a také, zda je Váš problém s viděním akutní (nový a rychle vzniklý) nebo trvá již delší dobu. Důvodů, proč můžete vidět špatně/rozmazaně na dálku je více – nejběžnější jsou: refrakční vada (dioptrie), kalení čočky (šedý zákal), zákaly sklivce a konečně i změny na sítnici. Pokud by vaše problémy byly „nové“ – tedy akutně v poslední době vzniklé, je třeba ve spojitosti s Vaším vyšším TK a popisovanými hutnějšími zákaly sklivce („černá vlákna“) pomýšlet na možnost krvácení do sklivce. To vše je ovšem pouze spekulace, protože Váš dotaz byl příliš obecný. A protože neobsahoval žádná fakta o nějakém očním vyšetření, doporučuji rozhodně navštívit Vašeho spádového očního lékaře, aby provedl základní diagnostiku.

  • Dobromila: Prosim, je mozne vylecit toto onemocneni doporucenymi inj..? Pri vysetreni mi byly navrhnuty inj. V cene 4 ooo nebo 25 oooKc.Dekuji za odpoved.Dobromila

    Dobrý den, Vlhká forma nemoci Věkem podmíněná okulární degenerace se skutečně nejmoderněji a nejúčinněji léčí pomocí antiVEGF injekcí do sklivce. Nemoc, kterou pravděpodobně máte, se těmito injekcemi nedá „vyléčit“, jak se ptáte. Umíme pouze ve většině případů pomocí injekcí nemoc zastavit (přibrzdit), někdy i zlepšit stávající nález a hlavně vidění. Je dobré vědět, že pokud lidé s touto nemocí splňují určitá kritéria (indikační kritéria úhrady), hradí jim jejich pojišťovna tuto nákladnou terapii. Pouze pokud nesplňujete pojišťovnou stanovená kritéria, může Vám být tato léčba nabídnuta i v režimu samoplátce (vaše platba). Cena jedné injekce je v ČR přibližně kolem 22.000 Kč. Jakákoliv levnější varianta léčby znamená, že je vám nejspíše nabízen lék, který není v tuto chvíli v ČR určen pro podání do oka, ačkoliv ve světě (a dříve i u nás) aplikován běžně je/byl. Vřele doporučuji návštěvu některého aplikačního centra této nákladné léčby (Vaše pojišťovna Vám poskytne jejich seznam), aby mohlo být určeno, zda náhodou nemáte nárok na úhradu od pojišťovny. Při průměrné potřebě cca 5 injekcí za rok byste, myslím, dost ušetřila.

  • Renata: Trpím na časté záněty levého oka. Mám blefaritidu. Oční hygienu provádím 2x denně blefagelem. Často mě oko bolí, svědí oční koutek a mám pocit cizího tělesa. Při proplachovani slzneho kanálku se velká část vrací zpět do oka a jen malá jde do nosu. Nikdy mi nebyl proveden výtěr ze sekretu. Dostávám i 2x do měsíce antibiotikove kapky. Mám strach abych nepřišla o zrak, nebo si oko nepoškodila. Není možná jiná léčba? Není někde pracoviště kam se mohu se svým problémem obrati? Stále mám zarudle oko a trápí mně to! Děkuji za odpověď.

    Dobrý den, ve Vašem dotazu jsou dvě věci, které by měly určovat racionální postup: měl by se potvrdit fakt, že máte skutečně chronickou neinfekční blefaritidu a ozřejmit skutečnou průchodnost slzných cest. Pokud se potvrdí tyto dvě skutečnosti, ukazovalo by to nejspíše na kombinaci změn vývodů Meibomských žlázek (chronická blefaritida) a zhoršené drenáže (odtoku) slz z oka do nosní dutiny (slzné cesty). Dlouhodobá iritace Vašich očí může být tedy nejspíše tohoto původu a ATB kapky by v takových případech neměly být předepisovány. Doporučuji vyšetření ve specializované poradně (většinou při rohovkových poradnách větších klinik) v logické posloupnosti: výtěr z obou očí k vyloučení infekce (včetně chlamydií), speciální vyšetření na syndrom suchého oka se stanovením optimální symptomatické léčby umělými slzami a potvrzení skutečného stavu Vašich slzných cest (ev. možné úpravy průtoku).

  • Liliana: Dobrý den, jsou dispozice pro rozvoj VPMD dědičné? Manželův otec má tuto diagnozu, dá se předpokládat, že by mohla postihnout i syna - mého muže? Zatím žádné problémy s viděním nemá, ale také nikam preventivně nedochází. Děkuji za odpověď. Liliana

    Dobrý den, ano dědičnost (v případě VPMD zvýšená míra rizika pro přímé potomky) je skutečně jedním z takzvaně neovlivnitelných faktorů při možném rozvoji nemoci. Mezi ty další faktory patří věk a rasa. Pokud skutečně byl v rodině výskyt VPMD, zvláště její pokročilé formy (ať už suché či vlhké) je nanejvýš vhodné dbát na preventivní vyšetření. Doporučuji jak manželovi tak vašemu synovi, aby takové základní vyšetření podstoupili a to v závislosti na jejich věku. Do 40-ti let jen v případě zrakových problémů, nad 50 let již zcela nutně (u anamnesticky pozitivní rodiny - to je váš případ), a konečně od 60-ti let standardně pro většinu populace. Základní vyšetření provede jakýkoliv oční lékař v České republice, v případě jakéhokoliv nálezu na sítnici by potom váš syn byl odeslán do speciálního diagnostického centra.

  • Jana: Je mi 69 let a i s brýlemi na čtení nejsem schopna dlouhodobě číst. Některé menší texty nepřečtu vůbec. Šla jsem si pro nové brýle na čtení a lékařka mi řekla, že mi nové brýle nepomohou, protože prý mám věkovou degeneraci. Na internetu se o této nemoci píše, že je léčitelná pomocí injekcí do oka. Moje lékařka tvrdí, že pro mě tato léčba není. Proč?

    Dobrý den, u diagnózy VPMD (věkem podmíněná makulární degenerace) rozlišujeme dvě formy – suchou a vlhkou. Jen vlhkou formu je možno léčit pomocí antiVEGF injekcí do oka. Ve vašem případě se tedy velmi pravděpodobně jedná o tzv. suchou formu nemoci, kdy dochází k rozpadu buněk v centrálním regionu sítnice. Každopádně by vás vaše lékařka ale měla upozornit na pár věcí: jak se doma samovyšetřovat (tzv. Amslerova mřížka), jaké podpůrné preparáty jsou vhodné pro suchou formu nemoci (neuroprotektiva) a jaký interval navrhuje pro vaše pravidelné kontroly. Určitě se také při příští návštěvě zeptejte na možnost speciálních vyšetření (zejména OCT), která by mohla upřesnit vaši diagnózu.

  • Zdenka: Dobrý den, je mi 42 let, nosím brýle na dálku (-4,5 a -5,0 dioptrie) a v posledních dvou letech mám velmi nepříjemné stavy, kdy se mi nedaří dobře zaostřit. Je to velmi nepříjemné, jednou se mi to stalo i při řízení na dálnici a musela jsem stát na odpočívadle. Obraz se mi rozmaže, někdy třeba jen na jednom oku. Byla jsem v optice nechat si přeměřit oči a předělat brýle. Změna byla jen malá, ale problémy stejně trvají i s novými brýlemi.

    Dobrý den. Celkem přesně popisujete typické příznaky tzv. oftalmické migrény. Škoda, že jste nešla hned k oftalmologovi, asi byste ušetřila za nové brýle. Brýlová korekce skutečně vaše problémy nezpůsobuje. Dočasné výpady ostrosti zraku způsobuje chvilkové nedokrvení (hypoperfúze) sítnice. Mezi buňkami sítnice se pak šíří vlna dočasného výpadku funkce. Důvod může být v základu dvojí: kolísání krevního tlaku s tendencí k nízkému tlaku (hypotonie) nebo cévní změny (sklerotizace) zvláště tepen zásobujících hlavu (a tedy i oči). Rozhodně navštivte oftalmologa, provede základní vyšetření zraku, doporučí interní vyšetření a při podezření na sklerotizaci cév doporučí i ultrazvukové vyšetření vašich krčních cév.

  • Radek: Dobrý den, byl mi diagnostikován zelený zákal. Je pro mě obtěžující stále si kapat do očí. Na internetu si píše o laserové léčbě a operacích zeleného zákalu. Proč mě na ně lékař nepošle?

    Dobrý den, léčba zeleného zákalu je skutečně dnes trojstupňová. Začíná se téměř vždy (kromě akutních nebezpečných stavů) tzv. konzervativně – tedy pomocí očních kapek. Zvláště proto, že tato terapie sebou nese nejmenší rizika a je dnes s moderními preparáty vysoce účinná. Ale pozor – i kdyby vás lékař poslal na laserovou nebo chirurgickou léčbu, nemusel byste se zbavit léčby pomocí kapek. Všechny stupně léčby zeleného zákalu nevedou k „vyléčení“, ale ke zlepšení „kontroly“ nemoci. Takže vřele doporučuji smířit se s léčbou kapkami, v optimálním případě preparátem, který stačí aplikovat 1x denně a nebude vás tolik zatěžovat.

  • Petr: Dobrý den, je mi 54 let, mám brýle na čtení. Každé ráno mě pálí oči a během dne to odezní. Je možné, že je to suché oko? Myslel jsem, že to je stav, kdy oči bolí stále?

    Dobrý den. Ano, jde velmi pravděpodobně o specifickou formu suchého oka – poruchu lipidové vrstvy slzného filmu při dysfunkci Meibomských žlázek. Tyto žlázky produkují lipidy a pokud jsou zúženy nebo ucpány jejich vývody, je porušena lubrikace povrchu oka a zvláště po probuzení je mechanicky podrážděn nekrytý povrch oka, což se potom v průběhu dne může zlepšovat. Navštivte oftalmologa, aby provedl celkem jednoduché vyšetření a stanovil s jistotou tuto diagnózu. Dnes jsou už několikery kapky s lipidovou přísadou, které by měly být pro vás vhodné.

  • Marie: V posledních dvou třech letech mne slzí a svědí oči, mám je zarudlé. Koupila jsme si již několik druhů umělých slz, ale moc nepomáhaly. Můj obvodní lékař mi řekl, že bych mohla být alergická. Ale je mi 60 let, alergie mají spíš děti, ne?

    Dobrý den, v poslední době přibývá alergií i u starších dospělých lidí. Vůbec to nemusí být omyl a váš obvodní lékař to mohl správně určit. Pro alergii je dominantním znakem výrazné svědění sliznic (zvl. vnitřní koutek oka). Slzení a překrvení jsou další typické znaky. Navštivte oftalmologa a s jeho doporučením eventuálně i alergologa. Umělé slzy vám nepomohou, budete potřebovat lokální (kapky) nebo i systémové (tablety) protialergické léky.

předcházející dotazy

následující dotazy

MUDr. Pavel Němec

Absolventem 2. lékařské fakulty UK v Praze. Očnímu lékařství se věnuje od roku 1995. Zaměřuje se na vitreoretinální chirurgii a speciální diagnostické postupy. Má dlouholeté zkušenosti z oblasti kataraktové a rohovkové mikrochirurgie. Své profesní znalosti si prohluboval také během zahraničních pregraduálních stáží (New York Eye and Ear Infirmary, Moorsfield Eye Hospital v Londýně). Kromě dlouholetého působení na Oční klinice ÚVN Praha, je mikrochirurgem významných soukromých klinik a odborným konzultantem v oblasti OCT diagnostiky a sítnicové problematiky řady soukromých pracovišť. Je autorem stovek přednášek, mnoha odborných vzdělávacích kurzů, publikuje pravidelně v odborném tisku, je autorem a spoluautorem významných odborných učebnic oftalmologie a knih s oftalmologickou tematikou. Jako odborný asistent se věnuje výuce studentů medicíny na 1. LF UK. Je členem České lékařské komory, zakládajícím členem České vitreoretinální společnosti (a voleným členem jejího výkonného výboru), Evropské vitreoretinální společnosti a Americké oftalmologické akademie.


- Choroba očí, která zasáhne polovinu lidí

Jak udržet svůj zrak ve formě: 4 tipy pro zdravé oči v jakémkoliv věku

Zdravé klouby, zdravé cévy a tepny či zdravý žaludek – to všechno jsou věci, na které jsme si již zvykli dávat ve svém životě pozor a starat se o ně. Co však zdravé oči? Náš nejdůležitější smyslový orgán mnohdy bereme jako samozřejmost, a tak podceňujeme řadu rizik a nebezpečí, která mohou velmi snadno zasáhnout naše životy.


Přečtěte si těchto několik jednoduchých tipů, kterými můžete přispět k lepšímu zdraví vašich očí, a tak předejít vzniku různých onemocnění.


1. Ochrana
Zrak je vhodné chránit při každé činnosti, která potenciálně může ohrozit vaše oči (při sportu i při práci). Například při jízdě na kole či při plavání by brýle rozhodně neměly ve vaší výbavě chybět. V prvním případě zabrání vniku nežádoucích cizích těles, v tom druhém zase ochrání před chlórem ve vodě.

Při určitých druzích manuální práce speciální ochranné brýle zabrání poškození silným zářením, které je například jednou z příčin vzniku velmi závažného očního onemocnění jménem makulární degenerace.

Ze stejného důvodu je vhodné nosit i sluneční brýle, pokud sluníčko v létě či v zimě na horách opravdu pořádně žhne – vaše oči vám poděkují. Vyhýbat byste se také měli zejména prašnému prostředí, zakouřenému prostředí či místům, kde můžete narazit na škodlivé chemické výpary.

2. Preventivní prohlídka u očního lékaře
K očnímu lékaři jsme zvyklí zpravidla chodit až v okamžiku, kdy cítíme, že je něco špatně. To však není ten správný přístup, oční lékař by měl být stejně jako zubní lékař – ten, ke kterému chodíme pravidelně na preventivní kontroly a máme tak úplnou jistotu, že vše je tak, jak má být.

Pokud nejste ve vyšším věku, tak kontrola jednou do roka úplně postačí. Pomoci vám může také jednoduché samovyšetření – například pomocí tzv. Amslerovy mřížky, která je volně dostupná na internetu, si můžete jednoduše ověřit, zda vám nehrozí riziko vzniku již zmíněné makulární degenerace.

3. Cvičení
Hodiny zírání do monitoru počítače či do televize rozhodně vašemu zraku neprospívají, pokud se tomu již například z pracovních důvodů nejste schopni vyhnout, tak alespoň zařaďte do své každodenní rutiny pár jednoduchých a rychlých očních cviků (třeba tzv. oční gymnastiku). Pokud vás často trápí podrážděné oči, brzy poznáte výraznou změnu k lepšímu.

4. Zdravá strava
Správná strava je to nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví. A oči nejsou výjimkou – strava bohatá na lutein, zeaxantin, vitamíny C a E, zinek, mastné kyseliny omega 3 a omega 6 může působit jako vynikající prevence řady očních onemocnění (mimojiné i makulární degenerace). Tyto látky můžete najít i ve speciálních doplňcích stravy.

Článek připraven ve spolupráci s MUDr. Pavlem Němcem, specialistou na vitreoretinalní problematiku, rohovkovou a kataraktovou mikrochirurgii Ústřední vojenské nemocnice v Praze.


4 nejčastější oční onemocnění, která souvisejí s vyšším věkem

Co si budeme povídat – ačkoliv se udržujeme v kondici, jíme zdravě a žijeme aktivně, roky v kalendáři prostě nezastaví nikdo z nás. S přibývajícím věkem přichází automaticky i zvýšené riziko některých onemocnění. Neznamená to však, že bychom měli lidově řečeno "házet flintu do žita" a vzdávat zdravý životní styl, znamená to pouze to, že bychom měli tyto aktivity doplnit i zvýšenou informovaností o možných rizicích a nepodcenit tak prevenci. Pojďme se tedy nyní zaměřit na několik nejčastějších očních onemocnění, které nám s přibývajícím věkem hrozí.


1. Šedý zákal
Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění, které je například v rozvojových zemích jednou z nejčastějších příčin ztráty zraku. Dochází při něm k zakalení čočky oka a pacient pak vidí zastřeně – jakoby přes zamlžené okno. Může mít mnoho potenciálních příčin – úraz oka, kouření, cukrovka, výrazně znečištěné ovzduší, apod. Šedý zákal se bohužel dá zastavit jediným způsobem – chirurgickým lékařským zákrokem.

2. Zelený zákal
Glaukom (lidově Zelený zákal) je choroba, mezi jejíž primární příčiny patří zejména zvýšený nitrooční tlak. Ten vzniká například infekcí, poruchou regulace tvorby nitrooční tekutiny či ucpáním odtokových kanálků. Léčí se buď operací, nebo aplikací speciálních očních kapek. Nejrizikovější je glaukom v tom, že počáteční fáze jsou takřka bezpříznakové, a tak pacienti vyhledávají lékaře až v rozvinutých fázích tohoto onemocnění, kdy již odborný zákrok nemusí plně obnovit dřívější funkci oka. Nepodceňujte proto pravidelné kontroly u svého oftalmologa.

3. Makulární degenerace
Závažné onemocnění, které vzniká degenerací části sítnice zvané makula lutea. Makulární degenerace je dokonce nejčastější příčinou ztráty zraku u pacientů nad 50 let. Příčin vzniku je mnoho: kouření, nadváha, cukrovka či nedostatečná výživa očí. Právě účinné látky (jako jsou zeaxanthin či lutein) jsou pro správnou výživu očí klíčové. Největší nebezpečí makulární degenerace spočívá v tom, že se v počátečních fázích neprojevuje takřka žádnými příznaky, a tak jeho vznik pacienti zpravidla vůbec nezaznamenají. Onemocnění je navíc takřka neléčitelné – lze ho pouze mírně pozastavit.

4. Diabetická retinopatie
Nezánětlivé onemocnění sítnice, které souvisí s celkovým zhoršením stavu cév pacienta při cukrovce. Poškozené cévy ztrácí schopnost dostatečně vyživovat oční sliznici a v závažných případech může dojít až ke krvácení a výraznému trvalému poškození zraku. I v těch méně závažných však vede ke zhoršení zraku. Díky modernímu lékařství umíme poskytovat léčbu například pomocí laserových technologií, stále je však lepší nemoci předcházet – zdravá strava a životospráva a řízení se pokyny diabetologů jsou tou nejlepší možnou prevencí.

Chcete vědět více o očních onemocněních? Poraďte se zdarma s odborníkem! Díky nové on-line poradně nemusíte navíc opouštět teplo svého domova.


5 příčin vzniku makulární degenerace. Co stojí za vznikem tohoto závažného onemocnění?

Makulární degenerace je nejčastější příčina prudkého zhoršení či úplné ztráty zraku u pacientů nad 50 let. Přesto je všeobecné povědomí o tomto takřka neléčitelném onemocnění velmi nízké. Pojďte se s námi podívat na některé faktory, které mohou zapříčinit jeho vznik. Některé z nich můžete sami ovlivnit a jednoduše si tak zachovat zdraví svých očí.


1. Správná výživa
Oči, stejně jako jakákoliv jiná část našeho těla, potřebují správné účinné látky, které zajistí jejich zdraví a správné fungování. Lutein, zeaxanthin, zinek, vitamin C a E, esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6, ginkgo biloba a mnohé další – to jsou klíčové prvky, které byste měli zahrnout do své stravy prostřednictvím vybraných potravin či doplňků stravy – například produktů řady Protectum.

2. Věk
Čím starší jsme, tím více jsme ohroženi vznikem makulární degenerace. Pacienti nad padesát let jsou pak tou nejrizikovější skupinou a měli by tak věnovat zvýšenou pozornost stavu svého zraku.

3. Etnicita
Ano, je to tak. Jde spíše o zajímavou zvláštnost než něco, čím bychom si měli lámat hlavu, ale běloši jsou obecně k makulární degeneraci geneticky mnohem náchylnější než černoši, asiaté nebo hispánci.

4. Dědičnost
Trpí někdo z vašich rodičů či prarodičů tímto onemocněním? Pak byste měli zpozornět, přímou dědičnost sice lékařští experti neprokázali, ale můžete očekávat, že vás onemocnění může také potkat.

5. Silné světelné zdroje
Dlouhodobé silné sluneční záření nebo práce s výraznými umělými zdroji světelného záření může při absenci potřebné ochrany (sluneční brýle, ochranné brýle) vést k poškození zraku a vzniku tohoto závažného onemocnění. Dbejte proto na ochranu svého zraku před dlouhodobým vystavením silným světelným podnětům.

6. Kouření
Ano, ani cigarety neprospívají vašim očím. Zkuste si raději kousnout třeba do mrkve. Poděkují vám nejen vaše oči, ale i plíce.

7. Nadváha a cukrovka
Zhubněte, zhubněte, zhubněte. Nadváha a s ní spojená cukrovka může být příčinou vzniku celé řady závažných onemocnění – mimo jiné i makulární degenerace.


Má výživa vliv na zdraví očí? Pět příkladů toho, jak strava pomáhá našemu zraku

Že nám mrkev zaručí zrak ostříže a vidění kilometr daleko – to je mýtus, o kterém již většina z nás ví, že je nesmysl. I tak však nelze popřít, že skladba stravy má zásadní vliv na zdraví našich očí, a to, jaké látky do svého těla vstřebáváme, má jasný dopad na to, jaký bude v budoucnu stav našeho zraku. Nedostatek některých klíčových látek může vést ke vzniku velmi závažných očních onemocnění jako je například věkem podmíněná makulární degenerace. Pojďte se s námi podívat na to, které látky jsou tedy pro naše oči klíčové a kde je najdeme.


1. Lutein
Lutein je žlutooranžové barvivo patřící mezi karotenoidy. Nalezneme jej hojně například v listové zelenině jako je špenát či kapusta. Vysoká koncentrace luteinu se nachází ve žluté skvrně sítnice (makula lutea), kde hraje výraznou roli při ochraně před odpadními látkami i škodlivým zářením. Několik vědeckých studií dokázalo pozitivní vliv luteinu na prevenci onemocnění jako je makulární degenerace, šedý zákal či světloplachost.

2. Zeaxantin
Zeaxantin je stejně jako lutein karotenoid. Má výrazné antioxidační účinky a zabraňuje tak degeneraci sítnice. Jeho vysoký obsah najdeme například v paprice, semínkách slunečnice, zelí, obilí, vaječném žloutku apod.

3. Esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega 6
Esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega 6 jsou látky, které si bohužel savci nejsou schopni v těle sami syntetizovat, a tak je potřeba je tělu cíleně dodávat například pomocí doplňků stravy (Protectum Omega 3) či rybího masa, vlašských ořechů, slunečnicových semínek apod. Mohou zpomalit průběh věkem podmíněné makulární degenerace a snížit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění a stejně tak i předcházet tzv. syndromu suchého oka. Jsou také klíčové pro rozvoj očí u novorozenců.

4. Zinek
Zinek je dalším skvělým příkladem toho, jak strava ovlivňuje náš zrak. Najdeme jej například v játrech, tmavém mase, mléce, vajíčkách či mořských živočiších. Makula obsahuje vysoké hodnoty zinku a ten je důležitý pro správnou produkci protektivně působícího melaninu. Opět snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace a jiných závažných onemocnění.

5. Vitamín C a E
Opět jde o vynikající antioxidanty, které neutralizují tzv. volné radikály a příspívají tak k lepšímu stavu našich očí. Vitamín C najdeme ve spoustě druhů zeleniny a ovoce – například v bramborách či kyselém zelí. Vitamín E zase zejména v obilných klíčcích a ořeších.


Osm zajímavostí, které jste nevědeli o makulární degeneraci

1. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je nevratné a jen omezeně léčitelné oční onemocnění, které je ve vyspělých zemích nejčastější přičinou ztráty zraku u pacientů nad 50 let.

2. Rizikovými faktory pro vznik onemocnění jsou například: kouření, nadváha, časté vystavení očí škodlivému záření a nedostatečné zásobení organismu potřebnými látkami.

3. Typickým počátečním příznakem, podle kterého lze onemocnění rozpoznat, je zvlnění dříve rovných linií (například rohů domů či dopravních značek). Mozek však má schopnost drobné poruchy vidění neutralizovat, případně je maskovat dobrým fungováním druhého oka, a tak pacient nemusí vůbec přijít na to, že je něco špatně.

4. Onemocnění vzniká tak, že s přibývajícím věkem se na rozhraní mezi sítnicí a krevním oběhem hromadí odpadní látky metabolismu. Tyto degenerativní procesy se projeví poruchami vidění, které jsou výsledkem poškození fotoreceptorů sítnice a strukturálních změn zadního pólu oka.

5. Odhalit riziko věkem podmíněné makulární degenerace může každý v teple svého domova. Stačí použít tzv. Amslerovu mřížku, která je jednoduchou pomůckou, jež připomíná čtverečkovaný blok pro hraní piškvorků. Stačí se zadívat střídavě jedním a poté druhým okem na bod uprostřed mřížky přibližně ze vzdálenosti 30–40 cm a pátrat, zda není síť čtverečků někde porušena či zvlněna.

6. Zdravá strava a zdravý životní styl jsou jedinou opravdu účinnou prevencí onemocnění, neboť odborníky byl potvrzen příznivý vliv karotenoidů luteinu a zeaxantinu v kombinaci s antioxidačními vitamíny a minerály (vitamíny C, E, zinek, selen, hořčík) a esenciálními omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami na zpomalení progrese VPMD.

7. Nejlepšími zdroji účinných látek je strava bohatá na ryby, listová a barevná zelenina a ovoce či vhodné potravinové doplňky s výše zmíněnými látkami (např produkty Protectum Vital, Protectum Ginkgo Extra či Protectum Omega 3).

8. Makulu a smyslové buňky sítnice chrání před poškozením nadměrným světlem právě přítomnost pigmentů luteinu a zeaxanthinu – ty jsou pro zdraví oka nepostradatelné. Tělo si neumí samo tyto pigmenty vytvořit, a tak je musí získávát ze stravy.